szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt indított eljárást az ügyészség vezető beosztású rendőrökkel és civilekkel szemben. A hvg.hu úgy tudja, az egyik gyanúsított a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi Osztályának vezetője. A rendőrség egyelőre nem adott tájékoztatást a példátlan ügyben.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei bilincsben vezették el munkahelyéről Kalmár Tamás ezredest, a Közrendvédelmi Főosztály vezetőjét – értesült pénteken reggel a hvg.hu. Az ügy részleteiről és a TEK embereinek bevetéséről megkérdeztük a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK), de egyelőre nem válaszoltak megkeresésünkre.

Ezzel egy időben viszont a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szóvivője, Fazekas Géza közleményben tudatta, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján vezető beosztású rendőrök és civil személyek ellen folytat büntetőeljárást.

Nagyszabású rendőri akció

„Ennek keretében a tegnapi napon a Központi Nyomozó Főügyészség – a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Terrorelhárító Központ, a Készenléti Rendőrség és speciális egységek részvételével – két vezető beosztású rendőrt és két civil személyt fogott el” – közölte a szóvivő. Fazekas Géza beszámolt arról is, hogy az akció során több helyen házkutatást tartottak, és „az elfogottakat korrupciós bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vették”.

Kalmár Tamás r. alezredes
©

Fazekas jelezte, a nyomozás érdekeire tekintettel egyelőre nem tud bővebb felvilágosítást adni. Így nem tudtuk Kalmár Tamásra vonatkozóan megkérdezni őt. Az ezredes volt egyébként a fővárosban nem rég elindított Egy rendőr, egy autó elnevezésű közbiztonsági program felelőse. Kalmár Tamás, mint arról beszámoltunk korábban a csepeli rendőrkapitány munkáját segítette főkapitányi biztosként.

Összefüggés korábbi felmentésekkel?

Azt, hogy mi szükség volt ennyi szerv bevetésére, sem a BRFK, sem a KNYF nem árulta el. Egyelőre azt sem tudni, hogy ez a büntetőeljárás összefüggésben áll-e a május elején indult vizsgálattal. Mint megírtuk, Hatala József országos rendőrfőkapitány fegyelmi vizsgálatot kezdeményezett – vezetői beosztásukból való felmentésük mellett – Markó Attila, a budapesti főkapitány rendészeti helyettese, Jánosik István, a Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője és Ács Emese, a Biztosítási Osztály irányítója ellen. Felmerült a gyanú ugyanis, hogy több túlórát írtak-e be maguknak, és jelentős összeget vettek-e fel utánuk.

Emellett felmerült, hogy a rendezvények biztosításáról szóló szerződésekben foglaltakhoz képest a feladatok végrehajtása "eltért". A hvg.hu úgy tudja, hogy az ügyben érintett rendőrök között a legmagasabb beosztásból, a rendészeti igazgatói székből felmentett Markó Attila bűne az, hogy munkatársait nem felügyelte alaposan, hagyta, hogy saját ügyleteiket bonyolítsák. Ő és Jánosik István rendelkezési állományba kerültek.

Balogh Zoltán, a KNYF Budapesti Regionális Osztályának szóvivője a hvg.hu-nak korábban elmondta: a nyomozást május 14-én rendelték el szolgálati tekintély megsértésének bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt. Kérdésünkre, hogy milyen más ügyekről lehet szó, Balogh azt felelte, ezt fogja tisztázni a nyomozás. Megkérdeztük a BRFK-t és az ORFK-t is, az előbbi részéről azt a tájékoztatást kaptuk, hogy jelenleg három személlyel szemben folyik fegyelmi vizsgálat, amelyekről a vizsgálatok befejezését követően adnak tájékoztatást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Magukat pénzelték a felmentett rendőri vezetők?

A rendezvények biztosításánál foghatott vastagon a ceruzájuk, valamint túlméretes járművek engedélyeztetésével trükközhettek azok a budapesti rendőri vezetők, akiket kedden mentettek fel. Az ORFK az üggyel kapcsolatban a hvg.hu-val csak annyit közölt, fegyelmi vizsgálatot rendeltek el.

MTI Itthon

Leváltottak két budapesti rendőri vezetőt

A belügyminiszter kedden indoklás nélkül visszavonta a budapesti rendőrfőkapitány rendészeti helyettesének vezetői megbízatását, az országos főkapitány pedig a közlekedésrendészeti főosztály vezetőjéét - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

hvg.hu Itthon

Jenson Button miatt buktak meg a BRFK felmentett vezetői?

Jenson Button látogatását valószínűleg nem csak a Forma 1-es pilóta május 1-jei száguldozását végignézők nem fogják elfelejteni, hanem a Budapesti Rendőr-főkapitányság felmentett vezetői sem. Úgy tudjuk ugyanis, hogy a visszaélések napvilágra kerüléséhez az autóversenyző autójának koccanása vezethetett; a rendőri intézkedés során olyan hibákat találtak, amelyek miatt a testület vezetője ellenőrzést rendelt el. A felmentettek ügyével kapcsolatban büntetőeljárás indult a Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Osztályán.

Rengeteg új barlangrajzot fedeztek fel Amazóniában, 12 ezer évesnél régebbi is van köztük

Rengeteg új barlangrajzot fedeztek fel Amazóniában, 12 ezer évesnél régebbi is van köztük

Az én hetem: Péterfy Gergely szerint az oltáshomály lett a sztenderd

Az én hetem: Péterfy Gergely szerint az oltáshomály lett a sztenderd

Orbán miniszterelnöki rekordot döntött

Orbán miniszterelnöki rekordot döntött