szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A teljes diplomáciai ellehetetlenülés fenyegeti Magyarországot, az év elején eddig soha nem látott módon bírálták az Orbán-kormányt, miközben Fellegi Tamás nyilvános kapitulációja sem volt elég ahhoz, hogy megnyugtassa a befektetőket. Az EU több fronton is vizsgálódik, kötelezettségszegési eljárás indul várhatóan az adatvédelmi ombudsman hivatalának megszüntetése miatt. A hvg.hu-nak azt írta az uniós alapjogi biztos irodája: az EU minden eszközzel igyekszik kikényszeríteni az alapjogok érvényesülését.

"Az Európai Bizottság minden lehetséges eszközzel igyekszik érvényt szerezni" annak, hogy Magyarországon érvényesüljenek az Európai Unió alapértékei - írta a hvg.hu-nak az unió alapjogi biztosságának sajtóosztálya. Az utóbbi napokban ugyanis több nyilatkozat jelent meg az ország elleni kötelezettségszegési eljárásokról, lehetséges szankciókról, vagy akár uniós szavazati jogunk felfüggesztéséről. A magyar kormány erre rendre úgy reagált, hogy az alkotmányos berendezkedés minden állam belügye, így az EU-nak semmi köze nincs a magyar alaptörvényhez.

"Az Európai Bizottság általánosságban nem kommentál értékeket és alapjogokat, ezeket minden tagországnak az alkotmánya rögzíti. Ezek betartása előfeltétele az Európai Unióhoz való csatlakozásnak" - közölte ezzel kapcsolatban a hvg.hu kérdésére Mina Andreeva, Viviane Reding sajtómunkatársa. "Létezik azonban az EU Alapjogi Chartája, amely nem a tagországok alkotmánya felett álló alkotmány, hanem az európai alapjogokat rögzíti. Minden tagország törvényének ehhez kell igazodnia. Az Európai Bizottság minden lehetséges eszközzel igyekszik ennek érvényt szerezni."

A sajtóosztály munkatársa példaként említette a magyar médiatörvényt, amellyel kapcsolatban az Európai Bizottság korábban szintén aggodalmát fejezte ki. Emlékeztetett arra is, hogy a törvény egy részét alkotmánysértőnek találta az Alkotmánybíróság, egy részét pedig megváltoztatta az Országgyűlés. Szerinte ez is azt mutatja, hogy az alapjogok védelme az EU-n belül megfelelően működik. Kötelezettségszegési eljárást indíthat az Európai Bizottság Magyarország ellen az adatvédelmi biztosi poszt megszüntetése miatt. Az Origo információi szerint ezt Viviane Reding, a bizottság alapjogi biztosa informálisan már tudatta a magyar kormány tisztségviselőivel.

Reménytelen helyzetben?

Magyarország az év elejére gyakorlatilag lehetetlen helyzetbe került külpolitikai és diplomáciai szempontból, és ezen már az sem biztos, hogy Fellegi Tamás, a kijelölt magyar IMF-tárgyalódelegáció vezetőjének nyilatkozatai segítenek. Az Európai Unióban rendhagyó módon maga Alain Juppé francia külügyminiszter nyilvánosan hívta fel a Bizottságot, hogy vizsgálja meg, érvényesülnek-e a demokratikus jogok Magyarországon - a magyar külügy éles hangú levélben utasította vissza a szavait. A német kormány helyettes szóvivője szintén nyilatkozatban üdvözölte, hogy az EU az alapjogok érvényesülésének vizsgálatát végzi. Magyarország az Európai Unió szégyenfoltjává válik" - mondta Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter is kedden, aki egyenesen azt javasolta, az EU vizsgálja meg a magyar támogatások kifizetésének felfüggesztését.

