szerző:
HavariaPress/MTI
Tetszett a cikk?

December 1-i hatállyal lemondott Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke - értesült a HavariaPress.

Az FRDÉSZ hétfői elnökségi ülésén hivatalosan is bejelentette Kónya Péter, hogy december 1-i hatállyal lemond elnökségéről, egyúttal kezdeményezte a Honvéd Vezérkar Főnökénél hivatásos katonai szolgálati viszonya alóli felmentését is. Az elnök azzal indokolta lemondását, hogy az átszervezések, költségvetési gondok és a jogszabályok változása miatt a továbbiakban nem tudja tisztességesen, következetesen ellátni a katonák és hivatásosok érdekvédelmét.

A szakszervezeti vezető tudatta azt is, hogy a jövőben politikai pályára lépve kívánja képviselni a rendvédelmi dolgozók érdekeit. Kónya Péter a Magyar Szolidaritás Mozgalom egyik alapítója és ügyvezetője.

Közleményében - megjegyezve, hogy 13 évig vezette a szövetséget - azt írta: "katonaként arra tettem esküt, hogy megvédem az állampolgárok jogait, ugyanakkor sem katonaként, sem érdekvédőként nem tudtam megakadályozni, hogy a saját jogainkat elveszítsük", mert "az állandó átszervezéseknek, költségvetési kényszer miatti drasztikus létszámleépítéseknek, a jogszabályi környezet változásának köszönhetően a katonai életpálya kiürült, devalválódott".

Kónya Péter más rendvédelmi szakszervezetekkel közösen az elmúlt másfél évben több demonstrációt is szervezett, hogy tiltakozzanak a Munka törvénykönyvének módosítása és a nyugdíjrendszer átalakítása ellen. A szakszervezeti vezető a Hivatásunk védelmében elnevezésű sztrájkbizottság elnöki tisztségét is betöltötte, arról idén május végén, a demonstrációsorozat közepén mondott le.

Kónya Péter
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!