szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az V. kerületi önkormányzat szerint a kerületben nincsenek favorizált építőipari alvállalkozók – pedig a Bau Holding 2000 Zrt. egyik közbeszerzéses munkáját már az EU is vizsgálja, a Szirt Kft. szerződéseinek szkenneléséért pedig 1,2 millió forintot kér a vagyonkezelő - írja az Átlátszó.hu.

Rogán Antal kerülete rengeteg pénzt költött ingatlanfelújításokra az elmúlt években, az önkormányzat által favorizált alvállalkozó cég, a Bau Holding 2000 Zrt. azonban ma már felszámolás alatt áll. Az Átlátszó.hu az alvállalkozók kiválasztásának mikéntjét firtató kérdéseire nem kaptott választ, és létszámhiányra hivatkozva húzódik az adatkéréseink teljesítése.

A lap szerint Belváros-Lipótváros Önkormányzata és a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. azóta helyreigazítási kérelemekkel is nyomatékosította, hogy nincs ínyére az V. kerület vagyongazdálkodását vizsgáló cikksorozat. Az egyik kérelmükben azt állítják, hogy az önkormányzat és vagyonkezelő cége “sem a Bau Holding 2000 Zrt.-t, sem a Szirt Építőipari Kft.-t, sem más építőipari céget nem részesít előnyben”, ám a portál által kikért szerződésekből kiderül, hogy a Bau Holding 2000 Zrt. 2006 óta több mint 700 millió forint értékben kapott megrendeléseket a kerülettől. (Az Index arról számolt be: európai uniós bírság jöhet az V. kerületi önkormányzatnak a Budapest Szíve program 2009-es közbeszerzési eljárása miatt).

A Szirt Építőipari Kft. szerződéseit az Átlátszó.hu-nak egyelőre nem sikerült megnéznie, ugyanis előbb az önkormányzat kért 6920 forint térítési díjat az általa kezelt szerződésekért, később azonban az önkormányzati tulajdonú vagyonkezelő cég emelte a tétet, és a maga részéről 1 218 760 (egymillió-kétszáztizennyolcezer-hétszázhatvan) forintot követel szkennelési költség gyanánt (PDF) az építőipari cég szerződéseiért.

Annak érdekében, hogy a közérdekű adatok nyilvánossága a lehető legkevesebb felesleges adminisztráció mellett érvényesülhessen, a portál meg fogja keresni a belvárosi önkormányzatot egy nyilvános “információszabadsági megállapodás” megkötésének szándékával, amely meghatározza, hogy miként lehet másolatkészítés nélkül betekinteni a közérdekű adatokba - írják.

Cikkünk megjelenése után az V. kerület alpolgármestere a következő reagálást küldte el szerkesztőségünknek. Az Átlatszo.hu az önkormányzattól és vagyonkezelő cégétől az összes szerződést kikérte elektronikus úton, és erre tekintettel „a cikkben említett cég apróbb feladatokat is végzett a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. megbízásából (például zárcseréket), csak a szerződések felsorolása több mint 30 oldal, az ezekhez kapcsolódó teljes dokumentáció pedig meghaladja a 100 000 oldalt”. Mint Puskás András írta, "a törvény egyértelműen biztosítja a lehetőséget az önkormányzatok számára, hogy a másolási és scannelési költségekre fedezetet az adatigénylőtől kérjen. Természetesen amennyiben szűkíti a kért adatmennyiséget az atlatszo.hu, úgy ezen költségek  is csökkennek”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elköltözik Erzsébetvárosból a 100 Tagú Cigányzenekar

Elköltözik Erzsébetvárosból a 100 Tagú Cigányzenekar

Bosszúból szivárogtathatták ki a Barátok közt befejezését

Bosszúból szivárogtathatták ki a Barátok közt befejezését

Az anális koronavírusteszt a legújabb téma Kínában

Az anális koronavírusteszt a legújabb téma Kínában