szerző:
M. László Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Önálló házőrség vigyázhatja jövőre a rendet a parlamentben és garantálná a mindenkori házelnök biztonságát – a hvg.hu értesülése szerint ezt tartalmazza a Kövér László stábja által kidolgozott sarkalatos törvénytervezet. A csapat a parlamenti beléptetést felügyelő és a házelnök védelmét ellátó rendőrökből verbuválódhat, tovább gyengítve az elsorvadásra ítélt Köztársasági Őrezredet. Kövér velük regulázhatná meg a botrányt keltő képviselőket is.

Kiválna jövőre a parlamentben dolgozó biztonsági osztály a Köztársasági Őrezredből (KŐ) és az Országgyűlés önálló őregységévé alakulna át, amely a házelnök irányítása alá kerülne – tudta meg kormányzati forrásból a hvg.hu. Információink szerint a Házőrség felállítását tartalmazó sarkalatos törvény tervezetét szerdai ülésén tárgyalta a kormány, a javaslat szerint Kövér László védelmét is ez az egység fogja ellátni januártól.

Az áprilisban elfogadott és jövő januárban hatályba lépő új apatörvény szerint az Országgyűlés rendszeres ülésezését biztosító rendelkezéseket külön sarkalatos törvény határozza meg. Az erre vonatkozó szabályokat eddig a még hatályos alkotmány tartalmazta, a működés rendjét pedig a jogszabálynak nem minősülő – egyfajta szervezeti és működési szabályzatként létező –, parlamenti határozatként kétharmados többséggel elfogadott Házszabály szabta meg. Információink szerint a részletszabályokat a jövőben is a Házszabály tartalmazza majd, a törvénytervezet a legalapvetőbb rendelkezéseket foglalja magába, melyeket a jövőben az Alkotmánybíróság is vizsgálhat (a Házszabály esetében erre nem volt jogosultsága).

Szamurájkard, gárdisták

„Korábban is volt házőrség, a dualizmus végnapjaiban, éppen az ellenzék folyamatos botrányai miatt. Eddig ezzel nem kellett foglalkozni, de itt vannak az új idők bajnokai, akik semmilyen normát nem ismernek el. Egyébként nem kizárólag képviselőkről van szó, ma a Parlamentbe gyakorlatilag bárki besétálhat” – mondta a Magyar Hírlapnak november közepén adott interjújában Kövér László, miért tartja szükségesnek egy különálló, a házelnök felügyelete alá tartozó őrség létrehozását.

Önálló őrség vigyáz majd Kövér biztonságára
©

Az interjúban a parlament elnöke azt hangsúlyozta, elfogadhatatlan, hogy bizonyos esetekben „mit sem számít az ülésvezető elnök szava”, majd erre két példát hozott fel. Megemlítette a megafonba kiabáló jobbikos Novák Előd, illetve a sajtótájékoztatóján szamurájkardot előrántó, ugyancsak jobbikos Zagyva György Gyula esetét.

Februárban az okozott botrányt, hogy a Jobbik elnök-frakcióvezetője, Vona Gábor és a párt több, parlamenti belépővel rendelkező szakértője a bíróság által betiltott Magyar Gárda egyenruhájában jelent meg a Házban. Akkor az MSZP-s képviselők Kövér László irodájához fordultak segítségért, de mint kiderült, a házelnök nem utasíthatja az Őrezred rendőreit. A szocialisták végül felhívták a rendőrség központi számát, ám ott azt a választ kapták, hogy csak a Köztársasági Őrezred intézkedhet, és megígérték, hogy értesítik az illetékeseket. A KŐ viszont nem járhat el szabálysértési ügyekben: bár a rendőrség szervezetébe tartozik, alapvetően személy- és objektumvédelmi és nem közrendvédelmi feladatokat lát el.

A bonyolult hierarchia lebontása

„Az Országházban rendőri intézkedésre csak az Országgyűlés elnökének engedélyével, illetve felkérésére kerülhet sor” – válaszolt március 16-án kelt levelében Pintér Sándor Harangozó Tamás MSZP-s képviselőnek, aki azt szerette volna megtudni a belügyminisztertől, hogy miért nem intézkedett a rendőrség.