A negatív események kulminálását jelenti, hogy az euró árfolyama és a magyar kockázati kamatfelár is rekordszintre ugrott szerdán, miután Pleschinger Gyula gazdasági államtitkár arról beszélt, Magyarországnak nincs is feltétlenül szüksége az IMF-hitelmegállapodásra. Fellegi Tamás ezután hiába állt ki, és mondta azt - Orbán Viktor korábbi keménykedésével ellentétben -, hogy Magyarország gyors megállapodásra törekszik és kész feltételek nélkül tárgyalni az IMF-fel és az EU-val akár a szigorú megkötésekkel járó készenléti hitelről is, ez alig nyugtatta meg a piacokat. Főleg, hogy Fellegi Brüsszeltől egyelőre még időpontot sem kapott, holott január végéig le akarta volna zárni a megbeszéléseket az eredeti tervek szerint. Valószínűleg már Giró-Szász András kormányszóvivő is későn kezdett arról beszélni, hogy bárkivel bármilyen konkrét kifogásról hajlandóak tárgyalni.

Levelet hozott a postás

Az alapjogi biztos még december közepén írt levelet Navracsics Tibor igazságügyi és közigazgatási miniszternek; ebben az igazságszolgáltatás átalakítása, illetve a bírók 62 éves korukban történő kötelező nyugdíjazása mellett az adatvédelmi biztosi poszt megszüntetéséről is feltett kérdéseket. Az adatvédelmi ombudsman intézménye január 1-jével szűnt meg, Jóri András feladatait az újonnan felálló Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vette át, ennek vezetője a korábbi adatvédelmi biztos, Péterfalvi Attila lett. Viviane Reding december 12-i levelében kérdések formájában fogalmazta meg aggályait az átalakítás és Jóri András mandátumának idő előtti megszüntetése miatt, a levél elküldését követő napokban pedig személyesen találkozott a magyar igazságügyi miniszterrel, szóban is hangot adva kétségeinek.

A biztosi testület idei első, január 11-i ülésén több magyar vonatkozású ügyben is döntés születhet. A Bizottság a várhatóan a hét végéig befejeződő jogi vizsgálatok eredményének függvényében legkorábban szerdán döntést hozhat arról is, hogy kötelezettségszegési eljárást indítson-e a december 30-án elfogadott jegybanktörvény miatt.

Az EU-biztosi testület jövő szerdai ülése nyomán születhet olyan döntés, hogy Brüsszel politikai konzultációkat kíván folytatni Budapesttel, de - a magyar és az uniós jog ütközésének megállapítása esetén - az sem kizárt, hogy Olli Rehn gazdasági-pénzügyi kérdésekben illetékes bizottsági alelnök hivatalos levélben közli a magyar hatóságokkal a kötelezettségszegési eljárás megindítását.

Viviane Reding
©

A Bizottság szóvivőjének bejelentése szerint a testület kedden kézhez kapta a december 30-án a parlament által megszavazott törvény végleges szövegét, és jelenleg is vizsgálja az összeegyeztethetőségét az uniós joggal, különös tekintettel arra, hogy a törvény rendelkezései garantálják-e a jegybank függetlenségét. José Manuel Barroso legutóbbi, december 26-i keltezésű levelében a Bruxinfo szerint már előrevetítette, hogy a Bizottság kötelezettségszegési eljárást indíthat az ügyben Magyarországgal szemben.

Az Európai Parlament zöld frakciója is kezdeményezte, hogy az EU indítson eljárást Magyarország ellen az Európai Unió alapvető értékeinek megsértése miatt - közölte szerdán Bécsben a Zöldek/Európai Szabad Szövetség külpolitikai szóvivője, Ulrike Lunacek. Az osztrák politikus szerint az új alkotmány életbe lépésével Magyarország "de facto autoriter állammá vált". Az igazságszolgáltatást, a médiát és a parlamentet "de facto Orbán és követői irányítják", a választókerületek új beosztása is a Fidesznek kedvez, és utolsó tényezőként "megszüntették a nemzeti bank függetlenségét" - fogalmazott Lunacek. "A helyzet nem csak Magyarország számára veszélyes, az Európai Unió alapvető értékeit veszélyezteti" - tette hozzá. Ha nem indít eljárást, az EU "nem nézhet többé a tükörbe", amikor demokráciáról és jogállamiságról van szó, emellett a csatlakozásra törekvő országok szemében is hiteltelenné válik - vélekedett a politikus.

