szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Jobbik örül, hogy a kormányon lévő nyomás "kezdi éreztetni a hatását", ugyanakkor tart attól, hogy a kormánypártokon belüli nézetkülönbségek miatt félmegoldás születik a kommunista rendszer bűneinek feltárását, főként az ügynöklisták ügyét illetően.

Így reagált hétfőn Vona Gábor pártelnök arra, hogy a Fidesz-KDNP-frakciószövetség felkérte a kormányt, május 15-ig dolgozza ki azokat a jogszabályokat, amelyek lehetővé teszik a kommunista rendszer bűneit feltáró Nemzeti Emlékezet Bizottsága létrehozását.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerint a bizottság feladata lesz, hogy megnevezze a kommunista diktatúra vezetőit, és azt, hogy kit milyen felelősség terhel. Vizsgálnia kell a lusztráció kérdését, vagyis hogy a korábbi vezetők hogyan vehetnek részt a közéletben, valamint a kommunista párt szerepét, a volt kommunista vezetők nyugdíjának kérdését, a pártvagyon sorsát, továbbá a Belügyminisztérium, az erőszakszervezetek működését.

Vona Gábor hangsúlyozta: ebben a témában a Jobbik évek óta következetesen követeli a teljes nyilvánosságot, "járjon az bármekkora politikai hatással is", mert szerintük ez az egyetlen út a "megtisztuláshoz".

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!