szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az elszámoltatási kormánybiztos a jövő év elején tesz büntetőfeljelentést a Malév privatizációs és visszavásárlási ügyében - ezt maga Budai Gyula erősítette meg sajtótájékoztatón Nyíregyházán csütörtökön.

Az ügyben két volt pénzügyminiszter, Veres János, a Gyurcsány-kormány, míg Oszkó Péter, a Bajnai-kabinet tárcavezetője az érintett az államot ért kár gyanúja miatt - mondta a biztos. Hozzátette: a Honvédelmi Minisztérium feltételezhetően szabálytalan luxuslakás-eladásai is várhatóan két volt minisztert érintenek majd.  A képviselői mentelmi joga alól már felfüggesztett Juhász Ferenc mellett "gyanúba keveredhet" Szekeres Imre is a meginduló ügyészségi eljárás során - hangzott el.

Az elszámoltatási kormánybiztos magyarázatként hozzáfűzte, hogy a honvédelmi tárcánál - a vizsgálata szerint - 2002 és 2010 között összesen 44 luxuslakást értékesítettek a minisztérium felső vezetése tagjainak. Összesen 1 milliárd 115 millió forint értékű lakást adtak el számukra 315 millió forintért. "Az államot így 800 millió forintos kár érte" - mondta Budai Gyula.

Budai Gyula
©

A lakásértékesítés - folytatta - nem csak Juhász Ferenc, hanem Szekeres Imre miniszteri feladat-ellátása során is folytatódott, így felvetődik az ő felelőssége is. Megjegyezte, hogy Juhász Ferencet egy lakás értékesítésének szabálytalansági gyanúja miatt kérte ki a Legfőbb Ügyészség az Országgyűléstől, így - hangsúlyozta - ha az eljárás megindul, a további, az államnak szintén anyagi hátrányt okozó 43 lakáseladásnál is lehet felelős.

Budai Gyula a sajtótájékoztatón kitért arra: szerinte alaptalan az a feltételezés, hogy politikai leszámolás lenne a különböző ügyek vizsgálata. "Elszámoltatásról van szó, s a politikai felelősségen túl, jogilag is felelniük kell azoknak, akik anyagi kárt okoztak" - hangoztatta.

Közölte: jelenleg 35 kiemelt ügyben folyik vizsgálat. A korábban befejezettek eredményeként pedig Juhász Ferenc mellett a sukorói telekcserénél Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Posta Palota eladásánál Szabó Pál volt közlekedési miniszter, az úgynevezett "kémügyben" pedig Szilvási György volt titokminiszter az érintett. Továbbá 13 volt államtitkár ellen is folyik eljárás a korábbi kormányok tagjai közül - összegzett az elszámoltatási kormánybiztos nyíregyházi sajtótájékoztatóján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így ért a világ tetejére Maradona – a 86-os vb filmjével emlékeznek a futballzsenire

Így ért a világ tetejére Maradona – a 86-os vb filmjével emlékeznek a futballzsenire

Így néz ki Trumpék utolsó karácsonya a Fehér Házban

Így néz ki Trumpék utolsó karácsonya a Fehér Házban

A vártnál jóval többen akarják 5G-s mobilra cserélni telefonjukat

A vártnál jóval többen akarják 5G-s mobilra cserélni telefonjukat