Az euro-szocik is nyomnának egy kokit

Az Európai Parlament szocialista képviselőcsoportja is csütörtöki közleményében határozott uniós cselekvést sürgetett Magyarország ügyében, és megfontolásra javasolta a magyar kormány elleni szankciók elrendelését - írta az MTI. A frakció felkérte José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét, hogy a január derekán tartandó strasbourgi plenáris EP-ülésen számoljon be a magyar hatóságok "nagymértékben ellentmondásos" törvényalkotási aktusairól, illetve az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény ezzel kapcsolatos kezdeményezéseiről.

Az EP szocialista képviselőcsoportja szerint az EU-nak fontolóra kell vennie az uniós alapszerződés 7. cikkének alkalmazását, ha "Orbán kormánya tovább dacol az európai joggal és értékekkel". A szóban forgó cikk arról szól: egy tagállam egyes jogait fel lehet függeszteni, ha megállapítják, hogy fennáll az uniós alapértékek súlyos megsértésének egyértelmű veszélye. A szóban forgó cikk arról szól: egy tagállam egyes jogait - beleértve a szavazati jogát - fel lehet függeszteni, ha megállapítják, hogy fennáll az uniós alapértékek súlyos megsértésének egyértelmű veszélye. Iyen tartalmú megállapítást a tagállami kormányokat képviselő Európai Tanács tehet, tagjainak négyötödös többségével és az Európai Parlament egyetértésének elnyerését követően. Az uniós alapértékeket, amelyekre a 7. cikk utal, az alapszerződés 2. cikke sorolja fel. Eszerint "az unió az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok - ideértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogait - tiszteletben tartásának értékein alapul. Ezek az értékek közösek a tagállamokban, a pluralizmus, a megkülönböztetés tilalma, a tolerancia, az igazságosság, a szolidaritás, valamint a nők és a férfiak közötti egyenlőség társadalmában."

A brüsszeli figyelem középpontjába került egy további dátum is: a médiaszabadsággal foglalkozó uniós munkacsoport január 25-én ül össze. Az ülésen napirendi pont lesz Magyarország is, részben a médiatörvénnyel kapcsolatos tavaly decemberi magyar alkotmánybírósági döntés okán, részben a Klubrádió ügye miatt.

Az új magyar alkotmány és a hozzá kapcsolódó sarkalatos törvények hatályba lépése nyomán európai baloldali, liberális, illetve zöldpárti politikai körökben a legutóbbi időben előtérbe került az az érvelés is, hogy az EU-nak nemcsak "másodlagos", technikai részletjogszabályok vonatkozásában kell keresnie az esetleges ütközést az uniós jogi előírásokkal, de azon a síkon is, amelyet az Európai Bizottságban mindeddig felettébb csúszós talajnak minősítettek, nevezetesen az "európai értékek" védelme terén. Az uniós testület eddig egyetlen tagállama ellen sem indított kötelezettségszegési eljárást azon a nehezen bizonyítható jogcímen, hogy ott veszélybe kerültek az unió demokratikus, jogállami alapértékei - írta az MTI.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Uniós eljárást akar Magyarország ellen a zöld EP-frakció

Az Európai Parlament zöld frakciója kezdeményezi, hogy az EU indítson eljárást Magyarország ellen az európai unió alapvető értékeinek megsértése miatt - közölte szerdán Bécsben a Zöldek/Európai Szabad Szövetség külpolitikai szóvivője.

hvg.hu Gazdaság

Egy év múlva zárulhat le az ellenünk folyó uniós eljárás

Jövő tavasszal lezárulhat az a hazánk ellen 2004. július 5-én indított uniós eljárás, melynek során Brüsszel hat éven keresztül hasztalan igyekezett rávenni Magyarországot államháztartási hiányának 3 százalék alá szorítására – írja a Világgazdaság.

Egy új randiappban fotók helyett hang alapján dönthetünk

Egy új randiappban fotók helyett hang alapján dönthetünk

Amikor a szakítás kihozza belőlünk a démonit

Amikor a szakítás kihozza belőlünk a démonit

Az iráni elnök szerint Izrael likvidálta az atomtudósukat

Az iráni elnök szerint Izrael likvidálta az atomtudósukat