szerző:
hvg.hu

Az Eötvös Károly Intézet feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen, mert a KIM területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára a karácsonyi szünet idején bejelentés nélkül bejutott az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalába, nem derült ki, kinek az utasítására, valamint hogy milyen iratokba tudott betekinteni.

Az Eötvös Károly Intézet vezetője, Majtényi László keddi közleménye szerint Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára a múlt évben a karácsonyi szünet idején előzetes bejelentés nélkül megjelent az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalában (OITH), és államtitkári jogosítványaira hivatkozva másodmagával bejutott az épületbe. Az OIT hivatalvezetőjének levele is azt támasztja alá, hogy az államtitkár kinyittatta és be is lépett a szabadságukat töltő hivatalvezető és munkatársainak szobáiba.

Az ügyben az Eötvös Károly Intézet közérdekű adatigényléssel fordult Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterhez, Szabó Erika főnökéhez, hogy adjon tájékoztatást arról, milyen közfeladat ellátása céljából és kinek az utasítására járt az államtitkár az OIT Hivatalában, ott milyen iratokat, illetve adatokat ismert meg. Azt is kérték a minisztertől, hogy nyilatkozzon arról, jogszerűnek tartja-e az államtitkár eljárását, és indult-e fegyelmi eljárás a hatáskörét túllépő államtitkár ellen, illetve volt-e bármilyen következménye az államtitkár eljárásának.

Miért is járt ott?

"A miniszter válaszában néhány kérdésünkre nem válaszolt, nem tudtuk például meg, hogy kinek az utasítását követte az államtitkár. Navracsics Tibor sem vitatta, hogy Szabó Erika az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalában látogatást tett, annak indokául pedig a Magyary Zoltán Közigazgatási-fejlesztési Program részét képező Ereky Terv végrehajtását jelölte meg. A kérdéses épületben a KIM is bérel helyiségeket, a miniszter válaszlevele szerint az államtitkárnak ezeket kellett bejárnia" - áll Majtényi László közleményében.

Majtényi László
©

A közlemény megemlíti, hogy a Szabó Erika által vezetett, területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkárság feladata a helyi önkormányzatok törvényességi ellenőrzésének szakmai irányítása, szervezi és irányítja a kormányhivatalokkal kapcsolatos tervezési és szabályozási feladatokat, valamint részt vesz a "kormányablakok" kialakításában. Az államtitkárság feladatai közé tartozik még a választások, országos népszavazások lebonyolításához szükséges személyi és technikai feltételek biztosítása is.

A Magyary Zoltán Közigazgatási-fejlesztési Program részét képező Ereky Terv végrehajtását azonban a KIM Vagyonkezelő Központja látja el, aminek Szabó Erika nem munkatársa - jegyzi meg Majtényi.

"A bírósági szervezet - állítólag - önigazgató, önálló hatalmi ág. A Hivatal vezetője és munkatársai hivatali dolgozószobáiba a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium képviselője csak meghívás alapján léphet be. A nyilvánosságra került ismeretek alapján azonban az államtitkár nemcsak a KIM által bérelt helyiségeket látogatta meg, hanem az OIT Hivatala vezetőinek és munkatársainak lezárt szobáit is" - olvasható a közleményben.

Lehetett volna máshogy is

Majtényi megjegyzi azt is, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak, ahogy a jogutódjának, az Országos Bírósági Hivatalnak a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nem felügyeleti szerve. "A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium mint az épület részbeni bérlője képviselőjének a saját kezelésében levő helyiségek megtekintéséhez, bejárásához az OIT Hivatala részéről semmiféle engedélyre nem volt szüksége" - teszi hozzá.

"Amikor az államtitkár bejárása történt, az OITH működött, több munkatársa, közöttük vezető beosztásúak is, és a távollevő hivatalvezető helyettesítésére jogosult főosztályvezető is a hivatalban dolgoztak, elérhetők voltak, a kapcsolatfelvételre azonban a Minisztérium vagy az államtitkár részéről kísérlet sem történt. Az államtitkári kérést, azaz az OIT Hivatala szobáinak kinyitását és azokba történő betekintést azonban még az OITH hivatalvezetője sem engedélyezhette volna, legfeljebb baráti látogatás keretében mutathatta volna be saját szobáját" - írja Majtényi.

Az Eötvös Károly Intézet szerint Navracsics Tibor válasza alapján úgy tűnik, "szerinte nem történt jogsértés". Az intézet az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészségen feljelentést tett, mert úgy gondolják, saját eszközeikkel ennél többet nem tudnak kideríteni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Előkerült egy érdekes rajz a Microsoft izgalmas új telefonjáról

Előkerült egy érdekes rajz a Microsoft izgalmas új telefonjáról

35 éve találtak két skorpiót, most kiderült, hogy 430 000 000 évesek

35 éve találtak két skorpiót, most kiderült, hogy 430 000 000 évesek

És akkor kiderült, hogyan költene el a kormány 50 ezer milliárd forintot

És akkor kiderült, hogyan költene el a kormány 50 ezer milliárd forintot

Bármikor robbanásszerűen kitörhet egy vulkán a Fülöp-szigeteken

Bármikor robbanásszerűen kitörhet egy vulkán a Fülöp-szigeteken

A kormánynak is feltűnt a kormányhivatalok túlterheltsége

A kormánynak is feltűnt a kormányhivatalok túlterheltsége

Australian Open: Fucsovics legyőzte a 13. kiemeltet

Australian Open: Fucsovics legyőzte a 13. kiemeltet