szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Demokratikus Koalíció szolidáris a magyar tudományossággal és leghatározottabban visszautasítja azokat az alaptalan vádakat és gyanúsításokat, amelyekkel Lázár János a tudomány világát és a tudományos minősítések rendszerét illette.

A Demokratikus Koalíció alelnöke, Niedermüller Péter közleményében arra reagált, hogy hétfőn a Fidesz frakcióvezetője parlamenti felszólalásában a következőket mondta: "A magyar tudománynak, a magyar egyetemi világnak, Magyarországnak az elmúlt húsz évben nem volt hozzá ereje és bátorsága, hogy a rendszerváltozás előtt és a rendszerváltozáskor szerzett tudományos címeket megvizsgálja, hogy a doktori jogokat fölülvizsgálja, és a tudományos minősítések világában rendet tegyen. Ez ugyanolyan nagy elhallgatása volt a rendszerváltozásnak, ami miatt szembe kell néznünk a múlttal és meg kell ezt változtatnunk. A tudomány világától nemcsak azt a bátorságot és becsületességet kérjük, ami a szenátus döntéséhez reményeink szerint vezetett, hanem azt is, hogy nézzen szembe a magyar tudomány a saját elmúlt ötven éves múltjával, tisztítsa meg saját magát, és kezdje ezt a vezetőkön. Ezt is elvárjuk a tudomány világától."

A Demokratikus Koalíció ezzel szemben felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar tudomány művelői elsöprő többségükben az elmúlt ötven évben csakúgy, mint napjainkban a tudományos kutatás nemzetközileg elfogadott, írott és íratlan szabályainak megfelelő módon végezték tudományos munkájukat; annak eredményeit publikálták vagy szabadalmakban rögzítették, ezekről értekezéseket készítettek, amelyek alapján különféle tudományos címeket és fokozatokat szereztek. Ezek a minősítési eljárások átlátható módon, több esetben nemzetközi zsűrik bevonásával zajlottak.

Lázár János kijelentései a párt szerint nemcsak arról tanúskodnak, hogy "a Fidesz frakcióvezetőjének fogalma sincs a tudományos kutatás és minősítés mibenlétéről", de arról is, hogy "a Fidesznek semmi sem drága azért, hogy hatalmát még ideig-óráig fenntarthassa. Ennek érdekében arra is képes, hogy megkísérelje a magyar tudományosságot a nemzetközi közvélemény előtt lejáratni".

A Demokratikus Koalíció ezért azt üzeni a Fidesznek, hogy ez a próbálkozása nem fog sikerrel járni, a nemzetközi tudomány a magyar kutatókat és oktatókat teljesítményük és eredményeik alapján, a tudomány időtálló szabályainak, nem politikusok érdekvezérelt kijelentéseinek megfelelően fogja megítélni. A DK fontosnak tartja, hogy a tudományos minősítések múltja és jelene teljes nyilvánosságot élvezzen, ezért honlapján helyet biztosít egy olyan linkgyűjtemény számára, amelyen a tudomány bármely magyar művelője - pártállástól és párttagságtól teljesen függetlenül - elérhetővé teheti tudományos címeivel és fokozataival kapcsolatos értekezéseket és egyéb dokumentumokat, hogy ezzel is megkönnyítsük azok helyzetét, akik e dokumentumok eredetiségét és a tudományos minősítések tisztaságát kétségbe vonják - áll a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!