szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Társadalmi egyeztetést követelnek az ACTA-tüntetők - jelentette tudósítónk. A tüntetés 7 óra helyett már ötkor véget ért.

Körülbelül ötvenen-hatvanan gyülekeztek négy óra tájban a második kerületi Lövőház utcában, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájánál, hogy követeljék a magyar kormánytól, illetve az Európai Parlamenttől (EP), utasítsák el az ACTA európai bevezetését. – számolt be  helyszínről a hvg.hu tudósítója

A tiltakozást a magyarországi Kalózpárt és a Zöld Pók Alapítvány szervezi. Már két héttel ezelőtt is volt egy tiltakozó megmozdulás. A mostanira azért kerül sor, mert az EP jövő héten kezdi tárgyalni az egyezményt.

Baja és Rétvári kéz a kézben

Az egyik szervező beszédében emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság kezdeményezte a luxembourgi bíróságánál a Tokióban aláírt egyezmény megvizsgálását, hogy az összefér-e az uniós joggal. De ennek ellenére a ratifikálási folyamat nem állt le, így szerinte a közös fellépésre továbbra is szükség van.

A tüntetők társadalmi párbeszédet követeltek: ez elvben a kormány álláspontja is, hiszen Baja Ferenc (MSZP) ugyanezt sürgető interpellációjára Rétvári Bence államtitkár a héten azt mondta, hogy széleskörű társadalmi egyeztetést fognak kezdeményezni a kérdésben

A demonstráción felszólalt a berlini Kalózpárt egyik képviselője: a párt bejutott a tartományi gyűlésbe, és most az a céljuk, hogy a Bundestag-ba is bejussanak. Szintén beszédet mondott egy tunéziai bloggerlány, aki elmondta, hogy a szólásszabadsággal sokkal nagyobb problémák vannak az országában, mint Európában, és hogy ők si szeretnének egy Kalózpártot  alapítani, amely a tiltakozást megszervezné.

20 országban

Ma egyébként 20 európai országban szerveztek tüntetést az ACTA ellen, mely Európa-szerte viharos tiltakozást váltott ki. Az Európai Unió 21 tagállama – köztük Magyarország is – több éves titkos tárgyalások eredményeként írta alá az internetes kalózkodás megfékezésére szánt Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodást (Anti-Counterfeiting Trade Agreement – ACTA). A tiltakozások olyan intenzívek, hogy azóta több ország is visszatáncolt a döntésében.

A megállapodás célja az internetes kalóz-letöltések megfékezése, ellenzői az internet szabadságát féltik. Az előbbiek évelése szerint az internetes kalózkodás és csalás 200 milliárd eurós veszteséget okoz világszerte, és emiatt nagyszámú munkahely is elvész az unió számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Covid-fertőzésben hunyt el egy budapesti háziorvos

Covid-fertőzésben hunyt el egy budapesti háziorvos

Operatív törzs: 191 ezer pedagógust tesztelnek le péntekig

Operatív törzs: 191 ezer pedagógust tesztelnek le péntekig

Az adventi forgalom miatt nem mehetnek vasárnap az utakra a kamionok

Az adventi forgalom miatt nem mehetnek vasárnap az utakra a kamionok