szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Döntött a tiltott, közösségellenes magatartások bírságolásáról a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. Az önkormányzati rendeletben foglaltak megszegőire ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírságot, illetve százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírságot szabhatnak ki.

Az új szabálysértési törvény idén április 15-én lépett hatályba, a felsőbb szintű jogszabály miatt az önkormányzatok kötelesek hatályon kívül helyezni a saját rendeleteikben meghatározott szabálysértési rendelkezéseket, legkésőbb május 31-ig.

A jogszabály ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy a helyi képviselő-testületek tiltott, közösségellenes magatartásokat határozzanak meg rendeleteikben, az ezek megszegőit pedig bírságolhatják.

A Fővárosi Közgyűlés legutóbbi, április 25-i ülésén döntött a szabálysértési rendelkezések hatályon kívül helyezéséről; Sárádi Kálmánné főjegyző mostani javaslatában azonban indokoltnak tartotta mindazon, korábban szabálysértő magatartásokat tiltott, közösségellenes magatartásként szabályozni, amelyek nincsenek meghatározva a felsőbb szintű jogszabályban.

A rendelet szerint bírságolhatók azok, akik egyebek mellett beszennyezik vagy jogtalanul helyeznek ki utcanévtáblát, ismertetőtáblát; nem gondoskodnak az ingatlanjaik előtti terület gondozásáról, síkosság- és gyommentesítéséről; nem szállítják el időben az építési törmeléket; nem kijelölt helyen helyeznek el hirdetményt, plakátot.

Helyszíni bírságot - amelynek összege ötvenezer forintig terjed - a közterület-felügyelő szabhat ki; míg a százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal kapcsolatos hatáskör a jegyzőre is átruházható.

A főjegyző tájékoztatása szerint továbbra is vizsgálják, mit lehetne még a rendelet körébe vonni, ezért a közgyűlés következő ülésén, június 20-án is napirenden lesz a szabályozás.

A határozatot 18 igen, 3 nem szavazattal és 12 tartózkodás mellett fogadták el. A közgyűlésen nem kapott támogatást a Jobbik azon módosító javaslata, amely a melegfelvonulást is a tiltott, közösségellenes magatartások közzé sorolta volna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hrutka János a Gulácsi-kiállásról: Így születnek hősök, példaképek, a pályán és a pályán kívül

Hrutka János a Gulácsi-kiállásról: Így születnek hősök, példaképek, a pályán és a pályán kívül

Blikk: Garancsi István veheti meg az Újpestet

Blikk: Garancsi István veheti meg az Újpestet

Újabb autóipari beruházást jelentett be Szijjártó

Újabb autóipari beruházást jelentett be Szijjártó