szerző:
Zubor Zalán
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az elszámoltatási bizottság munkájáról tartott előadást és az oligarchaügyben feltett kérdésekre válaszolt a Budapesti Corvinus Egyetemen Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos és vidékfejlesztési államtitkár. A politikus szerint alaptalanok a haszonbérleti szerződésekkel kapcsolatos gyanúk.

„Nincsenek oligarchák. Legalábbis én még nem találkoztam eggyel sem” – felelte Budai Gyula, a botrányos földbérleti szerződések miatti tiltakozásul lemondott Ángyán József helyére nemrég kinevezett vidékfejlesztési államtitkár, szeptemberben leköszönő elszámoltatási kormánybiztos a Corvinuson tartott előadása alatt. A kérdező arra lett volna kíváncsi, Budai egyetért-e Orbán Viktor pár nappal korábbi kijelentésével a haszonbérletügy kapcsán.

A politikus szerint pontosan meg kéne határozni, kiket hívunk oligarcháknak. Szerinte hagyományos értelemben azokat nevezzük így, akiknek több tízezer hektár egybefüggő földbirtokuk van, és vagyonukból kifolyólag képesek befolyásolni a politikát. Az előbbi Magyarországon a termőföldterület szerkezete miatt lehetetlen, az utóbbi jelenséggel pedig még egyszer nem találkozott, őt még senki nem próbálta befolyásolni – fogalmazott.

Átvizsgált pályázatok

Egy másik, a sajtó által a „zöldbárók” közé sorolt Nyerges Zsolt ügyeire vonatkozó hallgatói kérdésre válaszolva Budai azt mondta, tévesek voltak azok a hírek, hogy Nyerges vagy valamelyik cége nyert, vagy akár indult volna a kormány által meghirdetett haszonbérleti pályázatokon. Megjegyezte: a kifogásolt pályázatokat az elmúlt napokban független bizottság vizsgálta, Ángyán József, Szabó Rebeka és más képviselők részvételével, akik semmilyen szabálytalanságot nem találtak.

Budai arról beszélt: eddig személyesen tizenöt nyertes pályázatot jutalmazott, a pályázók közül mindenkit jól ismert és egyikük sem nevezhető oligarchának. Majd megjegyezte: a magyar termőterület körülbelül egy százalékát adják át haszonbérletre, az oligarchákról szóló híresztelések ezért is alaptalanok. Az oligarchaügyről beszélő ellenzéki politikusoknak azt javasolta, ha bűncselekményről van tudomásuk, tegyenek feljelentést.

Budai a Corvinus hallgatói előtt elsősorban az elszámoltatási bizottság munkájáról és eredményeiről beszélt. Mint mondta, a jogalkotók „lerakták az alapokat, átalakították a közüzemeket, most kezdődik az építkezés,” amikor az átalakított struktúrák működésbe lépnek. Az államtitkár hosszan beszélt a Gyurcsány- és Medgyessy-kormány korrupciós ügyeiről, utalva a haszonbérleti botrányra, aminél szerinte „az elmúlt 8 évben súlyosabb dolgok történtek.”

Budai Gyula Fazekas Sándor miniszterrel, amint éppen nem oligarchákat keresnek
©

Budai szerint az elszámoltatás során körülbelül 100 milliárd forintot sikerült visszaszereznie a magyar államnak, főként az előző kormányzati ciklusban kötött állami szerződések lemondásával, a magáncégeknek nyújtott támogatás visszafizettetésével. Jelenleg két fontos ügyet vizsgál az elszámoltatási bizottság: Gyurcsány Ferenc sukorói telekcsereügyletét, illetve Szilvásy György volt titokminiszter tevékenységét, aki ellen jelenleg is folyamatban van több eljárás.

Osztrák vircsaft

A zsebszerződésekkel kapcsolatban volt biztos azt mondta: a három minisztérium operatív bizottságot hozott létre az ő vezetésével, a parlamentben pedig már benyújtottak egy törvénymódosítási javaslatot, amely a zsebszerződést mint jogi tényállást egytől öt évig évig terjedő börtönnel büntetné. A törvény szerint büntethető lenne a szerződést megkötő két fél, illetve a benne segédkező ügyvédek, jegyzők.

Budai úgy tudja: a Dunántúlon közel egymillió hektárnyi földterület van osztrák, olasz és német vállalkozók tulajdonában zsebszerződések értelmében. Ezeken a szerződéseken nem szerepel dátum, mivel azt majd utólag, a külföldiek földvásárlási moratóriumának lejárta után tüntetik csak fel. Az államtitkár ígéri: a zsebszerződések legalább 90 százaléka meg lesz szüntetve, törvényt fognak hozni a magyar termőföld külföldi kézbe kerülése ellen.

A korrupciós ügyekkel kapcsolatban Budai megjegyezte: "nem szerencsés a gazdasági életből a politikai életbe átnyergelni, mert a gazdasági élet szereplőinek gyakran vaj van a fején, amiről politikusként számot kell adniuk”. 2014-től valószínűleg ő is visszatér az ügyvédi szakmához, mert szerinte a politika "nem fehér embernek való". Végül megjegyezte, ez a "kritikus kijelentés volt", és biztosan olvasni fogja majd a sajtóban, de vállalja.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Budai: egy év alatt 100 milliárd az elszámoltatásból

Az elmúlt egy évben 100 milliárd forintot sikerült visszaszerezni az állami költségvetés számára az adófizetők pénzéből, amely az előző kormányzat alatt került különböző utakon magáncégekhez, alapítványokhoz, magánszemélyekhez - mondta Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos szerdán Hajdúszoboszlón.

hvg.hu Itthon

Orbán: oligarchák nincsenek a NER-ben - percről percre a Parlamentből

Oligarchák a nemzeti együttműködés rendszerében nincsenek - mondta Orbán Viktor a parlamentben egy LMP-s kérdésre válaszolva. A Jobbikkal pedig azt közölte a kormányfő, az emberek szerinte nem akarnak kilépni az EU-ból. A kormány ma él először az új házszabály adta kivételes sürgősséggel, ami azt jelenti, hogy két nap alatt elfogadhatnak egy törvényjavaslatot. Emellett a parlament először módosíthatja az alaptörvényt.

MTI Itthon

Ángyán: a maffia irányítja a háttérből a magyar mezőgazdaságot

Már megvan az a lista, amelynek alapján a kormány ki fogja szűrni az agrártámogatásokat jogosulatlanul igénybe vevőket – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerdán a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége Jász-Nagykun-Szolnok megyei gyűlésén, Szolnokon.

Érkezik Putyin, Szijjártó bejelentette, fontos szerződéseket írnak majd alá

Érkezik Putyin, Szijjártó bejelentette, fontos szerződéseket írnak majd alá

André Aciman: A legtöbben nem vagyunk boldogok azzal, akik valójában vagyunk

André Aciman: A legtöbben nem vagyunk boldogok azzal, akik valójában vagyunk

Tömegbaleset után kilométeres dugó az M3-ason

Tömegbaleset után kilométeres dugó az M3-ason

"Ne legyen kemény fiú!" – kérte Trump Erdogantól

"Ne legyen kemény fiú!" – kérte Trump Erdogantól

Donald Tusk: órákon belül kiderülhet, mikor lesz Brexit

Donald Tusk: órákon belül kiderülhet, mikor lesz Brexit

Jennifer Aniston lefagyasztotta az Instagramot

Jennifer Aniston lefagyasztotta az Instagramot