szerző:
hvg.hu

Kipróbált, megbízható gazdasági menedzser kerül a december elején lemondott Fellegi Tamás helyébe. Németh Lászlóné már az első Orbán-kormány idején is megfordult több állami cégben, így vezetőként dolgozott a fejlesztési banknál, az autópályakezelőnél vagy a határon túli befektetéseket kezelő Corvinusnál. A miniszterjelölt olyan vállalatoknál is feltűnt - így a Defend Security-ben, a Magyar Posta Tetra Rt.-ben -, amelyeket botrányok közepette végelszámoltak a 2002-es kormányváltás után. A Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány időszakát az OTP-nél vészelte át.

Nem jöttek be azok a kormányon belüli találgatások, amelyekről korábban a hvg.hu is beszámolt: nem a Fidesz gazdasági holdudvarával szoros kapcsolatban álló Horváth Gergely, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezetője lesz Fellegi Tamás fejlesztési miniszter utódja. Orbán a hvg.hu által megkérdezett kormányzati forrásokat is meglepte, mert végül a másodvonalból választott jelöltet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium élére.

Fellegi december 8-án közölte, hogy feladatainak sokasága miatt kezdeményezi felmentését a miniszterelnöknél miniszteri posztjáról, mert az IMF-tárgyalásokra akar összpontosítani. Akkor a hvg.hu-nak több kormányzati forrás is azt mondta, Fellegi távozásában szerepet játszott, hogy összeütközésbe került a nagyobbik kormánypárt gazdasági holdudvarával.

A miniszterelnök szóvivője, Szijjártó Péter szerdán jelentette be, hogy Orbán Viktor Németh Lászlónét javasolja a NFM élére. Bár a miniszterjelölt neve alig ismert a szélesebb közvélemény előtt, és az MTI hírarchívumában is csak elvétve találni tőle nyilatkozatot, Némethnének évtizedekre visszanyúló kapcsolata van a Fidesz gazdasági háttérembereivel - már az első Orbán-kormány idején együtt mozgott azokkal a menedzserekkel, akiket a legnagyobb állami cégek vezetésével bíztak meg.

Németh Lászlóné a Parlamentben, bizottsági meghallgatása előtt
©

Mostani munkahelyére, az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-hez (MFB) tavaly júliusban került; jelenleg a bank vezérigazgató-helyettese és az igazgatóság belső tagja. A cég jelenlegi elnök-vezérigazgatójával, Baranyay Lászlóval együtt nyolc év után tért vissza az MFB-hez, ugyanakkor tagja a Magyar Villamos Művek igazgatóságának is, melyet a miniszteri posztra korábban szintén esélyesnek tartott Baji Csaba irányít.

Egy megbízható káder

A cégnyilvántartás szerint Némethné 1999 februárja és a 2002-es kormányváltás közötti időszakban az MFB aláírási joggal rendelkező vezető alkalmazottja volt. Baranyay szintén ebben az időszakban, 2001 szeptembere és 2002 májusa között irányította a fejlesztési bankot. A kormányváltáskor többször konfrontálódott a Medgyessy-kormánnyal, amely arra hivatkozva távolította el az MFB éléről, hogy Baranyay szerintük szabálytalanul járt el a kötvénykibocsátás során. Eltávolítását a bíróság később törvénytelennek ítélte, ezért 139 milliós végkielégítést kapott.

Némethné az első Orbán-kabinet idején több olyan állami vállalat igazgatóságában és felügyelőbizottságában is szerepet kapott, amely az MFB-vel állt kapcsolatban. 2000 júniusa és 2002 júliusa között az Állami Autópálya Kezelő igazgatósági tagja volt, ugyanebben a periódusban az ELMIB Rt. igazgatóságában is dolgozott. Utóbbi céget az MFB 2000 áprilisában alapította azzal a céllal, hogy a vállalat aktív szerepet vállaljon az önkormányzati szféra energetikai infrastruktúrájának fejlesztésében, a Medgyessy-kormány idején azonban privatizálták a vezetőséget alkotó magánszemélyeknek. Az ELMIB-et az az Áfra Barnabás alapította, aki jelenleg az E-OS-csoport áramkereskedéssel foglalkozó cégét vezeti - a cégcsoport éléről került az MVM élére Baji Csaba.

