szerző:
hvg.hu

A Hallgatói Hálózat aktivistái elfoglalták a Semmelweis Egyetem rektori hivatalát és ülősztrájkba kezdtek. A hallgatók Tulassay Tivadar rektorból próbálnak ígéretet kicsikarni arra, hogy az egyetem megindítja a köztársasági elnök doktorijának visszavonását célzó eljárást." A tüntetők még nem hagyták el az épületet, és bár csütörtökön délután 5 órára Tulassay Tivadar rektor egyeztetési időpontot adott nekik, többen közülük úgy döntöttek, hogy az épületben maradnak éjszakára.

A Hallgatói Hálózat huszonöt aktivistája szerdán délután 15 órakor elfoglalta a Semmelweis Egyetem rektori hivatalát - tudtuk meg a jelenlévők egyikétől. A hallgatók azért kezdtek ülősztrájkba, mert felháborodással fogadták, hogy az egyetem nem mer lépni az immár hivatalosan is plagizáló Schmitt Pál doktori disszertációjának visszavonásáról.

Az Eduline tudósítása szerint háromnegyed négy előtt a rektori hivatal egyik mukatársa azt közölte az egyetemistákkal, hogy ketten feltehetik kérdéseiket a rektori titkárság ügyvivőjének, Lipp Kingának, aki azt ígérte, hogy Tulassay Tivadar rektor csütörtök délután fogadja őket, de a csoportnak most el kell hagynia a SOTE épületét.

©

Az aktivisták úgy döntöttek, szóbeli ígéretet kérnek a rektortól arról, hogy a csütörtöki egyeztetés sajtónyilvános lesz. "Ha csütörtökön elismeri, hogy a doktori cím visszavonásáról a szenátus dönthet, akkor azt követeljük majd, hogy másnapra hívja össze a szenátust" - mondta az Eduline-nak a Hallgatói Hálózat egyik tagja. Az egyeztetés holnap délután 5-kor lesz. Ennek ellenére körülbelül kilencen úgy határoztak, hogy az épületben töltik az éjszakát. Az épület bejáratát már lezárták, már csak kifelé engedik az embereket, tehát ételt sem vihet be hozzájuk senki. Az egyetem azt ígérte, hogy ehhez számukra megfelelő körülményeket biztosít.

"Schmitt plágiumügye az egész egyetemi-főiskolai rendszert degradálja"

"Az új felsőoktatási törvényt azzal a felkiáltással szavazták meg, hogy minőségi felsőoktatást akarnak létrehozni. Schmitt Pál plágiumügye azonban az egész egyetemi-főiskolai rendszert degradálja. Az egyetemnek ki kell mondania, hogy Schmitt Pál plagizált, ezért el kell venni tőle a kisdoktori címet" - mondta a lapnak Kóbor Andrea, a Hallgatói Hálózat egyik aktivistája. A Hallgatói Hálózat egyik tagja szerint az Egymillióan a magyar sajtószabadságért csoport szimpátiatüntetést hirdetett az épületbe.

Mint ismert, a Schmitt Pál doktori disszetárciójának körülményeit vizsgáló tényfeltáró bizottság kedden arra a következtetésre jutott, hogy az államfő 1992-es dolgozata nem felel meg a formai és tartalmi követelményeknek, egyúttal a vizsgálat eredményét Tulassay Tivadar rektor "tájékoztatásul és állásfoglalás végett" elküldte a nemzetierőforrás-miniszternek. Réthelyi Miklós azonban visszaküldte az anyagot az egyetemnek illetékesség hiányára hivatkozva, az egyetem pedig ezt tudomásul vette.

©

A táblákkal demonstráló hallgatók egyike lapunknak azt mondta, nem értik, miért próbálja a rektor a minisztériumra tukmálni a döntést, és addig nem kívánnak távozni, amíg nem kapnak garanciát a rektortól arra, hogy a doktori disszertáció visszavonásának eljárását megkezdik. A HAHA-soknak a rektor hivatalához nem sikerült eljutniuk, ezt a biztonsági őrök nem engedték.

Nem mond le

Kedden háromoldalas összefoglalót tett közzé az államfő doktori disszertációját vizsgáló bizottság. Ebben megállapították, hogy Schmitt Pál kisdoktorijában formai szabálytalanságokat ejtett, elismerték, hogy egy az egyben átvett oldalakat más művekből. Ugyanakkor a felelősséget a Testnevelési Egyetemre hárítják, mert szerintük az intézmény nem figyelmeztette Schmitt Pált időben.

Schmitt Pál Dél-Koreában van, és most először kommentálta a bizottság jelentését, egy nappal annak nyilvánosságra hozatala után. A köztársasági elnök a közmédiának adott nyilatkozatában azt mondta: a plágiumgyanút vizsgáló tényfeltáró bizottság végkövetkeztetése "egyfajta elégtétel" számára. "Egy pillanatig sem" gondolta, hogy le fog mondani, mivel szerinte nem azért választották a köztársaság elnökének, hogy 20 évvel ezelőtt milyen kisdoktorit írt, hanem "valószínű más egyéb kvalitások miatt" – fogalmazott.

©

Az ülősztrájkról oktatási portálunkon, az Eduline.hu-n találhatók részletesebb információk. A Schmitt Pál plágiumügyével kapcsolatos anyagaink itt olvashatók.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Venezuela titokban Afrikába csempészi az aranykészletét

Venezuela titokban Afrikába csempészi az aranykészletét

A halál után még 30 évig őrizné az állam az egészségbiztosítási adatokat

A halál után még 30 évig őrizné az állam az egészségbiztosítási adatokat

Ingyenes tömegközlekedés 18 éves korig, légkondicionált 3-as metró – kiállt ígéreteivel Kálmán Olga

Ingyenes tömegközlekedés 18 éves korig, légkondicionált 3-as metró – kiállt ígéreteivel Kálmán Olga

Szijjártó a horvát gázterminált dicsérte

Szijjártó a horvát gázterminált dicsérte

Naponta ezer kisgyerek hal meg a rossz higiénia miatt

Naponta ezer kisgyerek hal meg a rossz higiénia miatt

Ma is le fog szakadni az ég

Ma is le fog szakadni az ég