szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kirúgják az MTI Hírcentrum igazgatóját amiatt a híradós riport miatt, amelyből kitakarták a Legfelsőbb Bíróság volt elnökének, Lomnici Zoltánnak az arcát - jelentette be az MTI vezérigazgatója. Felmentették Papp Dánielt, az MTVA Hír- és hírháttér Főszerkesztőségének - a hamisított Cohn-Bendit-interjú nyomán elhíresült - főszerkesztőjét is. Nagy Navarróék tovább folytatják az éhségsztrájkot.

A közmédia 2011. december 3-ai híradóinak egyik tudósításában elkövetett, Lomnici Zoltán személyiségi jogait sértő súlyos szakmai hiba miatt a mai napon Belénessy Csaba, a Magyar Távirati Iroda Nonprofit Zrt. (MTI Zrt.) vezérigazgatója - a szakmai együttműködéshez szükséges bizalom elvesztése okán - azonnali hatállyal megszüntette Élő Gábor, az MTI Hírcentrum igazgatójának munkaviszonyát - áll abban a közleményben, amelyet Böröcz István MTVA-vezérigazgató és Belénessy Csaba MTI-vezérigazgató jegyeznek. Az MTI Hírcentrum vezetését ideiglenesen Galambos István, az MTI Zrt. vezérigazgató-helyettese vette át.

Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója ugyancsak a mai napon felmentette Papp Dánielt az MTVA Hír- és hírháttér Főszerkesztősége főszerkesztői megbízatása alól. A főszerkesztőséget ideiglenesen Csonka Szabolcs vezeti - közölték.

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért villáminterjút készített az éhségsztrájkolókkal. Nagy Navarró Balázs szerint a kirúgásokkal a közmédia vezetői elismerték, hogy vannak az ügynek valódi felelősei, és nem csak technikai hiba történt - azonban "még mindig nem lehetünk elégedettek".

"Élő Gábor helyettesei, Hegedűs István és Németh Zsolt, akik részesei voltak a hírmanipulációnak a Duna TV és az MTV hírműsorainak szerkesztőiként, és 'fenyegető terrorlégkört' tartottak fent a közmédiában, még a helyükön maradhattak" - mondta. Nagy Navarró azt is kifogásolja, hogy Élő Gábor megtarthatta másik funkcióját a köztévénél és továbbra is közéleti dokumentum főszerkesztő maradhat. Így hát úgy tekintik, hogy az akció még nem érte el célját, ezért az éhségsztrájkot tovább folytatják.

A Duna Televízió és az m1 Híradójában kitakarva jelent meg Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke december 3-án. Az MTVA vezérigazgatója az ügyben teljes körű vizsgálatot rendelt el, ami múlt csütörtökön zárult le. Az MTVA a vizsgálatban érintett három munkatársa a szakmai hibát elismerte, és vállalta a felelősséget. Az érintett munkatársak vezérigazgatói figyelmeztetést kaptak. Kedden Belénessy Csaba figyelmeztetésben részesítette az MTI Hírcentrum főszerkesztő-helyettesét, vélhetően Hegedűs Istvánt.

Nagy Navarro Balázs, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete (TFSZ) elnöke öt nappal ezelőtt éhségsztrájkba kezdett, amíg el nem bocsátják a közmédiából az MTI Hírcentrum igazgatóját, Élő Gábort, helyetteseit, Németh Zsoltot és Hegedűs Istvánt, valamint az MTVA Hír- és Hírháttér főszerkesztőjét, Papp Dánielt.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Magyar Távirati Iroda (MTI) üzemi tanácsa tudomásul vette és helyesli, hogy az MTI és az MTVA vezetése a Lomnici-ügy következményeként elbocsátotta, illetve leváltotta a hírterület szakmai irányítóit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarország is belekeveredett Szerbia és Montenegró legújabb párbajába

Magyarország is belekeveredett Szerbia és Montenegró legújabb párbajába

Több karton kötszer, 400 pár női cipő – ezeket mind tehervonatokból lophatta el két férfi

Több karton kötszer, 400 pár női cipő – ezeket mind tehervonatokból lophatta el két férfi

Hiába magyarázza a kormány a Covid-adatokat, halálozásban már uniós dobogósok vagyunk

Hiába magyarázza a kormány a Covid-adatokat, halálozásban már uniós dobogósok vagyunk