szerző:
Csikász Brigitta

Örömmel fogadta a filmezéshez használt lőfegyverekről szóló módosító javaslatot a Brad Pitt-film fegyverszakértője. A törvénybe a filmbeli akciókhoz használatos eszközök is külön bekerülnek.

A Brad Pitt zombifilmjének forgatására behozott fegyvereket foglalt le ősszel a terrorelhárítás. Most az egyik fideszes országgyűlési képviselő módosító javaslata próbálja orvosolni az abszurd helyzetet azzal, hogy a filmgyártási célú lőfegyverek bekerülnek az új fegyvertörvénybe.

Mint emlékezetes, 2011 októberében a Terrorelhárítási Központ (TEK) mintegy száz éles lőfegyvert – katonai sorozatlövőket, gépfegyvereket, géppuskákat, kézi lőfegyvereket és távcsöves puskákat – foglalt le a vecsési vámszabad területen. Ezt követően derült ki, hogy a fegyvereket Brad Pitt Magyarországon forgatott filmjéhez – World War Z – hozták be Nagy-Britanniából.

A TEK lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés gyanúja miatt feljelentést tett, mondván, a magyar szabályok alapján éles lőfegyvereket nem, csak hatástalanítottakat lehetett volna behozni. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) azonban elutasította azt, mivel a vámszabad területre beérkezett fegyvereket még az előtt lefoglalták, hogy azokat bárki átvette volna, így büntetőjogi felelősség nem állapítható meg.

A forgatásra szánt fegyverarzenál
©

Gajdos Béla, a film fegyverszakértője szakszerűtlennek minősítette a TEK akcióját, mert mint lapunknak elmondta, megvolt minden engedély a fegyverek Magyarországra hozatalához, amit könnyen ellenőrizhettek volna a terrorelhárítók, ha bekérik a papírokat. A nyomozás megszüntetése után egyébként úgy tudjuk, hogy a TEK senkitől, így a produkciótól sem kért bocsánatot a feleslegesen okozott késedelemért és kiadásokért.

Jogi támogatás az üzletágnak

Éppen a TEK fiaskójával és az évek óta változatlan szabályozással indokolta a hvg.hu-nak Kulcsár József fideszes országgyűlési képviselő azt, hogy a lőfegyverekről és lőszerekről szóló törvényhez módosító indítványt nyújtott be február 14-én a filmek gyártásánál használt lőfegyverek tartásának szabályozásához. Indoklása szerint „a művészeti, kulturális és szórakoztatóipari filmalkotások készítésével foglalkozó üzletágak hazai fejlődésének előmozdítása érdekében alkossa meg a ház a kifejezetten ilyen jellegű használatra szánt – úgynevezett filmgyártási célú – lőfegyverekre vonatkozó speciális szabályokat”.

Kulcsár József elmondta, akár már február 20-án elfogadhatja javaslatát a parlament. „Ez csak egy kis finomítás a már elfogadott fegyvertörvényen. Már akkor felvetődött a filmgyártási célú lőfegyverek kérdésének szabályozásának szükségessége, amikor a terrorelhárítók lecsaptak a filmforgatáshoz behozott fegyverekre, és azt a filmszövetség is sürgette” – közölte a politikus. Úgy véli, nem büntethetik a filmszakmát, és többet nem hozhatják olyan helyzetbe, mint Brad Pittéket. „Ennél sokkal nagyobb horderejű dolognak tartom azonban az elfogadott törvényben azt, hogy a fegyverek nyilvántartásával ezután azok nyomon követhetőek lesznek, illetve hogy az engedélyeztetés menetének könnyítésével csökken a bürokrácia is.”

Vaktöltény

A színházi fegyver eddig "a lövedék kilövésére alkalmatlan, csak riasztótöltény (vaktöltény) működtetésére alkalmas eszközként" szerepelt a jogszabályban. Gajdos Béla a TEK akciója után arról beszélt a hvg.hu-nak, hogy fegyveres akciójeleneteket nem lehet olyan, a magyar szabályok szerint hatástalanított fegyverekkel forgatni, amelyek lövedék kilövésére alkalmatlanok. Ezért az éles lőfegyverek csövére kerül egy szűkítő, amely nem enged mást beletölteni, mint vaktöltényt.

Brad Pitt Esztergomban
©

Ezt a faramuci helyzetet rendezi a módosító indítvány. Az ugyanis azt tartalmazza, hogy a színházi fegyver „kifejezetten vaktöltény működtetésére készült, lőfegyverből kialakított fegyver, amelynek csövét (forgódobját) úgy alakították át, hogy az a fegyverhez eredetileg használható lőszer befogadására nem alkalmas, illetve a csőben elhelyezett szűkítések megakadályozzák űrméretes lövedékek kilövését". Színházi fegyvernek számít még a lövedék kilövésére alkalmatlan gáz- és riasztófegyver, amelyet színházi fegyverként kívánnak használni.