Rogán Antal és Németh Lászlóné a Parlamentben, a bizottsági meghallgatáson
©

Némethnét szintén a Magyar Fejlesztési Bank delegálta a MKK Magyar Követeléskezelő Rt. vezetőségébe, melynek 1999 februárja és 2001 szeptembere között volt tagja. Ezzel egyidőben - 1999 februárja és 2000 szeptembere között - igazgatósági tag volt a Gazdasági, illetve az Oktatási Minisztérium - és más állami vállalatok - tulajdonában álló Corvinus Nemzetközi Befektetési Részvénytársaságnál. A céget eredetileg a határon túli magyar vállalkozások befektetési tevékenységének támogatására hoztak létre, majd ezt a szerepét a Gyurcsány-kormány szüntette meg.

Az elvetélt, drága projekt

A miniszterjelölt 2001 októbere és 2002 júliusa között igazgatósági tagja volt a Magyar Posta Tetra Rt.-nek, melyet a Medgyessy-kormány idején végelszámolással szüntetett meg a két tulajdonosa, az MFB és a Posta. A céget az új kormányzati kommunikációs hálózat kiépítésére hozták létre, a teljes beruházásra mintegy 51 milliárd forintot tervezett be az Orbán-kormány.

A rendszert a tűzoltóság, a mentőszolgálat, a katasztrófavédelem, a polgári védelem, a Belügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, a Vám- és Pénzügyőrség, a Büntetés Végrehajtás Országos Parancsnoksága és az APEH nyomozóhivatala használhatta volna. Végül a kiépítésre kiírt pályázatot 2002 elején az MFB és a Posta érvénytelenítette, arra hivatkozva, hogy a tenderre jelentkező Motorola és Nokia nem tudott megfelelni a nemzetbiztonsági követelményeknek. (A pályázat kiírását komoly sajtóbotrány előzte meg, mert a Posta tender nélkül akarta felkérni a feladatra a Motorolát.)

A Tetra végelszámolását számos botrány kísérte. A kormányváltást követően kinevezett Posta-elnök, Csáki György 2002 októberében arról számolt be, hogy a Tetra személyi jellegű ráfordításai megközelítették az 1,2 milliárd forintot, a menedzserek fizetése 800 ezer és 1,2 millió között mozgott és a cég 36 új autót vásárolt, a vezetőknek csúcsmodelleket.

Baranyay László, az MFB vezetője - sokáig mentorálta a miniszterjelöltet
©

Állítólag ez a költekezés már a Posta korábbi vezetőségének is szúrta a szemét, Csáki szerint ugyanis Kalmár István, a Magyar Posta Rt. -2002-es kormányváltás után - felmentett elnök-vezérigazgatója ugyanis több alkalommal fellépett a felesleges kiadások ellen.

Egy nagyon zavaros történet

Némethné 2001 márciusa és 2002 júniusa között tagja volt a szintén jelentős viharokat kavart Defend Security Vagyonvédelmi Kft. felügyelő bizottságának is.

A céget egy korábbi hírszerző, Földi László vette meg a Postabanktól. Földi neve akkor vált ismertté, amikor a Horn Gyula vezette kormány titkosszolgálati minisztere 1996-ban bejelentette, hogy a hírszerzés titkosszolgálati eszközökkel figyelt meg MSZP-s és SZDSZ-es politikusokat. (Akkoriban az Információs Hivatal műveleti igazgatója Földi volt, akit a botrány kirobbanása után menesztettek. A volt hírszerző végig hangoztatta az ártatlanságát, azt állítva: csak az ukrán határ menti szervezett bűnözés, csempészés ellen léptek fel, ekkor kerültek a látókörükbe politikusok is. A bíróság később felmentette a vádak alól.)

A Defend az első Orbán-kabinet idején számos megbízást kapott az állami cégektől, így a postától, az adóhatóságtól, a privatizációs szervezettől és az MFB-től. 2001-ben ötéves megállapodás írt alá a Postával, amivel a pénzszállítási piac legjelentősebb vállalkozásává vált.

A cégben 2000-ben a Magyar Posta, majd 2001-ben az MFB tőkeemeléssel tulajdonrészt szerzett, amivel több százmillió közpénz került a cég számlájára. Ezt követően két szocialista képviselő feljelentést tett a cég ügyében, azt hangoztatva, hogy a Posta előnytelen szerződéseket kötött a Defenddel.

A rendőrség elutasította a nyomozást, majd a 2002-es országgyűlési választások első fordulóját követően a fővárosi főügyészség vizsgálatot indított. Földi 2002 májusában távozott a Defendtől, melynek vezetését barátjának, a korábbi szocialista képviselő Csintalan Sándornak adta át - aki pár hónappal később az MFB új vezetésének nyomására közös megegyezéssel hagyta el a céget.

