szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A trafiktörvény jelenlegi formájában akár 15 ezer munkahely megszűnéséhez is vezethet a kiskereskedelemben, az új rendszer a feketekereskedelem újólagos bővülését, a költségvetés bevételeinek csökkenését is eredményezheti a GfK Hungária Piackutató Intézet szerint.

A GfK közleménye szerint a trafiktörvény hatásáról készített számításuk alapja, hogy Magyarországon mintegy 42 ezer értékesítési ponton lehet dohányterméket vásárolni, közülük 19 ezer üzlet bonyolítja a teljes dohányforgalom 90 százalékát, ezen belül a teljes dohányforgalom 50 százaléka az úgynevezett kis boltokban, vagyis vegyes élelmiszerüzletekben zajlik. Az új jogszabály a dohánytermékek forgalmazását országosan 6240 üzletre korlátozná a korábbi 42 ezerrel szemben - mutat rá a piackutató intézet.

A kisboltok többségének jelenleg sem éri meg kizárólag cigarettát árusítani, elsősorban azért tartanak dohánytermékeket, mert jelentős forgalmat generálnak, növelik az egyéb termékek forgalmát. A GfK számítása szerint az egyes üzletek teljes forgalmát nézve a vegyes élelmiszerüzletek esetében nem ritkán a forgalom 30 százaléka származik cigaretta értékesítéséből. Ha ezen üzletek forgalmából kiesik a dohánytermékek forgalma, működésük veszteségessé válhat és várhatóan vagy bezárnak, vagy egyre szélesebb termékkört fognak "szürkén" beszerezni.

©

A GfK Hungária kimutatta, hogy a 19 ezer megszűnő értékesítési helyből - többnyire vegyes élelmiszerüzletek, újságos, benzinkút - várhatóan a legnagyobb arányt a független, legkisebb alapterületű boltok adják majd. 2500-3500 kisboltot zárhatnak be, ami átlagosan 2 fő alkalmazottal számolva minimum 5-10 000 munkahely megszűnését jelenti. A dohánytermékek forgalmazásának megszűnésében érintettek még olyan kereskedelmi csatornák is, mint az alapvetően újságot árusító üzletek, vagy a benzinkutak, vendéglátóhelyek, ahol további 2000 fő elbocsátásával lehet számolni - írta a piackutató.

Számításuk szerint a trafikörvénynek megfelelő üzletek nem feltétlenül lesznek újonnan nyitott üzletek, országszerte ezres nagyságrendben fognak jelenleg vegyes élelmiszerüzletek trafikká átalakulni. A szabályozás jelenlegi formájában tehát nemhogy nem hoz létre jelentős számú munkahelyet - hiszen itt a jelenlegi üzletek átalakulásáról van szó -, de a logisztikában, raktározásban dolgozókkal együtt összesen akár 10 000-15 000 munkahely megszűnéséhez veze.

Az elérhető hivatalos adatok alapján az állami költségvetésnek 2011-ben mintegy 380 milliárd forint bevétele származott a dohánytermékek jövedéki adójából és áfájából. A 2012-es törvényi változások miatt idén már  mintegy 10-15 milliárd forintos adóbevétel kiesésével lehet számolni, míg a dohány kiskereskedelem koncessziós rendszerének tervezett bevezetésével járó intézkedések 2013-ban összességében mintegy 30 milliárd forint bevételkiesést okoznak - közölte a GfK Hungária.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Villámlást, jégesőt, néhány helyen havat hoz a hidegfront

Villámlást, jégesőt, néhány helyen havat hoz a hidegfront

Dido, a Jazz+Az és a Postmodern Jukebox is jön az idei VeszprémFestre

Dido, a Jazz+Az és a Postmodern Jukebox is jön az idei VeszprémFestre

Koronavírus: találtak két új fertőzöttet Németországban

Koronavírus: találtak két új fertőzöttet Németországban