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a javaslatot, akkor annak a szervezetnek lehet engedélyezni filmgyártási célú lőfegyver tartását, amely megfelel egy kormányrendeletben meghatározott feltételeknek, és ezentúl joga lesz külön engedély nélkül vaktöltényt készíteni az engedélyezett fegyverhez.

Gajdos Béla a hvg.hu-nak azt mondta, örül a módosításnak, de kíváncsi arra, a szabályozás hogyan működik majd a gyakorlatban. „Ideje volt már rendezni ezt a kérdést és a filmgyártási célú lőfegyvert bevenni a törvénybe.” Ugyanakkor megjegyezte: a megfelelő szabályozás mellett fontos, hogy a jogszabályokat be is tartsák, ugyanis ha nem hozzáértők végeznek fegyverszakértői munkát, akkor az veszélyes is lehet. „Voltak ilyen helyzetek – tette hozzá –, de eddig a szerencsének köszönhetően nem történt baleset.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HavariaPress/MTI Itthon

Lefoglalta a TEK a Brad Pitt-film forgatására hozott fegyvereket

Szabálytalanul hatástalanított fegyverek tömkelegét foglalták le a Terrorelhárítási Központ és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai egy vecsési vámszabad területen. A komoly fegyverarzenált Brad Pitt filmjének forgatására hozhatták Magyarországra.

MTI Shake

Cáfol az NNI: nem hallgatják ki Brad Pittet

Jelenleg nincs olyan adat, amely indokolttá tenné Brad Pitt kihallgatását a lefoglalt fegyverekkel kapcsolatban - jelentette ki Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője pénteken, cáfolva a Blikk információját.

Csikász Brigitta Itthon

"Nagyot hibázott a TEK" - állítja a Brad Pitt-film fegyverszakértője

Lőszerrel és lőfegyverrel való visszaélés gyanúja miatt indított nyomozást a rendőrség azzal a fegyverszakértővel szemben, aki a hazánkban filmet forgató Brad Pitt stábjának intézte a fegyverek behozatalát. Gajdos Béla a hvg.hu-nak elmondta, először fordult elő, hogy a rendőrök így jártak el. Szerinte nem tudták a terrorelhárítók, hogy mi az eljárás egy filmforgatás esetében, el is túlozták az akciót és hatalmas kárt okoztak az országnak.

hvg.hu Itthon

Potyára foglalták le Brad Pitték kellékfegyvereit

A Nemzeti Nyomozó Iroda megszüntette a nyomozást a Brad Pitt Budapesten forgatott zombifilmjéhez az országba behozott fegyverek ügyében. A filmkelléknek szánt fegyvereket a Terrorelhárítási Központ komoly akció keretében foglalta le, de a rendőrség most kénytelen visszaadni őket.

hvg.hu Itthon

Túszmentés és kellékfegyverek - ezt tudta idén a kormány szupercsapata

Az Orbán Viktor testőrségének volt vezetője, a Fidesz egykori igazgatója, Hajdú János vezette, kiváltságos helyzetű egységhez, a Terrorelhárítási Központhoz 2011-ben szakmailag érdekesnek mondható akciók fűződtek. A Brad Pitt-produkció fegyvereinek lefoglalása mellett Papp István békefenntartó kiszabadítását könyvelhetik el idei legjelentősebb eredményeik között. Ez utóbbi azonban inkább diplomáciai siker, mint terrorelhárító tevékenység.

Megütötte, majd bezárta a tornaterembe tanárát egy pécsi diák

Megütötte, majd bezárta a tornaterembe tanárát egy pécsi diák

Szalai Ádám finoman beolvasott az MLSZ-nek

Szalai Ádám finoman beolvasott az MLSZ-nek

Három megyében is sok hó jöhet

Három megyében is sok hó jöhet

Beléptetőkapukat fognak szerelni a 4-es metró több állomására

Beléptetőkapukat fognak szerelni a 4-es metró több állomására

Diákok szállják meg szombaton a Kossuth teret

Diákok szállják meg szombaton a Kossuth teret

Pár ezer forinttal és vízforralóval csábítaná magához az állami áramszolgáltató az E.ON ügyfeleit

Pár ezer forinttal és vízforralóval csábítaná magához az állami áramszolgáltató az E.ON ügyfeleit