szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az egész magyar társadalom számára károsnak nevezte a Hálózat a Tanszabadságért (HAT) elnevezésű egyesület nevében a parlament által kedd hajnalban megszavazott köznevelési törvényt Nahalka István oktatáskutató. Bár szerinte sikertelen volt a HAT tiltakozása, a szervezet újabb megmozdulásokat tervez és felmerült az is, "feljelentést tesznek" a kormány ellen.

Munkájuk nem volt hiábavaló, hiszen a köznevelési törvényre a politikusok név szerint szavaztak, ez a HAT egy korábbi kezdeményezése volt. Fontosnak tartják, hogy mindenki tudhassa, ki adta a nevét a törvényhez, illetve Pokorni Zoltán "nem" szavazata jól példázza, hogy az oktatásügyi szakértők között is vannak, akik ellenérzéssel fogadták a törvényt - tette hozzá Molnár Lajos, az Equity Méltányos Közoktatásért Egyesület elnöke,a HAT egyik alapítója.

©

Molnár Lajos szerint két csoportot akar a kormány elkülöníteni, a tehetségeseket, akik "külön örömöt okoznak a pedagógusoknak" és a hátrányos helyzetűeket, a szervezet viszont úgy gondolja, minden gyermek egyformán fejleszthető, a társadalmi kettészakadást meg kell akadályozni.

A Hálózat a Tanszabadságért tagjai megfontolják azt a lehetőséget, hogy a köztársasági elnökhöz fordulnak, azt kérve, ne írja alá a köznevelési törvényt. Felmerült az is, hogy "feljelentést tesznek" a kormány ellen, mert véleményük szerint az megsértette a jogalkotás módját azzal, hogy nem várta meg a társadalmi egyeztetés végét, mielőtt a törvénytervezetet elfogadta - közölte Molnár Lajos.

Az oktatási szakemberekből és érdekvédőkből létrejött HAT szervezetét több oktatási szakember mellett mások mellett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Magyar Pedagógiai Társaság ügyvezető elnöke, a Történelemtanárok Egyletének  elnöke, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke és a Magyartanárok Egyesületének elnöke alapította. A HAT utoljára hétfő este tartott demonstrációt Csöngettek címmel a köznevelési törvény megszavazása ellen, a Parlamenttel szemben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!