Polt Péter legfőbb ügyész - még ő is vizsgálódott
©

A Defend egy megfigyelési ügybe is belekeveredett: az MFB megbízásából magánszemélyekről gyűjtött adatokat. A rendőrségi vizsgálatot ebben az ügyben Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte. A kormányváltás után Baranyayt ezért az ügyért is támadták, de ő mindig arra hivatkozott, hogy a megfigyelés törvényes volt, az MFB érdekeit szolgálta.

A Defendet 2002-ben a 60 százalékos üzletrésszel rendelkező MFB és a 21 százalékban tulajdonos Magyar Posta végelszámolta, miután nem tudtak megállapodni Csintalannal tulajdonrésze értékesítéséről. Csintalan több interjújában is kifejtette, az állami tulajdonosok politikai és gazdasági okból „küldték padlóra” a Defendet, hogy helyet csináljanak a piacon a rivális vállalatoknak. A cég megszűnése után a rendőrségi vizsgálatok is elültek.

Némethnének a Defendhez fűződő szoros kapcsolatára utal, hogy 2001 októbere és 2002 májusa között tagja volt a hazai olaj- és gázipar műszaki rendszereit tervező Olajterv Kft. felügyelő bizottságának is - pont abban az időszakban, amikor a Defend Securitynak többségi irányítást biztosító befolyása volt a cégben.

A befogadó OTP

Némethné az első Orbán-kormány távozása után kikerült az állami cégek vezető testületeiből, és Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc kormányzása idején az OTP Nyrt. kötelékébe került, ahol 2002 decembere és 2010 szeptembere között a bank ügyvezető igazgatóhelyettese volt.

Ezzel nem volt egyedül, a bank elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor 2002-ben a fideszes kormány több tisztviselőjét is leigazolta. Így tett Némethné főnökével, Baranyayval is, aki 2009-ig az OTP Bank, majd az OTP Garancia Biztosító tanácsadója lett.

Csányi Sándor - védelmébe vette a Fidesz kádereit
©

A bankvezér nemcsak Némethnének és Baranyaynak adott munkát a kormányváltás után. A jelenlegi belügyminiszter, Pintér Sándor 2003-tól három éven keresztül a részvénytársaság felügyelő bizottságában foglalt helyet, majd 2006 és 2010 májusa között ismét vezető tisztséget töltött be a bankban. Szintén az OTP igazolta le 2002 után az első Orbán-kormány lakáspolitikai koncepcióját a gazdasági tárcánál kidolgozó Hegedűs Évát.

A bank szerbiai terjeszkedésért volt felelős éveken keresztül a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének 2004-ben leváltott vezetője, Szász Károly - Orbán Viktor családi jó barátja -, aki sokáig főtanácsadóként is dolgozott az OTP-nél. Innen tért vissza a tavalyi országgyűlési választások után a PSZÁF-hoz.

A hvg.hu által megkérdezett kormányzati források azt mondták, tudnak ugyan arról, hogy Némethné az első és a második Orbán-kormány idején a kabinet egyik megbízható gazdasági kádere volt, és jó viszonyt ápol a kormánypárt gazdasági holdudvarával, de ennél többet nem tudtak mondani a miniszterjelöltről. Többen azt mondták, meglepte őket a jelölés, mert a kabinetben és a Fideszben arra számítottak, hogy a fideszes menedzserek élvonalából választ majd a kormányfő.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Aki karon lőtte magát, hogy kutathasson – 126 éve született Szent-Györgyi Albert

Aki karon lőtte magát, hogy kutathasson – 126 éve született Szent-Györgyi Albert

Havasi szerint "sajtókacsa" a honvédelmi miniszter menesztése

Havasi szerint "sajtókacsa" a honvédelmi miniszter menesztése

Guantanamóról szóló dallal tért vissza a Who

Guantanamóról szóló dallal tért vissza a Who

Szenvedélyesen lopkodta az autóemblémákat egy férfi Budapesten

Szenvedélyesen lopkodta az autóemblémákat egy férfi Budapesten

Portugália és Luxemburg is vesz át menekülteket az Ocean Vikingről

Portugália és Luxemburg is vesz át menekülteket az Ocean Vikingről

Nikolics ismét gólt szerzett

Nikolics ismét gólt szerzett