szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Súlyos alkotmányos aggályokat vet fel az a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK) néven létrehozandó új nemzetbiztonsági szolgálat alakítása az adatvédelmi biztos szerint.

A NIBEK néven létrehozandó saját operatív munkát nem végző, központi értékelő-elemző szervezet létrehozásáról szóló törvénytervezetet a belügyminiszter november 20-án nyújtotta be az Országgyűléshez. Mint ahogy a hvg.hu is megírta a NIBEK kivételes hozzáférést adna az állampolgárok adatvagyonához, míg az új Munka törvénykönyvét számos szakértő kritizálta.

A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvénytervezet az adatvédelmi biztosnak megküldött változatában a NIBEK-re mint új nemzetbiztonsági szolgálatra vonatkozó rendelkezés nem szerepelt - közölte hétfőn Jóri András.

A NIBEK számára biztosított adatkezelési felhatalmazás alkotmányos aggályokat vet fel, így az adatvédelmi biztos az ügyet soron kívül vizsgálja, s véleményét megküldi az országgyűlési képviselőknek; illetőleg ha ez nem vezet eredményre, az Alkotmánybírósághoz fordul majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!