szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több évig terjedő szabadságvesztéssel, pénzbüntetéssel vagy elzárással büntetné a Jobbik a homoszexuálisokat. A párt egyik képviselője többek között a Büntető törvénykönyvet, a reklámszabályozásról szóló jogszabályokat, az alaptörvényt és a médiatörvényt is módosítaná.

Négy fal közé szorítaná a homoszexualitást a Jobbik: Mirkóczki Ádám, a párt országgyűlési képviselője, aki a Jobbik egyházügyi kabinetjének vezetője erről szóló törvényjavaslatot és két alaptörvény-módosítást nyújtott be kedden az Országgyűlésnek.

Börtön vagy elzárás járna egy csókért

Mirkóczki Ádám az Egyes szexuális magatartászavarok visszaszorítása érdekében szükséges törvénymódosításokról szóló javaslatában a homoszexualitást fajtalankodásnak és szexuális magatartászavarnak minősíti.

A „salátatörvényében” többek között a Büntető törvénykönyvet is megváltoztatná, mégpedig úgy, hogy börtönbüntetéssel sújtaná a melegeket. A tervezet szerint a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki „más azonos nemű személlyel folytatott szexuális kapcsolatot (fajtalanság), illetve egyéb más szexuális magatartászavart nagy nyilvánosság előtt népszerűsít, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

Egytől öt évig büntetné azt, aki „a fajtalanságot vagy más szexuális magatartászavart (azaz a homoszexualitást – a szerk.) írásban, kép- vagy hangrögzítés, illetőleg más berendezés útján reklámozza vagy ilyen cselekményben közreműködik".

Elzárással vagy 150 ezer forintos bírsággal sújtaná azokat a meleg párokat, akiket ugyan nem vezet a népszerűsítés szándéka, de például kézen fogva mentek az utcán, vagy nyilvánosság előtt csókolóztak.

Hasonló szellemben írná át az alaptörvényt is. Így az új alkotmányban kimondatná, hogy bár Magyarországon mindenkinek joga van a békés tüntetésekhez, de a homoszexuálisoknak nem.

Budapest Pride 2011-ben - Nagyítás-fotógalériánk a tavalyi felvonulásról
©

A tévéből is kiűzné a meleg párokat

Mirkóczki a reklámtörvény módosításával betiltaná azokat a reklámokat, amelyben „egyes szexuális magatartászavarokat — különösen az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat — társadalmilag általánosan elfogadott, követendő példaként mutat be”. Betiltaná továbbá a homoszexuálisok rendezvényeit, illetve a melegbárokat is.

Jogi abszurd

Rendkívül aggasztónak tartanánk, ha a szexuális preferencia minősítése törvényszinten megjelenhetne egy demokratikus jogállamban, ugyanis az alapvető emberi szabadságjogokkal nem látjuk összeférhetőnek - mondta Markovich Réka, a Magyar Reklámszövetség (MRSZ) főtitkára a hvg.hu-nak. A reklámjogász szerint az ilyen reklámszabályozás mindenféle szakmai alapot nélkülöz, mert az erotika és a szexualitás reklámban való ábrázolásának korlátai jelenleg is kidolgozottak, "igen komolyak és élők mind reklámjogi, mind reklámetikai szinten, és függetlenek attól, hogy hetero- vagy homoszexualitással kapcsolatos a vonatkozó tartalom" - mondta a főtitkár.

A salátatörvényében a médiatörvényt is módosítaná, mégpedig úgy, hogy ne lehessen írni a melegek helyzetéről, már ha az pozitív színben tünteti fel őket. Így a médiában nem jelenhetne meg olyan közlemény, ami melegbárokról, vagy a homoszexuálisok felvonulásáról szól. Mindezt úgy fogalmazza meg a jobbikos képviselő javaslatában, hogy a médiatartalom „nem jeleníthet meg követendő példaként és nem népszerűsíthet szexuális magatartászavart – különösen azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot –, továbbá szexuális magatartászavaroknak teret adó rendezvényeket és szórakozóhelyeket sem”.

A sajtó ez irányú tevékenységét az alaptörvény módosításával is korlátozná, szerinte ugyanis „tilos a sajtószabadsággal visszaélni”, és szerinte visszaélésnek minősül az, ha valaki meleg párokról, rendezvényekről, felvonulásokról számol be.

Nagyítás-fotógalériánk a tavalyi felvonulásról - kattintson a képre!
©

A tervezett módosítás célja, hogy az alaptörvény kimondja: „egy férfi és egy nő kapcsolata, vagyis a heteroszexualitás semmilyen tekintetben nem azonos az egyes szexuális magatartászavarokban megtestesülő homoszexualitással, a transzneműséggel, transzvesztitizmussal, biszexualitással és a pedofil magatartással, ezért a heteroszexualitást alapjogi téren is védelem illeti meg.”

A törvényjavaslat szerint ebben a sajtónak kiemelt szerepe és felelőssége van, „éppen ezért szükséges annak az Alaptörvényben történő kimondása, hogy az olyan sajtótevékenység, amely a normálistól eltérő szexuális viselkedés népszerűsítését célozza, nem kívánatos”.

A gyerekeket óvná

A jobbikos képviselő az előterjesztését azzal indokolta, hogy az „gátat szabjon a szexuális szabadosság, különösen az abnormális, különböző szexuális devianciák egyre fokozódó társadalmi térnyerésének”, és megvédje a gyerekeket.

Szerinte ugyanis napjainkban mindenki tabuként kezeli a homoszexualitást, „így a már kialakult tendencia maximálisan alkalmas a jövő generációk egészséges szexuális szokásának veszélyeztetésére”.

Az alaptörvény módosítása szerinte azért szükséges, mert az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 16. cikke kimondja, hogy „a család a társadalom természetes és alapvető alkotó eleme, és joga van a társadalom, valamint az állam védelmére.” Az indoklás szerint ez a módosítás „nem egy adott személlyel szemben, hanem a keresztény alapokon nyugvó társadalom egyetértését nem bíró cél hirdetésének megakadályozása érdekében” szükséges.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Beperli a Külügyminisztériumot Szél Bernadett a Budapest–Belgrád vasútvonal miatt

Beperli a Külügyminisztériumot Szél Bernadett a Budapest–Belgrád vasútvonal miatt

Lukasenka lezáratja Fehéroroszország határait

Lukasenka lezáratja Fehéroroszország határait

Több mint 200 dizájnerdrog került itthon tiltólistára

Több mint 200 dizájnerdrog került itthon tiltólistára