szerző:
Kapcsándi Dóra

Rossz szülőhöz hasonlította a fideszes Ughy Attila az Európai Bizottságot, amiért az 495 millió euró kohéziós pénz befagyasztását javasolta, mivel Magyarország 2004 óta egyszer sem teljesítette a deficitajánlást. Kormánypárti képviselők nem értik, miért éppen most fogyott el Brüsszel türelme. Németh Zsolt külügyi államtitkár méltánytalan és jogellenes lépéssorozatnak minősítette a döntést.

„Érdemes megvizsgálni az Európai Unió szolidaritáshoz való viszonyát. A vörösiszap-katasztrófa idején nem törték kezüket-lábukat, hogy szakmai segítséget nyújtsanak. Ha viszont az ostort kell pattogtatni, igen erőteljesen tudják” – mondta a hvg.hu-nak Ughy Attila, az európai ügyek bizottságának fideszes tagja. A képviselő azzal kapcsolatban fejtette ki álláspontját, hogy az Európai Bizottság (EB) a jövőre esedékes kohéziós támogatásokból 495 millió euró, vagyis 143,5 milliárd forintnak megfelelő kötelezettségvállalás befagyasztását javasolta, mivel Magyarország 2004 óta egyszer sem teljesítette a túlzotthiány-eljárásban tett brüsszeli ajánlásokat, nem sikerült 3 százalék alatt tartani a költségvetési deficitet.

„Értem, hogy határok nélkül egy hosszú folyamatban nem lehet engedni, hogy a tagállamok eltérjenek a jogszabályoktól” – mondta Ughy. Azonban úgy vélte, az uniónak korábban jeleznie kellett volna aggodalmait, és írásban kérni kellett volna Magyarországtól, hogy változtassanak a gazdaságpolitikán. „Szóban tették csak, de tettek nem követték” – jegyezte meg a politikus. (A képviselő téved, a Bizottság számos alkalommal figyelmeztetett írásban is – a szerk.) A képviselő szerint „kérdés, miért pont most és miért pont Magyarország. Recseg-ropog a valutaunió, nem tudják, mit kezdjenek a görögökkel, a portugálokkal. Magyarországgal példát statuálni jelen helyzetben pótcselekvés az EU részéről.”

A fal adja a másikat

A politikus egy rossz szülőhöz hasonlította az Európai Bizottságot. „Ha a szülő szól, hogy valamit nem szabad, majd annyiban hagyja a dolgot, és nyolc év múlva ad egy akkora pofont, hogy kórházba kerül a gyerek, a bíróság sem fogadja el mentségként, hogy 8 évvel korábban figyelmeztették a gyereket. Ez egy következetlen szülői magatartás az EU részéről is.”

Lázár János az Országgyűlésben beszél. Törlésre fel
©

Hörcsik Richárd, az európai ügyek bizottságának fideszes elnöke sajnálatos eseménynek minősítette, hogy épp az ellen az ország ellen indít eljárást az Európai Bizottság, amelyik a kezdeményezője volt a 6-os jogszabályok bevezetésének és a fiskális politika szigorításának. „Épp most fogyott el a türelem, amikor megmutattuk, hogy fegyelmezetten végrehajtjuk a pénzügyi intézkedéseket” – mondta Hörcsik a hvg.hu-nak. „Lehet, hogy a pénzügyi biztos megfordult a brüsszeli jósdában, ezért tudja, mennyi lesz 2013-ban a hiány, de ezt nem tudom elfogadni. Sajnálom, hogy nem vették figyelembe a magyar kormány friss intézkedéseit, amivel tovább mérsékeli az államháztartási hiányt. Mindenesetre sok víz lefolyik még a Dunán a foganatosításig, meg vagyok róla győződve, hogy nem kerül sor az intézkedés foganatosítására” – tette hozzá.

