szerző:
Folk György/Brüsszel/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyar diplomaták "érdeme", hogy Brüsszel az eddigieknél keményebben léphet fel ellenünk. A sors iróniája, hogy Orbánék akkoriban még büszkék is voltak a közreműködésükkel elfogadott csomagra.

Az uniós politikacsinálásban jártas újságírók és diplomaták némi kárörömmel, de legalábbis somolyogva fogadták Magyarország jövő évi kohéziós pénzeinek befagyasztásáról szóló európai bizottsági bejelentést. Itthon kevesen tudják, hogy éppen Magyarország 2011. első félévi uniós elnöksége idején tárgyalták azt a szigorodó szankciórendszert bevezető hatos gazdasági csomagot, amelynek hozadékaként az uniós biztosok szerdán javaslatot tettek a pénzek zárolására.

Jelesül az azóta a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium unortodoxiájának vállalhatatlansága elől tavaly decembertől a Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Magyarországnak járó helyettes igazgatói posztjába menekülő - nem mellesleg kiváló közgazdász szakember - Kármán András nevéhez köthető a történet.

 

Keleti oldal

Kármán vezetésével dolgozták ki a tagállamok pénzügyminisztereit tömörítő tanács szakdiplomatái a hatos gazdasági csomagot. Ennek tavaly év végi életbe lépése előtt is létezett ugyan a kohéziós pénzek befagyasztásának lehetősége, azonban soha nem alkalmazták, mivel az eurózónában nem voltak határozott, a kiszámítható és szabályszerű fiskális politikát kikényszeríteni képes szankciók. Márpedig Brüsszelben is világosan látták, nehezen védhető, hogy az amúgy is gazdasági nehézségekkel küszködő újonnan csatlakozott tagállamokat büntessék a szabályok be nem tartása miatt, miközben ugyanezt az eurózónában nem tudják megtenni.

Ha Orbán Viktor szerint az Unió lépése méltatlan, akkor Matolcsy Györgynek kellene megköszönnie
©

A 2008-ban kezdődő válság hatására megindultak a tárgyalások a szabályok szigorításáról és a szankciókról. És bár a hatos csomagot végül Lengyelország soros elnöksége idején írták alá, az a magyar kormány akkori hivatalos kommunikációja szerint “99 százalékban” Kármán és csapatának érdeme, amire büszkén hivatkozott a kormánypropaganda.

Leggyengébb láncszem

Tény továbbá, hogy Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa éppen az újonnan bevezetett szankcionálási lehetőségek alapján döntött úgy, hogy ezentúl a kohéziós támogatások befagyasztásának lehetőségével is élnek. A hvg.hu bizottsági forrásokból úgy értesült: a brüsszeli politikacsinálás partvonalára kerülő Orbán-kormány megintésével valóban példát akar statuálni az Európai Bizottság.

Selmeczi Gabriella és a KDNP a brüsszeli döntés után mégis annak az Andor László magyar uniós biztosnak esett neki, aki nem vett részt az EB ülésén, de írásban azt javasolta biztostársainak, hogy a kilátásba helyezett forrásmegvonást a lehető legminimálisabb összegben határozzák meg. Selmeczi szerint "Andor Lászlónak kutyakötelessége kiállni a magyar emberek mellett". Csakhogy ez egyértelműen ellentmond az uniós alapszerződésnek, mert az deklarálja, hogy a biztosoknak semmilyen nemzeti kormányoktól érkező befolyásolási kísérletet nem szabad figyelembe venniük. Ehhez képest a Fidesz EP-frakciója ugyanígy foglalt állást lapunknak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

A Fidesz szerint uniós főszabályt kellett volna sértenie a magyar biztosnak

A Fidesz európai parlamenti frakciója szerint Andor Lászlónak „kutya kötelessége lett volna a magyar érdekek mellett kiállnia”, úgy, ahogy Selmeczi Gabriella kérte számon a magyar biztostól. Még akkor is, ha ezzel megsérti az uniós alapszerződést. Balázs Péter volt magyar EU-biztos viszont azt mondta a hvg.hu-nak: a magyar pénzügyminiszternek lett volna dolga lobbizni, ha lenne ilyen a kormányban.

hvg.hu Világ

"Ez Orbán hibája" - az európai szocialisták szerint Orbán provokálta az EU-t

Kiáll a magyar szocialista képviselők mellett Hannes Swoboda, az Európai Parlament szocialista képviselőcsoportjának vezetője, aki közleményében felszólította Orbán Viktort, hogy változtasson a viselkedésén. Az EB tegnapi javaslata Swoboda szerint kizárólag Orbánnak köszönhető, aki provokálta az EU-t.

MTI Itthon

Orbán: "miért tőlünk akarnak pénzt elvenni?"

Teljesen ésszerűtlennek tartja Orbán Viktor miniszterelnök a Magyarországnak szánt kohéziós pénzek felfüggesztésére vonatkozó európai bizottsági javaslatot. A kormányfő a Német Gazdasági Klub húszéves évfordulója alkalmából tartott budapesti ünnepségen azt a kérdést tette fel: "miért tőlünk akarnak pénzt elvenni, miközben máshová zsákszámra öntik azt?"

hvg.hu Gazdaság

Orbánék döntöttek: rendkívüli megszorítás jön

Máris kiigazítják a költségvetést, tovább szorítják a gyógyszerkasszát, megvágják a BKV támogatását, csúszík az e-útdíj - írja a keddi Magyar Közlöny. Varga Mihály élet-halál ura lett, már ami a költségvetési felügyeletet illeti. Legalábbis ez olvasható ki a vonatkozó kormányhatározatból.

MTI Gazdaság

MSZP: Orbánnak és Matolcsynak is mennie kell az EB-döntés után

Az MSZP szerint az Európai Bizottság (EB) kohéziós pénzeket érintő döntése után Orbán Viktor miniszterelnöknek és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek is le kellene mondania - erről Katona Tamás, az MSZP elnökségi tagja beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján.