szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az európai versenyjogra hivatkozva halasztották el a kormánypártok a "trafiktörvény" mai végszavazását, pedig a jogszabály inkább más uniós normát sérthet. Ha mégis elfogadnák, csak a kijelölt dohányboltokban lehet majd cigarettát kapni, hipermarketekben például nem.

Az elmaradt uniós egyeztetés miatt halasztották el a végszavazást  a „trafiktörvényről” – tudtuk meg. A Külügyminisztérium javaslatára a kormány kikéri az Európai Bizottság véleményét, hogy a dohánytermékek kiskereskedelmét szabályozó törvényjavaslat nem ütközik-e versenyjogi szabályokba. Ennek a végét szeretnénk megvárni, és ennek megfelelően öntenénk végső formájába a törvényt – mondta Rogán Antal, a gazdasági bizottság elnöke a hvg.hu-nak.

Mint ahogy már beszámoltunk róla, a javaslat értelmében a dohánykereskedelem joga állami monopólium lenne, és az erre a célra létrehozott társaság koncessziós díjat szedne a dohányszakboltok (trafikok) hosszú távra szerződő üzemeltetőitől. A fiatalok védelmével indokolt új szabályozás az értékesítési helyek számát radikálisan lecsökkentené: nem lehetne árulni dohánytermékeket vendéglátó- és szórakoztató-ipari helyeken, valamint 2000 négyzetmétermél nagyobb alapterületű áruházban.

A szolgáltatások szabad mozgását sértheti

Fejes Gábor ügyvéd, versenyjogi szakértő szerint nem klasszikus versenyjogi problémáról van szó, hiszen nem erőfölénnyel való visszaélés vagy kartellgyanú miatt ütközhet a leendő szabályozás uniós jogba. A szakértő szerint sokkal inkább az áruk és szolgáltatások szabad mozgását sértheti a korlátozás: az ugyanis üzletmérethez kötötten egyes (tipikusan a nagyobb és gyakorta külföldi tulajdonosi hátterű) kereskedelmi szolgáltatókat elzár az értékesítés lehetőségétől.

Dohányszakbolt: a hírlapárusítás is tilos!

Ez Fejes szerint ha nem is lehetetlenné, de kevésbé vonzóvá teszi a kereskedelmi szolgáltatások nyújtását és az ilyen célú magyarországi letelepedést. Ez sértheti az uniós jogot, kivéve, ha a korlátozást közérdek indokolja és az diszkriminációmentes, valamint arányos. „Az ifjúság egészségvédelme a korlátozás elfogadható indokának tűnik, ugyanakkor vita alakulhat ki az unióval arról, hogy a szabályozás valóban diszkriminációmentes és hogy szükséges-e a négyzetméterkorlát. Ha a közérdekű cél eléréséhez e korlátozás nem feltétlenül szükséges vagy a cél kevésbé korlátozó eszközökkel is elérhető, az Európai Bizottság a magyar szabályozással szemben kifogásokat emelhet” – mondta összefoglalóan Fejes Gábor.

Nőne a feketekereskedelem

Az ügy kísértetiesen hasonlít az étkezési utalványok vagy a hulladékkezelés piacának az átrendezésére, melyekre szintén felhívták már az uniós intézmények figyelmét. Az előbbi szabályozásnak francia, az utóbbinak főként osztrák cégek a kárvallottjai. Ha akár csak az alkalmazás során (de facto) bebizonyosodik, hogy a törvény diszkriminál, az Európai Bizottság könnyen ezt az ügyet is az Európai Bíróságra továbbíthatja a kötelességszegési eljárás megindításával. Elképzelhető, hogy a kormány ezt a helyzetet szeretné elkerülni.

Azt sem lehet kizárni ugyanakkor, hogy a kormány az EU-t használja fel arra, hogy arcvesztés nélkül visszalépjen egy számára kellemetlenné váló jogszabály elfogadásától (kipipálva egyúttal az uniós egyeztetést). A Napi Gazdaság értesülései szerint a halasztásnak az is oka lehet, hogy maga a kormánypárti frakció is megosztott, miután a törvényt ellenző lobbiszervezeteknek sikerült rámutatniuk, hogy gazdasági és társadalmi aknákat rejt a cigarettakereskedelem monopolizálása. A Gfk Hungária Piackutató Intézet szerint azt követően, hogy jelentősen növelték a jövedéki adót, a dohány-kiskereskedelmi koncesszió bevezetésével tovább nőne a feketekereskedelem aránya, ami a jelenlegi 5-6 százalékról felmehetne akár tíz százalékra is. A piackutató amiatt, hogy az eladóhelyek száma a hetedére csökkenhet (43 ezerről 6 ezerre), legalább ötezer munkahely megszűnésével számol.

A decemberben alakult Dohányipari Befektetők Országos Szövetsége a Népszabadság szerint mindenekelőtt amellett érvelt, hogy ne 2000, hanem 1100 fő után lehessen boltot üzemeltetni, így nagyjából tízezer bolt kaphatna jogot dohánykereskedelemre. A legnagyobb magyar tulajdonú dohánygyártó és -kereskedő, a Continental Zrt. – melynek központja Hódmezővásárhelyen, a törvényjavaslat egyik beterjesztőjének, Lázár Jánosnak a városában van – korábban úgy nyilatkozott: a munkahelyek megszűnésével kapcsolatos veszélyeket nem tartja megalapozottnak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Minden nő ingyen juthat betéthez és tamponhoz Skóciában

Minden nő ingyen juthat betéthez és tamponhoz Skóciában

Meghalt Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök

Meghalt Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök

Koronavírus gyanújával szállítottak kórházba egy zólyomi nőt

Koronavírus gyanújával szállítottak kórházba egy zólyomi nőt