szerző:
hvg.hu

Ha úgy érzi, Áder Jánosnál nem lehetne szürkébb pártpolitikust ültetni Schmitt Pál székébe, akkor téved. Szubjektív lista azokról, akik még Ádernél is "színtelenebbek".

1. Harrach Péter
Nagyon erős a mezőny azokból a politikusokból, akinek a beszéde alatt ki kell támasztani a szemhéjunkat, de Harrach Péter még közülük is az élbolyba tartozik. A KDNP-s politikust valószínűleg képtelenség kihozni a sodrából, a szenvedély jelei még csak csírájában sem fedezhetők fel nyilvános szerepléseinél. Különleges tulajdonsága, hogy noha felszólalóként aktív a parlamentben, egy bombariadó után mégsem vennénk észre az udvaron. Éppen ezért nem igazán értjük, hogy Orbán Viktor Fellegi Tamás helyett miért nem őt küldte harcba az IMF/EU-tárgyalásokhoz. Harrach Péter mély, búgó hangja, lassú, kimért, modoros beszéde tökéletes eszköz lenne arra, hogy elaltassa a pénzvilág éberségét.

Pelczné dr. Gáll Ildikó
©

2. Pelczné dr. Gáll Ildikó
„Az elmúlt kormányzati ciklusban még a parlament alelnökeként Washingtonban jártam, s - Tilki Attila képviselőtársamhoz kapcsolódva - Jefferson ihletett meg, és elmentem az emlékműhöz. Szemlélődtem az emlékmű körül, egyszer csak 15-20 kisiskolás érkezett, természetesen szépen felöltözve, majd sorba rendeződtek, és hangosan, érthetően, szívből elmondták az amerikai alkotmány kezdősorait. Akkor mélyen magamba fordultam, és arra gondoltam, hogy a mi alkotmányunk vajon megérett-e erre. Ennek az átmeneti, ideiglenes, kurta-furcsa alkotmánynak a kezdősorai alkalmasak arra, hogy iskolában tanítsuk, egyáltalán, hogy szívből el lehessen mondani ezeket a sorokat? Aztán rájöttem, hogy nem. Szégyelltem is magam, de bevallom, egy kicsit irigykedtem is.” Ezt az izgalmas történetet a Fidesz EP-képviselője, Pelczné dr. Gáll Ildikó mesélte el a parlamentben 2010 tavaszán. E fordulatokban gazdag sztori tökéletesen érzékelteti, miért tartjuk Pelcznét szürke politikusnak. Már azzal színesebb egyéniség lenne, ha a nála jóval karakteresebb Selmeczi Gabriellához hasonlóan ő is szoláriumozna, és olyan vicceseket mondana nagy nyilvánosság előtt, mint a Fidesz szóvivője.

Latorczai János
©

3. Latorczai János
Egy erkölcsi karanténban élő KDNP-s politikus eleve nagyobb eséllyel unalmasabb, mint bárki a földön, de azért Semjén Zsolt néha bebizonyítja, hogy egy kereszténydemokratának is lehet szabad szemmel látható karaktere, még ha az a kormányfő iránti őszinte szerelemben nyilvánul is meg. Nem úgy párttársa, a parlamentben levezető elnökként serénykedő Latorczai János, akiről sokat elárul, hogy egyetlen Youtube-videót találtunk róla és az is valószínűleg dobogós lenne a világ legunalmasabb mozgóképeinek versenyében. A képviselő unalmasságát az sem kompenzálja, hogy ha kell, nyelve rappereket megszégyenítő gyorsasággal pörög, amint ezt a tavaly év végi törvényalkotási lázban is be is mutatta.

4. Kontur Pál
Joggal gondolhatnánk azt, hogy aki az „elmúlt 8 év kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottság” tagja, unalmas ember nem lehet. Pedig igen. Élő példa erre a fideszes Kontur Pál, aki – ha csak teheti – az elmúlt nyolc év miatt ostorozza szocialista képviselőtársait, mióta munkásként már láthatóan nincs rá szüksége pártjának. Ebben a hvg.hu birtokába került bizarr videóban Kontur egyik ünnepi beszédét mondja el. Azt is papírból olvassa.

5. Baja Ferenc
Nehogy azt higgyük, hogy szürke politikusokra csak a KDNP-Fidesz környékén bukkanhatunk! Emlékszünk Baja Ferenc legendásan szenvedélyes felszólalásaira? Arra, hogyan üvöltötte le a megszeppent Torgyán József fejét? Ugye, hogy nem. Baja az a figura, akinek a haja izgalmasabb, mint ő maga. Ha nem lett volna zsurki vodkagyár és Magyar Nemzet, talán észre sem vettük volna, hogy létezik.

Baja Ferenc
©

6. Kiss Péter
Unalomügyileg Baja Ferenc ikertestvére a szintén szocialista Kiss Péter. „Kiváró típus, mindig óvatosan fogalmaz, nem bocsátkozik nyilvánosság előtt zajló vitákba” – írta róla még évekkel ezelőtt a Magyar Narancs, ami ugye az unalmas politikus tapintatos definíciója. "Majd ha odaérünk, átmegyünk a hídon" – mondogatta, amikor a sajtó vagy a politikustársai jövőbeni céljairól kérdezgették, ám valójában ő sose ért el a hídig. Azért nem, mert Kiss Péter az MSZP Godot-ja.

Kukorelly Endre
©

7. Kukorelly Endre
Hiába karakteres író, Kukorelly Endre politikusként észrevehetetlen. Eddig ugyan negyvenszer szólalt fel a parlamentben, de egyetlen sem volt közülük emlékezetes. Pedig ziccer akadt volna bőven a T. Házban, főleg egy írónak, a megboldogult Csurka István erről sokat tudott volna mesélni. A frakción belül a nála jóval törékenyebb Szabó Rebeka is képes volt legalább Budai Gyulának nekimenni. Pedig egy írónak az is remek lehetőségeket kínálna, hogy olyan impulzív személyiség mellett van a helye, mint Morvai Krisztina.

