szerző:
hvg.hu

December 31-én a Kossuth térre várják azokat, akik csatlakoznának a Tiszta kezek elnevezésű mozgalmukhoz. Az éhségsztrájkot a szakszervezeti vezetők nem adják fel, és megteszik a második büntetőfeljelentést is a csütörtök hajnali incidens miatt.

Tiszta kezek néven mozgalmat alapítanak az MTVA előtt éhségsztrájkolók – jelentette be csütörtök délután Nagy Navarró Balázs, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének vezetője. A mozgalom december 31-én este 18 órakor a Kossuth téren tart demonstrációt, de emellett folytatják a gördülő éhségsztrájkot is.

Nagy Navarró bejelentette azt is, hogy megteszik második büntető feljelentésüket is a hajnali erőszakos cselekmény miatt. (Erről részletesebben itt olvashat!) A biztonságiak ugyanis csütörtök reggel fél hatkor próbálták eltávolítani az MTV-székház elől az éhségsztrájkolókat. A szakszervezeti vezető szerint csak a civil kurázsiuk miatt nem sikerült a biztonságiaknak ezt elérniük.

Az első feljelentést egyébként a szakszervezetek az után tették meg, hogy több napon keresztül reflektorral világították meg őket, illetve a hangszórókból folyamatosan két karácsonyi számot adtak az MTVA vezetői.

©

Az éhségsztrájkolók fontolgatják egy harmadik büntető feljelentés megtételét is, amiatt, hogy a szakszervezeti jogukban korlátozzák őket. De ezt még jogászszakértőikkel vizsgálják.

Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka két hete az MTVA épülete előtt azért tiltakozik, mert a köztelevízió két híradó-tudósításában is kitakarta valaki Lomnici Zoltán volt legfelsőbb bírósági elnök arcát - mint nemkívánatos személyt - a nyilatkozó Tőkés László mögül. Navarróék azt szeretnék elérni, hogy a hamisításért azok feleljenek, akik kiadták az utasítást arra. Követeléseik között szerepel a hírhamisítók menesztése, illetve Böröcz István és Belénessy Csaba kirúgása is.

Az MTVA végül kedden rendkívüli felmondással megszüntette az érintettek munkaviszonyát, Nagy Navarro Balázs szerint jogellenesen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Politikusok döntötték le a kordont az MTV-nél

A biztonsági szolgálat emberei csütörtökön kora reggel erőszakkal próbálták eltávolítani az éhségsztrájkolókat az MTV-székház elől, illetve rájuk zárni az ott felállított mobilkerítést – közölte a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete (TFSZ). Nem sokkal később politikusok segítségével döntötték le a kordont az épületnél. Az érdekképviselet közölte azt is, hogy az éhségsztrájk folytatódik, és Tiszta kezek névvel mozgalma alapítanak.