szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Súlyos gond, hogy a kormány teljesen más hangot üt meg külföldön, mint a belpolitikában, mert nem lehet egyszerre két malomban őrölni - vélte Ungváry Krisztián történész a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) Magyarországgal foglalkozó berlini vitafórumán, ahol részt vett Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium EU kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is.

Ungváry A demokrácia hanyatlása vagy a nemzet felemelkedése? címmel rendezett hétfői pódiumbeszélgetést felidézve az MTI-nek kedden elmondta: a magyarországi fejleményekről rendkívül tájékozott német hallgatóságtól érkezett kérdésekben, megjegyzésekben hangsúlyos elem volt az aggodalom azzal kapcsolatban, hogy mennyire tudja a kormányzat kézben tartani a szélsőjobboldali jelenségeket, és felmerült az a kérdés is, hogy miért használ a kormány más hangot külföldön és a belpolitikában.

A történész ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: "nem lehet folyamatosan azt csinálni, hogy kifelé Máriai Sándor a legnagyobb magyar író, befelé meg Wass Albert", mert ha "a magyar lakosságot Wass Albertre szocializálják", akkor egy idő után kezelhetetlen lesz a helyzet.

A beszélgetésen részt vevő Prőhle Gergely az MTI-nek még hétfőn elmondta: a rendezvényen egyebek között arról beszélt, hogy a magyar kormány fontosnak tartja, hogy a nemzetközi közvélemény ne pusztán "a demokrácia általános állapotáról filozofáljon", hanem konkrét tartalmi kérdésekről essen szó. A magyar külpolitika és a magyar gazdaság szempontjából kulcsfontosságú a Németországhoz fűződő viszony - mondta, hozzátéve, hogy a kormányzat minden józan véleményre figyel.

Fontos azonban, hogy túlzások, a szélsőséges szóhasználat miatt a mégoly megalapozott kritika ne veszítsen hitelességéből. "Nem könnyű megérteni a magyarországi helyzetet, de nem lehetetlen" - mondta Prőhle Gergely. Hétfőn Ungváryt az MTI nem tudta elérni.

Ungváry Krisztián
©

A DGAP a következő időszakban 6-8 hetente tart nyilvános vitát a magyarországi változások egy-egy csomópontja köré szervezve, így terítékre kerül a belpolitika, az alkotmányreform, a gazdaságpolitika és a médiapolitika is. A tekintélyes, független elemző intézet szerint szakszerű, higgadt, az érzelmek helyett az érvekre koncentráló vitákon keresztül célszerű próbálkozni a magyarországi helyzet értelmezésével, és a vitatott kérdéseket valamennyi releváns szemszögből meg kell világítani. A berlini pódiumbeszélgetésekre így meghívnak szereplőket a kormányzat, illetve a "Fidesz köreiből", valamint az ellenzék oldaláról, és invitálnak független megfigyelőket is - tájékoztatta az MTI-t Gereon Schuch, a DGAP munkatársa.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már a koronavírus-járvány előtt megroppant a fővárosi lakáspiac

Már a koronavírus-járvány előtt megroppant a fővárosi lakáspiac

Az európai repterek közel harmada csődbe mehet

Az európai repterek közel harmada csődbe mehet

A SpaceX-nek van egy ötlete, hogyan takarítsák el a rengeteg űrszemetet

A SpaceX-nek van egy ötlete, hogyan takarítsák el a rengeteg űrszemetet