szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője elismerte a magyar dohánylobbi szerepét a trafiktörvény kidolgozásában, de azt mondta: ez a versenyhátrányuk megszüntetését jelenti. A Fidesz hétfői frakcióülése után Lázár a gyógyszerkassza megszorításáról és az ügynökdossziékról is beszélt.

Nem cáfolta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján, hogy Sánta János, a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetségének (DBMSZ) elnöke, a Continental Dohányipari Zrt. szerepet játszott a trafiktörvénynek nevezett, a dohánykereskedelemre vonatkozó törvény kidolgozásában.

A hvg.hu kérdésére válaszolva a hétfői frakcióülést követő sajtótájékoztatón a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője úgy fogalmazott: "Sánta urat tíz éve ismerem és azóta kérem ki a véleményét". Hozzátette: ha a vastörvénnyel foglalkozna a parlament, akkor a vasiparban érintett vállalkozók véleményét kérné ki. Lázár hangsúlyozta, a brit és az amerikai érdekeltségű cégek véleményét is kikérte, de ők nem támogatták a tervezetet, és arra hivatkoztak, hogy sérti az érdekeiket.

"Semmi szégyellnivaló nincs"

Mint ismert: a törvény zárószavazását kedden azzal az indokkal halasztották el, hogy Brüsszel véleményét akarják kikérni, ám a Népszabadság szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) uniós notifikációval foglalkozó főosztályáról már napokkal korábban, február 16-án kikerült Brüsszelbe a szöveg, méghozzá úgy, hogy az tartalmazta a három nappal később elfogadott módosításokat is.

A jelenleg brüsszeli vizsgálat alatt lévő javaslat jelentősen csökkentené a cigarettaárusító helyek számát, ugyanakkor ebben a beszűkült eladási csatornában a hazai gyártó Continental termékei azonos méretű eladói felületen tudnak majd megjelenni, mint a jóval nagyobb vetélytársak árui - írja a Népszabadság, amely szerint kormányzati berkekben azzal számolnak, hogy a nagyobb cégek Brüsszelben megfúrják majd a javaslatot.

A Fidesz frakcióvezetője azt mondta: semmi szégyellnivaló nincs abban, ha egy törvény egy magyar "érdekkörbe" tartozó gyártót hoz egyenlő helyzetbe a brit vagy az amerikai érdekeltségű cégekkel szemben. A törvény Lázár szerint hármas célt tűzött ki maga elé: egyrészt, hogy a 18 éven aluliak ne juthassanak cigarettához, másrészt, hogy azok a kiskereskedők, amelyek megkapják a dohánykereskedelem jogát, magyar érdekeltségűek legyenek, harmadrészt pedig, hogy ha még ezen felül a versenykörülményeket is javítják, akkor az külön jó.

Lázár János azt mondta: a kormánypárti képviselőcsoportok délelőtti ülésén szóba került az EB múlt heti javaslata is, amely 144 milliárd forint kohéziós támogatás visszatartását helyezte kilátásba 2013-ra. Lázár az ülés előtt találkozott a miniszterelnökkel, akinek "kifejezett kérése volt", hogy kérdezze meg képviselőtársaikat, hogy mi a véleményük az ügyről. A frakció álláspontjáról Lázár nem árult el részleteket.

Szócskát is meghallgatták

Mint mondta: a frakcióülés fő témája az egészségügy átalakítása volt, ezért meghallgatták Szócska Miklós egészségügyi államtitkárt. Lázár szerint az államtitkár a 2012-es fejlesztési tervről, a betegellátás és finanszírozás helyzetéről beszélt. Elmondása szerint Szócska hangsúlyozta: nem az uniós vagy hazai fejlesztési pénzek jelentik a legnagyobb gondot, hiszen rengeteg beruházás van folyamatban, hanem az ápolók, az orvosok és a szakdolgozók fizetésemelése okozza a legtöbb nehézséget.

