szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kósa Lajos információink szerint Domokos László ÁSZ-elnököt bírálta egy Debrecennel kapcsolatos jelentés miatt, de Orbán Viktor helyretette a városvezetőt. Vita volt az egyházi törvénnyel kapcsolatban is.

A hvg.hu több forrásból is úgy értesült, hogy a csütörtöki nap folyamán eddig két ügy miatt bontakozott ki élesebb vita a Fidesz és a KDNP egri frakcióülésén - a tanácskozás egyébként nyugodt mederben zajlik, olyan kérdésekről tárgyalnak többek között, mint a hulladékgazdálkodás vagy az agrárkamarai tagság. A miniszterelnök szerda esti előadását - melyben többek között arról beszélt, hogy tavaly év végén "nemzetközi méretű puccskísérletet" hárított el a kormány, melyben szerinte titkosszolgálati és külügyi szál is volt - követő hosszú vita óta szakpolitikai témákról beszélgetnek a Fidesz és a KDNP Egerben összegyűlt képviselői.

A miniszterelnök-pártelnök a délelőtt folyamán határozott figyelmeztetésben részesítette Kósa Lajost, a Fidesz ügyvezető alelnökét. A konfliktus oka forrásaink szerint az volt, hogy Debrecen polgármestere korábban telefonon bírálta az Állami Számvevőszék elnökét, Domokos Lászlót (aki kinevezése előtt a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője volt). Az eset Orbán Viktor tudomására jutott, így az egri frakcióülésen - forrásaink szerint - kemény hangon jelezte Kósának, ilyet nem tehet, fegyelmezze magát. Az Állami Számvevőszék ugyanis néhány hete kiadott jelentésében több ponton bírálta Debrecen gazdálkodását, a város pénzügyi helyzetével kapcsolatban kritikus megállapításokat tett. Kósa Lajos ezután nyilvánosan is kifejezésre juttatta nemtetszését a jelentéssel kapcsolatban, és azt mondta, az ÁSZ tárgyi tévedéseket vétett.

Cikkünk megjelenése után Kósa Lajos a hvg.hu-nak cáfolta, hogy vita alakult volna ki közte és a kormányfő között; azt mondta, ő szakmai észrevételeket tett az ÁSZ egyes, a megyei jogú városok és a megyék gazdálkodását vizsgáló jelentésével kapcsolatban. A debreceni polgármester szerint Orbán Viktor nyitott volt az érveire, és hangsúlyozta ugyan, hogy a kormánynak ehhez semmi köze nincs, hiszen az ÁSZ a parlament ellenőrzése alatt áll, de azt javasolta, hogy folytassanak konzultációt az Állami Számvevőszékkel.

Állami potentátok Egerben: jó hangulatban, konstruktív légkörben zajlik a frakcióülés
©

Kósa Lajos a hvg.hu-nak elismerte, valóban felhívta Domokos Lászlót, de nem vitatkozott vele, hanem a megyei jogú városok szövetségének elnökeként tolmácsolta az ÁSZ vezetőjének szakmai észrevételeiket. A polgármester leginkább azt kifogásolja, hogy az ÁSZ azt várja, a megyei önkormányzatok átfogó tervet készítsenek az adósságállományuk kezeléséről, ami Debrecen polgármestere szerint azért szakmaiatlan, mert éppen folyamatban van adósságuk konszolidálása, az intézmények állami tulajdonba vétele, ami rövid távon is megnehezíti a tervezést, nemcsak a kiadási, de bevételi oldalra is hatással van. Kósa szerint ezért nem méltányos a jelentés ezen része, ezt vetette fel Domokos Lászlónak. A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint a csütörtöki frakcióülésen azt szorgalmazta, ez ügyben nyilvánosan, a parlamentben interpellálják az ÁSZ elnökét, mire Orbán arra kérte, előbb merítsék ki a többi konzultációs lehetőséget. A frakcióülésen az is eldőlt, egy összetett törvénycsomagot nyújtanak be a parlamentnek, amely összefésüli az önkormányzatokra vonatkozó törvényeket, ami szintén hatással lehet a tervezésre.

