szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottsága hétfőn a kormánypártok képviselőinek szavazataival elfogadta a 2002-2010 közötti államadósság-növekedést vizsgáló albizottság jelentését, amely várhatóan az ügyészség elé kerül.

A vizsgált időszakban működő kormányok tevékenységét külön-külön kell elemezni - mondta Cser-Palkovics András, az albizottság fideszes elnöke a jelentés ismertetésekor. A kormánypárti politikus szerint fontos megállapítani, hogy szándékos megtévesztés állt-e az adósság növekedésének hátterében.

A jelentés szerint a szocialista-szabad demokrata kormányok egyes döntéseit is vizsgálni kell, Cser-Palkovics András ennek kapcsán példaként a PPP konstrukciójú beruházásokat említette.

Az albizottság jelentése nyomán a Gyurcsány-kormányok tevékenységét külön is vizsgálni kell, mert ott a testület szerint egyebek mellett a hűtlen és hanyag kezelés gyanúja is felmerülhet. Az esetleges polgárjogi és büntetőjogi felelősség megállapítása kapcsán a volt izlandi miniszterelnök példáját hozták fel, aki ellen az ország pénzügyi rendszerének összeomlása miatt emeltek vádat.

Az albizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a parlamenti bizottságok egyike sem vádhatóság vagy bíróság. Az alkotmányügyi bizottság azt javasolja a költségvetési bizottságnak, hogy az elkészült és elfogadott albizottsági jelentést, a szakbizottságok jelentéseit és a szakértői javaslatokat összevonva küldjék el az ügyészségnek.

Az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén elutasította a Jobbik házszabály-módosítást érintő javaslatait. Az ellenzéki párt egyebek mellett azt indítványozta, hogy kivételes, sürgős tárgyalást az ülés megnyitása előtt ne egy, hanem 8 órával lehessen kezdeményezni, ilyet ülésszakonként hat helyett csak egy alkalommal lehessen tartani, illetve, hogy az ellenzéki pártok felszólalásaira negyed óra helyett egy óra álljon rendelkezésre.

A tanácskozáson az MSZP és az LMP képviselői nem vettek részt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Varga Judit talált egy ürügyet, hogy meghívja George Clooney-t

Varga Judit talált egy ürügyet, hogy meghívja George Clooney-t

Kiterjesztette a kormány a maszkviselés alól felmentettek körét

Kiterjesztette a kormány a maszkviselés alól felmentettek körét

Kifejezetten kutyáknak írtak karácsonyi dalt

Kifejezetten kutyáknak írtak karácsonyi dalt