szerző:
hvg.hu

Nem szavazza meg a KDNP azt a fideszes képviselői módosító indítványt, amely szerint a képviselők csak oktatási és művészeti tevékenységet végezhetnének parlamenti munkájuk mellett – mondta a hvg.hu-nak Rubovszky György kereszténydemokrata képviselő, amikor távozott pártja kedd délutáni frakcióüléséről.

A hvg.hu értesülései szerint szembement a KDNP a Fidesszel a keddi közös frakcióülésén, a kisebbik kormánypárt számára elfogadhatatlan ugyanis a képviselői fizetésről szóló tervezet, ezért azt kérték, hogy tárgyaljanak még arról.

Rubovszky György a Parlament folyosóján újságíróknak délután azt mondta: nem a Fidesszel van problémája, állítása szerint a képviselői fizetés kifejezés délelőtt el sem hagyta a száját, viszont vannak olyan pontjai az Országgyűlésről szóló sarkalatos törvény tervezetének, amelyeket valóban kritizált.

Kedden délután külön frakcióülést tartott a KDNP, ahol megvitatták a készülő jogszabály azon pontjait is, amelyeket Rubovszky György kifogásolt kedden délelőtt a Fidesz-KDNP közös frakcióülésén.

Rubovszky György a KDNP frakcióülése után azt mondta, hogy nem szavazzák meg a fideszes Kovács Zoltán módosító indítványát, amely szerint a képviselők csak oktatási és művészeti tevékenységet végezhetnének a parlamenti munkájuk mellett. A többi felmerült vitás kérdésben tovább egyeztetnek az előterjesztőkkel, hogy rendezzék a vitás kérdéseket. Egy listán gyűjtötték össze kifogásaikat, amelyeket még a mostani plenáris ülés idején próbál majd egyeztetni a többi kormánypárti politikussal. Így akarják elérni, hogy minél kevesebb módosító esetében fordulhasson elő az, hogy a szavazáskor a KDNP miatt ne kapják meg a kétharmados többséget, illetve hogy zárószavazás előtti módosító indítvánnyal kelljen rendezni a vitás kérdéseket – mondta.

Az Országgyűlésről szóló sarkalatos törvény megszavazásához valamennyi módosító indítványnál is szükség van kétharmados többségre, nemcsak magánál a törvénytervezetnél.

Ami nem tetszik a KDNP-nek

Rubovszky György a kifogásaik között említette korábban, hogy helytelenítik a tervezetnek azt a passzusát, amely szerint egy frakciónak csak annyi alkalmazottja lehet, ahány tagja van a képviselőcsoportnak. Szerinte érdemi szakmai munkát ilyen kevés szakértővel nem lehet végezni. Mint egy korábbi sajtótájékoztatón már megerősítette: azzal is problémájuk van a KDNP-seknek, hogy ciklus közben változtatnának a tiszteletdíjon.

A KDNP-s képviselő, mint korábban, kedden is hangsúlyozta: személyes problémája van Kovács Zoltán fideszes képviselő módosító indítványával, amely szerint csak oktatási, művészeti tevékenységet végezhetnének a képviselők, minden más állásra vonatkozna az összeférhetetlenség. Az előterjesztést a Fidesz támogatja. Miután az Alkotmánybíróság kimondta, hogy az önkormányzati szféra önálló hatalmi ág, Rubovszky természetesnek tartja az önkormányzati és a parlamenti képviselői posztok szétválasztását. Elfogadhatatlan viszont szerinte az, hogy egy orvos képviselő ne gyógyíthassa betegeit, csak a katedrára engedjék fel – tette hozzá.

A Fidesznek sem tetszett korábban a fizetéstervezet

A Fidesz frakcióvezetője még tavaly ősszel terjesztette be a képviselők fizetési rendszerének átalakítását javasló tervezetet, amelynek elfogadásához a képviselők kétharmados támogatása szükséges. Eszerint a helyettes államtitkári fizetésben maximálnák a képviselők alapbérét, ami jelenleg bruttó 750 ezer forint lenne. Lázár azt javasolta, hogy ezen felül semmilyen más pénzbeli kiegészítést, pótdíjakat ne kapjanak a képviselők, cserébe viszont a benzinkártya bevezetésével pótolták volna az utazási költségeket. Összehasonlításképpen: jelenleg a képviselői alapdíj 231 ezer forint, de a különféle költségtérítések miatt a képviselők akár 1 millió forint feletti összeget is hazavihetnek havonta.

Lázár koncepciója a kezdetektől élénk vitát váltott ki a kormánypárti és az ellenzéki frakciókban. A Fidesz és a KDNP képviselői a 2012-es költségvetést tárgyaló szeptember 27-ei frakcióülésen szembesültek először vezetőjük felvetéseivel: míg a büdzsét másfél óra alatt megtárgyalták, a frakcióvezető előterjesztéséről estébe menően vitatkoztak. Az alkotmányügyi bizottsághoz október elején benyújtott javaslatába a frakcióvezető már több képviselői kérést belefoglalt, majd hetekkel később újraírta a koncepcióját, amely újabb kedvezményeket tartalmazott. A tervezetbe így bekerült egyebek mellett a mobilköltségek finanszírozása vagy a szállodaköltségek kifizetése is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Még 70-80 évig élhetett volna az állatkertben agyonütött teknős

Még 70-80 évig élhetett volna az állatkertben agyonütött teknős

"Magyar író nem vásárol könyvet, mert nincs rá pénze" – Meg lehet-e élni a regényírásból?

"Magyar író nem vásárol könyvet, mert nincs rá pénze" – Meg lehet-e élni a regényírásból?

Sokkal szigorúbban fogják büntetni a pedofíliát Lengyelországban

Sokkal szigorúbban fogják büntetni a pedofíliát Lengyelországban

Cicás filterrel közvetítette sajtótájékoztatóját egy pakisztáni politikus

Cicás filterrel közvetítette sajtótájékoztatóját egy pakisztáni politikus

Durvul a hőség, hétvégén akár 38 fok is lehet

Durvul a hőség, hétvégén akár 38 fok is lehet

Orbán: Az erő számít

Orbán: Az erő számít