8. Manninger Jenő
Tisztelt olvasó! Beugrik önnek bármi, ha meghallja ezt a nevet? Nekünk sem.

9. Lezsák Sándor
Lezsák Sándor azokhoz a rocksztárokhoz hasonlítható, akiknek a nyolcvanas években volt egy nagyon jó daluk, amivel a nevük ugyan bekerült a zenetörténelembe, de azóta sem alkottak semmi maradandót, viszont a híres szám jogdíjaiból vígan megélnek. A ma már a Fidesz frakcióját erősítő Lezsák híres száma a lakitelki házának kertjében megalapított MDF volt, de az azt követő évtizedekben – a Dávid Ibolyával való konfrontációját leszámítva – semmi érdemleges nem történt vele. Lezsák a rendszerváltás óta unalmas politikus, pedig két évtized alatt bőven lett volna lehetősége egyéniségét kibontani. A kamerák figyelmét most sem politikusi karakterének köszönheti, hanem annak, hogy amióta Kövér Lászlót az ideiglenes államfő, ő gyakorolja a házelnöki jogköröket.

Lezsák Sándor
©

10. Farkas Flórián
Farkas Flórián tökéletes figura arra, hogy a Fidesz eljátssza, milyen fontos számára a cigányság hazai helyzete, de itt ki is merül mindaz, amit róla politikusként tudni érdemes. Reprezentatív médiaeseményeken hiba nélkül képes aláírni jelentéktelen megállapodásokat, de ez sem emeli a szórakoztató vagy karakteres politikusok soraiba. Nála még az LMP-s, szintén cigány származású Osztolykán Ágnes is érdekesebb, pedig frakciótársaival ellentétben utóbbi még csak le sem láncolta magát a parlamenthez, ami miatt joggal jelenthetnénk ki, hogy igenis unalmas.

Ha pedig végigolvasta a listát, nincs más hátra, szavazzon! Ön szerint melyikük a legunalmasabb? Vagy a hvg.hu hazudik és egyik sem? Ön dönt!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

"Orbán egy régi útitársát választja meg" - külföldi lapok Áderről

Áder János államfővé jelöléséről írt a Berliner Zeitung című baloldali német lap, a Die Welt című német konzervatív lap, a Neue Zürcher Zeitung című liberális konzervatív svájci lap és a Gazeta Wyborcza című lengyel baloldali liberális napilap, míg a Die Welt az új magyar alkotmányt méltató vendégkommentárt közölt, a Der Standard című osztrák liberális napilapnak az Európai Unió válságáról, az erősödő populizmus elleni fellépés lehetőségeiről beszélt Heinrich August Winkler neves német történész, a La Croix című francia katolikus újság pedig a magyar felsőoktatási reformról közölt terjedelmes riportot.

hvg.hu Itthon

Hogyan lett Áder a csornai Charles Bronson?

Orbán Viktor horgonyembernek nevezte államfőjelöltjét, korábban pedig kapcsolatukról úgy beszélt, hogy vele szemben ő a főnök. Összeszedtük a legfontosabb dolgokat, amik Áder Jánosról tudhatók.

hvg.hu/MTI Itthon

Ádert jelöli államfőnek a Fidesz-KDNP

Egyhangúlag, tartózkodás nélkül szavazta meg Áder János államfői jelöltségét a Fidesz-KDNP-frakció - derült ki a szövetség hétfő esti közös ülése után. Orbán "horgonyembernek" nevezte Ádert, szerinte a jelölt személyisége garantálja a biztonságot és a kiszámíthatóságot. Áder elfogadta a jelölést, az Országgyűlés pedig május 2-án szavazhat a megválasztásáról.

hvg.hu Itthon

Török: Orbánnak nem lehet kételye Áderral kapcsolatban

Áder János esetében Orbán Viktor tudhatja, hogy államfőként milyen elnöki szerepfelfogást képvisel majd, míg ez egy tudós, vagy egy civil szereplő esetében bizonytalan lett volna - mondta Török Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában.

hvg.hu Itthon

„Negyedóra alatt lerendeztük Áder jelölését” - Orbán este értékel

Ha egyenként kérdezné az elnökség tagjait, nagy valószínűséggel mindenkinek Áder János lenne a személyes jelöltje – mondta a hvg.hu-nak egy Fidesz-vezető. A pártelnökség pénteken ugyanakkor nem döntött, Orbán Viktor ma a frakció ülésén a „Schmitt Pál lemondása után kialakult politikai helyzetet” elemzi.

Nem volt hátsó féktárcsája a kamionnak, amit megállítottak az M7-esen

Nem volt hátsó féktárcsája a kamionnak, amit megállítottak az M7-esen

Újfent megbuktak a magyar cégek: kétharmaduk csal

Újfent megbuktak a magyar cégek: kétharmaduk csal

Középvezetői népvándorlás: van az a pénz, ami nem kompenzálja a stresszt

Középvezetői népvándorlás: van az a pénz, ami nem kompenzálja a stresszt

Marabu FékNyúz: Az anyjuk kipcsakját!

Marabu FékNyúz: Az anyjuk kipcsakját!

Katalán elnök: Azonnal véget kell vetni az erőszaknak!

Katalán elnök: Azonnal véget kell vetni az erőszaknak!

Nagy baj van, bárki ujjlenyomatával feloldhatók a Galaxy S10-ek

Nagy baj van, bárki ujjlenyomatával feloldhatók a Galaxy S10-ek