Lázár szerint a frakció arra kérte az államtitkárt, hogy egyrészt a 2012-es költségvetésben találja meg a megfelelő forrásokat, másrészt a kormány forduljon az Európai Bizottsághoz, azt kivizsgálandó, hogy az elvándorló orvosokat, ápolókat befogadó országok helyesen, az uniós irányelveknek megfelelően járnak-e el. "A határokon átnyúló munkaerő-probléma, amely Magyarországon kívül a cseheket, románokat és szlovákokat is érinti, uniós problémakör" - jelentette ki Lázár.

Gyógyszerkassza, ügynökdosszié

A frakció felkérte Szócska Miklóst, hogy a képviselőcsoport március 12-i ülésén mutassa be, hogy melyik kórházban milyen fejlesztés történik, mi lesz az önkormányzatoktól átvett intézményekkel, melyiknek mi lesz a sorsa, és arra kérték az államtitkárt, hogy az eddigi privatizációs ügyeket vizsgálja felül.

A hvg.hu kérdésére, hogy szóba került-e a frakcióülésen a múlt héten nyilvánosságra került, gyógyszerkasszát érintő megszorítás, Lázár azt mondta, arra törekednek, hogy bizonyos gyógyszerkereskedők a profitjukkal járuljanak hozzá a megtakarításokhoz, ám azt, hogy ez pontosan mint jelent, a frakcióvezető kérdés ellenére sem részletezte.

Újságírói kérdésre, miszerint miért nem támogatja a Fidesz az LMP ügynökdossziékra vonatkozó javaslatát, Lázár azt mondta: szerinte a tervezet szakmaiatlan, és "nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ha bizonyos katonai dokumentumok most nyilvánosságra kerülnének". Hangsúlyozta viszont, hogy Gulyás Gergely fideszes képviselő az ügyben ötpárti tárgyalást kezdeményezett, de ezt a kezdeményezést az LMP elutasította.

Lázár János az MTI tudósítása szerint kifejtette: a Fideszben nagy vita van arról, hogy egy illegitim társadalmi-politikai rendszerben megszerzett információk kinek a tulajdonát képezik, vagyis kié az adat, az államé, vagy azé, akiről információt gyűjtöttek. "Én abba a csoportba tartozom - kisebbségben vagyok a Fidesz-frakcióban -, aki azt mondja, hogy minden adatot nyilvánosságra kell hozni, még akkor is, ha ez egyébként személyiségi jogokat sért" - mondta a frakcióvezető, hozzátéve, hogy egy másik csoport szerint az információk az államé, míg vannak, akik szerint az érintettet illeti meg az adat, vagyis a rá vonatkozó, törvénytelenül gyűjtött információkat vehesse magához, vihesse haza, mert az csak rá tartozik.

MSZP: hogy jutott az EB a parlament előtt a trafiktörvényhez?

Az MSZP arra kéri a kormányt, tisztázza magát a "dohánybotrányból", vagyis ismertesse, miként kaphatta meg az Európai Bizottság hamarabb a dohánykereskedelem átalakításáról szóló fideszes törvényjavaslat végleges változatát, mint ahogy azt az Országgyűlés egyáltalán megismerhette volna.

Józsa István, a szocialista párt parlamenti frakcióvezető-helyettese közölte, írásbeli kérdéssel fordult Matolcsy György nemzetgazdasági és Martonyi János külügyminiszterhez annak tisztázására, hogy a kormány milyen kapcsolatban áll Sánta Jánossal, aki a törvényjavaslat végleges szövegét idő előtt Brüsszelbe küldte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem elég Sorost führerezni ahhoz, hogy valaki teljesen kiírja magát a NER-ből

Nem elég Sorost führerezni ahhoz, hogy valaki teljesen kiírja magát a NER-ből

Egy péniszszobor eltűnése miatt nyomoz a német rendőrség

Egy péniszszobor eltűnése miatt nyomoz a német rendőrség

Ha így haladunk, a digitális világ reformálja meg az egészségügyet

Ha így haladunk, a digitális világ reformálja meg az egészségügyet