szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Blikk levelet küldött minden tárcának, amiben azt tudakolták: mennyi jutalmat osztottak szét idén a munkatársak között. Mint kiderült, csak két tárca honorálta az alkalmazottak teljesítményét egy kis mellékessel.

Az egyik a Belügyminisztérium volt, ahol 16-an összesen 3 millió forintot vehettek fel pluszban, vagyis átlag 188 ezer forint ütötte azok markát, akik extra pénzt kaptak a soros magyar EU-elnökség lebonyolításáért. A Külügyminisztériumban azonban kétszer is osztottak jutalmat idén, s nem csak az EU-elnökség miatt, hanem a kettős állampolgárságról szóló törvény végrehajtása miatti külön teendők elvégzéséért is. Az elnökségért összesen 35 millió forint kapott 96 munkatárs. A kettős állampolgárság kapcsán pedig 57 személynek összesen 21,1 millió forint járt. A jutalmak átlag 300-450 ezer forintosak voltak - írja a Blikk.

"A kormány döntött úgy, hogy idén különleges jutalmazás nem lehetséges" – mondta a Blikknek Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. "Ez alól felmentést a soros magyar EU-elnökség sikeréért ­többletfeladatokat ellátó munkatársak esetében kaptak a tárcák" - tette hozzá.

Martonyi János külügyminiszter
©

Az év végi jutalmazás elmaradása azonban nem volt ilyen általános az önkormányzatoknál, de egyéb hivatalokban sem. A Köztársasági Elnöki Hivatalnál ­félhavi alapbérnek megfelelő „pulykapénzt" vehettek fel Schmitt Pál köztársasági elnök kivételével az ott dolgozók - írta korábban a lap.

Mint arról beszámoltunk: elismerte a nagykőrösi önkormányzat is Czira Szabolcs polgármester, fideszes ­országgyűlési képviselő munkáját is: ő a helyi főtér ­felújításának előkészítésében végzett pluszfeladatokért kapott háromhavi, azaz 1,5 milliós bónuszt. Az élen valószínűleg a Fővárosi ­Önkormányzat áll: ott decemberben 300 milliót fordítottak jutalmakra.

"A minisztériumok nagyon megtanulták azt a leckét, hogy a média rendszeresen ellenőrzi őket" – mondta Vasali Zoltán elemző. "Így nem mernek jutalmazni, mert az biztosan kiderülne, s a gazdasági nehézségek miatt egyre nagyobb ­felháborodást keltene. Úgy látom, éppen azok az intézmények mernek még extrapénzeket fizetni, amelyek eddig alig vagy egyáltalán nem kerültek az újságok célkeresztjébe" - tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Demeter Szilárd nem az új zsidó, hanem a régi náci” – a PIM-főigazgató miatt sorozták a Fideszt a parlamentben

„Demeter Szilárd nem az új zsidó, hanem a régi náci” – a PIM-főigazgató miatt sorozták a Fideszt a parlamentben

Tokió 2020: 1,9 milliárd dollárba kerülhet az olimpia halasztása

Tokió 2020: 1,9 milliárd dollárba kerülhet az olimpia halasztása

Rudolf Péter az SZFE-ről: A megosztottság egyszerűsít

Rudolf Péter az SZFE-ről: A megosztottság egyszerűsít