Szintén heves vita alakult ki az egyházügyi törvény jövő hétre tervezett módosítása miatt. A december 30-án újra a régi tartalommal elfogadott, júliusban megszavazott változatot az Alkotmánybíróság formai okok miatt december közepén megsemmisítette. A Fidesz-frakció pár órával a testület döntése előtt  - nyilvánvalóan a verdikt tartalmának ismeretében - hatályon kívül helyezte a 14 vallási közösséget (a keresztény „történelmieket”, három zsidó közösséget és a Hit Gyülekezetét) egyházként elismerő jogszabályt. A többieknek ezt a jogállást a parlamenttől kell kérniük - ezért kell minden új egyház felvételekor módosítani a törvényt. A parlament január 9-én kikérte a Magyar Tudományos Akadémia egyik bizottságának állásfoglalását az ügyben, ám - mint szerdán a hvg.hu megírta - a tudományos testület inkompetensnek nyilvánította magát az ügyben.

Információink szerint az egri frakcióülésen a képviselők az MTA-t, illetve annak elnökét bírálták, amiért az akadémia hárította a felelősséget. Végül úgy döntöttek, nem vállalják a konfrontációt, a bizottsági állásfoglalás nélkül döntenek a lista kibővítéséről. Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottsága pénteken tárgyalja a törvénymódosító indítványt. A testület elnöke, a KDNP-s Lukács Tamás január elején azt nyilatkozta az MTI-nek, tavaly december 20-ig 82 egyház nyújtott be az Országgyűlés általi elismerési kérelmet, ebből a törvény követelményeinek alaki vizsgálata alapján 37 felel meg.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
M. László Ferenc Itthon

Orbán Egerben: puccskísérlet zajlott ellenem, a CNN is benne volt

Puccskísérlet zajlott ellenem három fronton, amiben benne volt a CNN és néhány magyar, valamint külföldi diplomata is – többek között erről beszélt Orbán Viktor a Fidesz frakcióülésén vitaindító beszédében. Az ülésen éles vita alakult ki a BKV-ról, a kormányfő szerint "régi struktúrákra nem adunk pénzt". A kormányfő szerint 15 százalékot vesztett a Fidesz a szavazótáborából, de szerinte ez visszahozható, már csak azért is, mert nincs erős ellenzék.

hvg.hu Itthon

Felfokozott hangulatú idős emberek várták Orbánt Egerben

Megérkezett a kormány és a Fidesz-frakció három napos kihelyezett ülésére Egerbe Orbán Viktor – jelentette a helyszínről tudósítónk. A szálloda előtt, ahol a zárt ülést tartják, kisebb csoport fogadta a kormányfőt. A Fidesz-frakció istentisztelettel nyitotta az eseményt.

MTI Itthon

Nem tárgyalja a plágiumügyet a Fidesz Egerben

A Fidesz-frakció sajtóosztálya szerda este az MTI megkeresésére határozottan cáfolta, hogy a kihelyezett frakcióülésen napirendre kerülne a köztársasági elnök állítólagos plágiumügye.

hvg.hu Itthon

Galéria: így fogadták Orbánt Egerben

Megérkezett a kormány és a Fidesz-frakció három napos kihelyezett ülésére Egerbe Orbán Viktor – jelentette a helyszínről tudósítónk. A szálloda előtt, ahol a zárt ülést tartják, kisebb csoport fogadta a kormányfőt. A Fidesz-frakció istentisztelettel nyitotta az eseményt. Galériánk a helyszínről.

Sokaknak a legnagyobb kihívás a nyugdíj előtt, hogyan igazolható a szolgálati idő

Sokaknak a legnagyobb kihívás a nyugdíj előtt, hogyan igazolható a szolgálati idő

Portik volt testőre ártatlanul ült 8 évet

Portik volt testőre ártatlanul ült 8 évet

1,2 millió forintot keresett azzal, hogy kitette a netre a videót arról, hogyan alszik

1,2 millió forintot keresett azzal, hogy kitette a netre a videót arról, hogyan alszik

Felfedeztek egy új ásványt, 20 000 000 éve formálódott meg

Felfedeztek egy új ásványt, 20 000 000 éve formálódott meg

Sanders nem kér Moszkvából támogatást

Sanders nem kér Moszkvából támogatást

Összecsaptak a rendőrökkel a koronavírus-fertőzéstől tartó ukrán kisváros lakói

Összecsaptak a rendőrökkel a koronavírus-fertőzéstől tartó ukrán kisváros lakói