szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szembement a KDNP a Fidesszel a keddi közös frakcióülésén - értesült a hvg.hu. A kisebbik kormánypárt számára ugyanis elfogadhatatlan a képviselői fizetésről szóló sarkalatos törvény, ezért azt kérték, hogy tárgyaljanak még róla.

A képviselői fizetésekre vonatkozó része az Országgyűlésről szóló sarkalatos törvénynek a KDNP számára a jelenlegi formában elfogadhatatlan. Információink szerint ezt közölte a nagyobbik kormánypárttal a keddi összevont frakcióülésen Rubovszky György, a KDNP képviselője. Ő vezette egyébként korábban a javadalmazással foglalkozó parlamenti albizottságot, amely tavaly több módosítást is javasolt a Lázár János által kidolgozott törvénytervezethez.

Rubovszky nem szólalt fel, azaz mégis
Keddi sajtótájékoztatóján Rubovszky György azt mondta, hogy a KDNP nevében a képviselői mandátum összeférhetetlenségének kérdéséhez nem szólt hozzá, csak a magánvéleményét közölte akkor, amikor azt mondta, hogy helytelen a képviselői fizetést az államtitkárihoz mérni, a kormánytagok ugyanis szolgálati autót és lakást is kapnak, ráadásul fiatalabbak is. Elmondta még, szeretné, ha a módosítóban szereplő tervek csak a következő országgyűlésre vonatkoznának. Bővebben itt.

A KDNP ezért azt kéri, hogy vegyék le az erre vonatkozó módosítóról szóló szavazást az Országgyűlés napirendjéről.

A Fidesznek sem tetszett korábban

A Fidesz frakcióvezetője még tavaly ősszel terjesztette be a képviselők fizetési rendszerének átalakítását javasló tervezetet, amelynek elfogadásához a képviselők kétharmados támogatása szükséges. Eszerint a helyettes államtitkári fizetésben maximálnák a képviselők alapbérét, ami jelenleg bruttó 750 ezer forint lenne. Lázár azt javasolta, hogy ezen felül semmilyen más pénzbeli kiegészítést, pótdíjakat ne kapjanak a képviselők, cserébe viszont a benzinkártya bevezetésével pótolták volna az utazási költségeket. Összehasonlításképpen: jelenleg a képviselői alapdíj 231 ezer forint, de a különféle költségtérítések miatt a képviselők akár 1 millió forint feletti összeget is hazavihetnek havonta.

Lázár koncepciója a kezdetektől élénk vitát váltott ki a kormánypárti és az ellenzéki frakciókban. A Fidesz és a KDNP képviselői a 2012-es költségvetést tárgyaló szeptember 27-ei frakcióülésen szembesültek először vezetőjük felvetéseivel: míg a büdzsét másfél óra alatt megtárgyalták, a frakcióvezető előterjesztéséről estébe menően vitatkoztak. Az alkotmányügyi bizottsághoz október elején benyújtott javaslatába a frakcióvezető már több képviselői kérést belefoglalt, majd hetekkel később újraírta a koncepcióját, amely újabb kedvezményeket tartalmazott. A tervezetbe így bekerült többek között a mobilköltségek finanszírozása vagy a szállodaköltségek kifizetése is.

Kevesli a fizetést a KDNP

Lázadozik a KDNP
©

A javaslatot azonban a tervekkel ellentétben nem bocsátották szavazásra, idén pedig visszavonták, majd a polgármesteri és képviselői tisztség összeférhetetlenségét is kimondó országgyűlési tervezetbe illesztették be.

A Fidesz és a KDNP frakciója erről a javaslatról tárgyalt hétfőn délelőtt, ahol információink szerint az is elhangzott, hogy a KDNP kész nemmel szavazni, ha mégis szavazásra bocsátják.

Egy másik, a frakcióülésről távozó kormánypárti képviselő szerint Rubovszky kritikus volt ugyan, de nem fenyegetőzött vétóval, pusztán újabb tárgyalást kért az ügyben a Fidesztől. Azzal érvelt, hogy kevés ez a fizetés, mivel a helyettes államtitkárok a képviselőkkel ellentétben szolgálati autót használhatnak és szolgálati lakást is kapnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Görögország ünnepel: hosszú időre rács mögé kerülnek a neonáci maffia tagjai

Görögország ünnepel: hosszú időre rács mögé kerülnek a neonáci maffia tagjai

Kellemetlen hiba a Chrome-ban: hiába kérik, nem törli a webhelyadatokat és a sütiket

Kellemetlen hiba a Chrome-ban: hiába kérik, nem törli a webhelyadatokat és a sütiket

Meghalt Spencer Davis beatlegenda

Meghalt Spencer Davis beatlegenda