szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fővárosi Ítélőtábla kedden meghozott jogerős ítélete szerint nem lehet nyilvánosságra hozni az államfő kegyelmi határozatait - számolt be az Origo. Az ítélőtábla szerint amíg nincs erre vonatkozó törvény, a személyiségi jogok alkotmányos védelme miatt a kegyelmi határozatok nem ismerhetők meg.

A közérdekű adatok megismeréséről szóló pert az origo.hu újságírója indította, miután a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) nem volt hajlandó kiadni Schmitt Pál köztársasági elnöki ciklusának pozitív kegyelmi döntéseit. A KEH a bizonytalan jogi háttérre hivatkozott, mert álláspontjuk szerint az anonimizálás ellenére sem biztosítható a kegyelmi döntések publikálásánál az érintettek személyiségi jogainak védelme.

A perben az Origót a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselte. A felperes szerint a kegyelmi határozatok elbírálásakor a köztársasági elnök közhatalmat gyakorló, közfeladatot ellátó személynek minősül: a társadalomnak nagyon erős érdeke fűződik a jogerős ítéletek megváltoztathatatlanságához, így közérdekű adatnak kell minősülnie, hogy az elnök milyen jellegű ügyekben gyakorolt kegyelmet. A per nem az érintett személyek azonosíthatóságáért indult, hanem azért, hogy a köztársasági elnök kegyelmi szempontjai megismerhetők legyenek.

A KEH a pert januárban első fokon elvesztette: a Fővárosi Törvényszék akkor arra kötelezte az elnöki hivatalt, hogy az anonimizált kegyelmi határozatait adja ki.

Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök
©

A KEH akkor a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól (NAIH) kért állásfoglalást az ügyben. A korábbi adatvédelmi és a jelenleg hatályos információs jogokról szóló törvény szerint azonban a hatóság nem foglalhat állást olyan ügyben, amely folyamatban lévő bírósági eljárás tárgyát képezi. A NAIH elnöke, Péterfalvi Attila így nem adott ki állásfoglalást: levelet írt viszont a közigazgatási és igazságügyi miniszternek, amelyben új törvényt sürgetett a kegyelmi ügyek adatkezeléséről, mert anélkül az azonosíthatatlanság biztosítását problematikusnak tartja. Levelében sajátos módon Péterfalvi az elsőfokú ítéletet is hosszan kritizálta.

A KEH ezt a levelet csatolta a fellebbezési kérelméhez, ezt viszont ellenkérelmében a felperest képviselő TASZ "rosszhiszemű pertaktikának" nevezte. Szerintük az államfő hivatala az adatvédelmi hatóság véleményének közlésével az információs jogokról szóló törvény előírását megkerülve akart nyomást gyakorolni a bíróságra.

Az ítélőtábla kedden megváltoztatta az elsőfokú ítéletet. A jogerős ítélet indoklásakor a bíróság nem vitatta, hogy a kegyelmi határozatok tartalma közérdekű adatnak minősül, azonban az azok megismeréséhez fűződő alkotmányos jognál erősebbnek nevezte a kegyelmi határozatokban érintettek személyes adatainak védelméhez fűződő jogát. Ezeket az adatokat pedig csak a hozzájárulásukkal, vagy külön törvény alapján lehet nyilvánosságra hozni.

A határozat indoklásának szóbeli ismertetésekor a tanácsvezető bírónő lényegében azt mondta, hogy ha a kegyelmi határozatokból az anonimizáláskor minden olyan adatot törölnek, amelyből következtetni lehet az érintettek személyére, a rendelkező részen kívül semmi sem maradna.

A TASZ adatvédelmi programfelelőse, Hüttl Tivadar az ítélőtábla döntését érthetetlennek nevezte: mint mondta, egy rablási vagy adócsalási ügyben elítélt ember ügyében született kegyelmi határozatból a sok ezer hasonló ügy miatt lehetetlen kitalálni, hogy konkrétan ki volt az elkövető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!