szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Esztergomban népszavazást tartanak ma 11, főként a városi közszolgáltatásokat érintő kérdésben; a választópolgárok reggel hat órától este hét óráig adhatják le szavazataikat.

A referendum akkor érvényes, ha azon a szavazásra jogosultak több mint fele, azaz legalább 11.875 fő részt vesz. A voksolás eredményes, ha a szavazóknak több mint fele az adott kérdésre azonosan válaszol. Mivel a 11 kérdésre adott szavazatokat külön-külön összesítik, az érvényességi küszöb átlépése ellenére egyes kérdésekben eredménytelen is lehet a voksolás.

A kérdések között szerepel, hogy a képviselő-testület alakítsa-e át a hulladékgyűjtésről szóló rendeletét, írjon-e ki nyílt pályázatot a piac, a temetkezés, a parkolás, az ingatlangazdálkodás, a hirdetésszervezés, a közétkeztetés és az élményfürdő üzemeltetésére.

Azt is kérdezik a választópolgároktól, egyetértenek-e azzal, hogy az önkormányzattal kapcsolatos magánvádas perek költségeinek megtérítésé közpénzből ne történhessen – Meggyes Tamás expolgármester, illetve Bayer Zsolt kormánypárti publicista peres ügyeire eddig több tízmillió forintot költöttek az esztergomiak.

További kérdés, hogy töröljék-e az önkormányzat javára az esztergomi ingatlanokra bejegyzett elővásárlási jogokat.

A népszavazást az Esztergomi Lokálpatrióták Egyesülete, a Haladó Esztergomért Egyesület, a Jobbik, az LMP és az MSZP közösen kezdeményezte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Miért? Digitális oktatás lesz? Jaj, de jó, egész nap biciklizhetek az utcán!”

„Miért? Digitális oktatás lesz? Jaj, de jó, egész nap biciklizhetek az utcán!”

Nemi erőszak vádaktól hangos az ausztrál parlament, vizsgálat indul

Nemi erőszak vádaktól hangos az ausztrál parlament, vizsgálat indul

50 millió forintot segíthetett tisztára mosni egy ghánai bűnözőkkel dolgozó tolnai asszony

50 millió forintot segíthetett tisztára mosni egy ghánai bűnözőkkel dolgozó tolnai asszony