Kövér László - megregulázná a hetvenkedő képviselőket
©

A Házszabály szerint a parlament elnökének a kötelessége az Országgyűlés rendjének és biztonságának fenntartása, ő kezdeményezheti a biztonság érdekében szükséges intézkedéseket. Az egyik, neve elhallgatását kérő kormányzati forrás a hvg.hu-nak azt mondta, jelenleg nagyon bonyolult az eljárás, ha a parlament elnöke közbiztonsági ügyekben akar eljárni, mert ehhez a miniszterelnök segítségét kell kérnie, aki utasíthatja a rendőrséget felügyelő belügyminisztert, hogy intézkedjen az adott ügyben. A kormányzati forrás szerint ezért is indokolt az önálló Házőrség létrehozása, melynek költségvetéséről a jövőben a tervezet szerint az Országgyűlés hivatal fog gondoskodni.

Információink szerint a javaslatban az is szerepel, hogy a házelnök védelmét a jövőben szintén ez az őrség fogja ellátni. Jelenleg Kövér László biztonságáról a Köztársasági Őrezred V-3 nevű osztálya látja el, amely viszont az objektumvédelemtől függetlenül működik, a főbíró és az Alkotmánybíróság elnökét is védő Személyvédelmi Főosztályon belül. Kormányzati források szerint Kövér nem akar személycseréket, a tervek szerint a Házőrség átvenné a KŐ azon tagjait, akik jelenleg az Országgyűlésben dolgoznak, illetve akik a parlament elnökét védik – igaz, ez a Köztársasági Őrezred újabb átszervezésével járhat.

Mégsem lesz Gyurcsány-klauzula?

Arról, hogy pontosan milyen utasítási jogosítványokkal rendelkezne Kövér László, a kormányzati forrásaink nem tudtak részletes információkkal szolgálni, a tervezetet tervek szerint a hétvégén terjesztik az Országgyűlés elé.

Zagyva György Gyula szamurájkodik az Országgyűlésben
©

Más forrásoktól viszont a hvg.hu úgy értesült, hogy a törvénytervezetnek nem lesz része a frakcióalakítás szabályzata. Pedig a Magyar Hírlapnak Kövér az MSZP-ből kilépett Gyurcsány Ferencről és kilenc támogatójáról azt mondta, „a mandátumot nem szabad elvenni, a párt elhagyását alkotmányos okból nem lehet korlátozni, de megfontolandó, a törvény tiltsa, hogy valamely pártját elhagyó képviselő más párt frakciójába üljön át, vagy új frakciót alakítson”.

Hátratolt helyőrség

A Köztársasági Őrezred feladatkör a második Orbán-kormány felállása óta folyamatosan zsugorodik. A kormányfő korábbi testőre által irányított Terrorelhárító Központ tavalyi létrejöttével a miniszterelnök és a köztársasági elnök védelme elkerült a KŐ-tól, szeptemberben pedig indoklás nélkül menesztették az őrezred két vezetőjét, Kardos Imrét és Sevcsik Lászlót.

A kormány tavaly november 10-én úgy döntött, hogy a parlament kupolatermében található koronát sem a KŐ fogja őrizni, ezt a feladatot a honvédség kapta meg. Jövő évtől az államfői palotát sem a KŐ védi, hanem arra a hadsereg kötelékéből önálló Palotaőrséget szervez a kabinet. A hvg.hu korábban arról írt, hogy januártól a Köztársasági Őrezred maradék részét és feladatait beolvasztják a készenléti rendőrségbe, ám információink szerint az átszervezés anyagi háttere még nem biztosított, így a KŐ beolvasztása is csúszni fog.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Már nem a Köztársasági Őrezred védi a koronát

A Honvéd Koronaőrség hétfőn, az Országgyűlés épületében átvette a Szent Korona őrzését a Köztársasági Őrezredtől. Az őrségváltásra a honvédelmi törvény, parlament által 2010. december 20-án elfogadott módosítása, valamint a közjogi méltóságokból álló Szent Korona Testület döntése alapján kerülhetett sor.