szerző:
MTI/Népszava
Tetszett a cikk?

Az ORFK csupán három százalékát fogadta el a Független Rendőri Panasztestület által összeállított éves ajánlásnak - számolt be a Népszava.

Igazoltatás, fokozott ellenőrzés, a ruházat átvizsgálása – ez csak három olyan terület, ahol a rendőrök 2008 és 2010 között a leggyakrabban követtek el jogsértéseket vagy intézkedtek panaszra okot adóan, de az ORFK a rendészeti panasztestület ajánlásainak csak három százalékát fogadta el - olvasható a Népszava hétfői számában.

©

A lap a Független Rendészeti Panasztestületnek (FRP) a rendőrségi túlkapásokat feltáró jelentésére hivatkozva azt írja, hogy a leggyakrabban olyan alapjogokat sértettek, mint a személyi szabadság, az emberi méltósághoz, a tisztességes eljáráshoz (az esetek 32 százalékával ez a legmagasabb) vagy a tulajdonhoz való jog, de a személyes adatok kezelése sem volt a rendőrök erőssége.

A testület 61-féle, főként aránytalanság miatt bepanaszolt intézkedést - összesen 1200 ügyet vizsgált -, s ezek 4 százalékában testi kényszerről is szó volt. A testületet 1994 óta kötelezi törvény, hogy tapasztalatairól háromévente beszámoljon az Országgyűlésnek. Következtetéseit azonban többnyire az ORFK sem veszi figyelembe: ajánlásainak átlagosan 3 százalékát fogadják el.

A hvg.hu korábban részletesen foglalkozott a panasztestület ajánlásával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
10 év körüli gyermek vezethetett forgalomban egy bobcatet Dabason – videó

10 év körüli gyermek vezethetett forgalomban egy bobcatet Dabason – videó

Jakab Péter: Nem volt téma a családban a holokauszt, de a zsidózás zavar

Jakab Péter: Nem volt téma a családban a holokauszt, de a zsidózás zavar

Óvintézkedésekkel vizsgázhatnak majd a szakképzésben tanuló diákok

Óvintézkedésekkel vizsgázhatnak majd a szakképzésben tanuló diákok