Bűn és büntetés

Az Országgyűlés hétfői ülésén is napirend előtt téma volt az EB döntése. Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője szerint a kormányt sújtó uniós döntés a kohéziós alapok felfüggesztéséről fordulópont: a kormány vagy szembenéz a realitásokkal, vagy "nevetséges puccsokat, hazaárulást kiáltva fittyet hány a valóságra". A képviselő szerint Orbán Viktor "két célt tűzött ki: a centrális erőtér létrehozását, a szabadságjogok szűkítésével, és a középosztály megerősítését. Az első cél megvalósításában öles léptekkel haladt előre, a második területen a szegények rovására történtek intézkedések, de több ezermilliárd forint válságadó, magán-nyugdíjpénztári megtakarítás lenyúlása után sincs fejlődő gazdaság. A külföldi befektetők elfordultak az országtól, hazaiak nem léptek a helyükre".

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium politikai államtitkára válaszában méltánytalan és jogellenes lépéssorozatról beszélt az Európai Bizottság részéről. Szerinte figyelmen kívül hagyták az "önmagukért beszélő tényeket", hogy Magyarország 2011-ben tartotta a 3 százalékos költségvetési hiányt, 2012-ben is tartani fogják, 2013-ban sem az előre jelzett 3,25, hanem 3 százalék alatti lesz a hiány - mondta. Orbán Viktor miniszterelnök erről levélben tájékoztatta az EU vezetőit. Németh szerint az EU alapszerződésével ellentétes cselekmény, hogy egy "jövőben esetlegesen bekövetkező esemény miatt akar büntetni" az Európai Bizottság. A maguk részéről folytatják a konzultációkat, "Magyarország harcol az igazáért. Tárgytalan lesz a javaslat, ezért nem is fog sor kerülni a befagyasztásra” – fejezte be felszólalását Németh.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, képviselőcsoportjuk úgy döntött, támogatja a kormányt abban, hogy álláspontját megvédje a brüsszeli tárgyalásokon. A Fidesz frakcióvezetője szerint fel kell tenni a kérdést, kinek az érdekeit képviseli az EU, amikor egy tízmilliós országot büntet pártállástól függetlenül, amikor az ki akarja javítani a korábbi évek hibáit. „Brüsszel az unió állampolgáraiért felel, így Magyarország érdekeit is kell szolgálnia a Bizottságnak – közölte Lázár, majd feltette a kérdést, "kinek a bűne, hogy ide jutott az ország". „A 2004-2010-es szocialista kormányé a bűn, a büntetés pedig minden magyar honfitársunké” – jelentette ki, szeinte a magyarok áldozatvállalását nem akceptálja az EU, és ezzel bűnt követ el. Az MSZP 2006-ban meghamisította a költségvetési hiányadatokat, de „ez jó volt Brüsszelnek, mert puhány partnere volt az MSZP az EU-nak. Brüsszel bármit megtehet velünk, azt hiszik, felmoshatják velünk a padlót. Ez a szocialisták bűne” – mondta végül.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Büntet az EU: 143 milliárdot bukhat Magyarország

A jövőre esedékes kohéziós támogatásokból 143,5 milliárd forintnak megfelelő kötelezettségvállalás befagyasztását javasolta az Európai Bizottság, mivel Magyarország 2004 óta egyszer sem teljesítette a túlzotthiány-eljárásban tett brüsszeli ajánlásokat - jelentették be szerdán délben Brüsszelben.

A trafikkoncessziótól a vagyonkezelésig jutott a Mészárossal üzletelő ingatlanos

A trafikkoncessziótól a vagyonkezelésig jutott a Mészárossal üzletelő ingatlanos

És akkor kiderült, Brüsszel néha tiszteli a magyarokat

És akkor kiderült, Brüsszel néha tiszteli a magyarokat

Figyelmeztetést adtak ki az ónos eső és a köd miatt

Figyelmeztetést adtak ki az ónos eső és a köd miatt

Ötre nőtt az odesszai tűzeset halálos áldozatainak száma

Ötre nőtt az odesszai tűzeset halálos áldozatainak száma

Száz orosz fejlesztésű repülőgépet rendeltek meg a pécsi repülőgépgyártól

Száz orosz fejlesztésű repülőgépet rendeltek meg a pécsi repülőgépgyártól

Már van Nürburgring Monopoly is

Már van Nürburgring Monopoly is