szerző:
Csikász Brigitta

Korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt indított eljárást az ügyészség vezető beosztású rendőrökkel és civilekkel szemben. A hvg.hu úgy tudja, az egyik gyanúsított a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi Osztályának vezetője. A rendőrség egyelőre nem adott tájékoztatást a példátlan ügyben.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei bilincsben vezették el munkahelyéről Kalmár Tamás ezredest, a Közrendvédelmi Főosztály vezetőjét – értesült pénteken reggel a hvg.hu. Az ügy részleteiről és a TEK embereinek bevetéséről megkérdeztük a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK), de egyelőre nem válaszoltak megkeresésünkre.

Ezzel egy időben viszont a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szóvivője, Fazekas Géza közleményben tudatta, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján vezető beosztású rendőrök és civil személyek ellen folytat büntetőeljárást.

Nagyszabású rendőri akció

„Ennek keretében a tegnapi napon a Központi Nyomozó Főügyészség – a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Terrorelhárító Központ, a Készenléti Rendőrség és speciális egységek részvételével – két vezető beosztású rendőrt és két civil személyt fogott el” – közölte a szóvivő. Fazekas Géza beszámolt arról is, hogy az akció során több helyen házkutatást tartottak, és „az elfogottakat korrupciós bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vették”.

Kalmár Tamás r. alezredes
©

Fazekas jelezte, a nyomozás érdekeire tekintettel egyelőre nem tud bővebb felvilágosítást adni. Így nem tudtuk Kalmár Tamásra vonatkozóan megkérdezni őt. Az ezredes volt egyébként a fővárosban nem rég elindított Egy rendőr, egy autó elnevezésű közbiztonsági program felelőse. Kalmár Tamás, mint arról beszámoltunk korábban a csepeli rendőrkapitány munkáját segítette főkapitányi biztosként.

Összefüggés korábbi felmentésekkel?

Azt, hogy mi szükség volt ennyi szerv bevetésére, sem a BRFK, sem a KNYF nem árulta el. Egyelőre azt sem tudni, hogy ez a büntetőeljárás összefüggésben áll-e a május elején indult vizsgálattal. Mint megírtuk, Hatala József országos rendőrfőkapitány fegyelmi vizsgálatot kezdeményezett – vezetői beosztásukból való felmentésük mellett – Markó Attila, a budapesti főkapitány rendészeti helyettese, Jánosik István, a Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője és Ács Emese, a Biztosítási Osztály irányítója ellen. Felmerült a gyanú ugyanis, hogy több túlórát írtak-e be maguknak, és jelentős összeget vettek-e fel utánuk.

Emellett felmerült, hogy a rendezvények biztosításáról szóló szerződésekben foglaltakhoz képest a feladatok végrehajtása "eltért". A hvg.hu úgy tudja, hogy az ügyben érintett rendőrök között a legmagasabb beosztásból, a rendészeti igazgatói székből felmentett Markó Attila bűne az, hogy munkatársait nem felügyelte alaposan, hagyta, hogy saját ügyleteiket bonyolítsák. Ő és Jánosik István rendelkezési állományba kerültek.

Balogh Zoltán, a KNYF Budapesti Regionális Osztályának szóvivője a hvg.hu-nak korábban elmondta: a nyomozást május 14-én rendelték el szolgálati tekintély megsértésének bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt. Kérdésünkre, hogy milyen más ügyekről lehet szó, Balogh azt felelte, ezt fogja tisztázni a nyomozás. Megkérdeztük a BRFK-t és az ORFK-t is, az előbbi részéről azt a tájékoztatást kaptuk, hogy jelenleg három személlyel szemben folyik fegyelmi vizsgálat, amelyekről a vizsgálatok befejezését követően adnak tájékoztatást.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Magukat pénzelték a felmentett rendőri vezetők?

A rendezvények biztosításánál foghatott vastagon a ceruzájuk, valamint túlméretes járművek engedélyeztetésével trükközhettek azok a budapesti rendőri vezetők, akiket kedden mentettek fel. Az ORFK az üggyel kapcsolatban a hvg.hu-val csak annyit közölt, fegyelmi vizsgálatot rendeltek el.

MTI Itthon

Leváltottak két budapesti rendőri vezetőt

A belügyminiszter kedden indoklás nélkül visszavonta a budapesti rendőrfőkapitány rendészeti helyettesének vezetői megbízatását, az országos főkapitány pedig a közlekedésrendészeti főosztály vezetőjéét - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

hvg.hu Itthon

Jenson Button miatt buktak meg a BRFK felmentett vezetői?

Jenson Button látogatását valószínűleg nem csak a Forma 1-es pilóta május 1-jei száguldozását végignézők nem fogják elfelejteni, hanem a Budapesti Rendőr-főkapitányság felmentett vezetői sem. Úgy tudjuk ugyanis, hogy a visszaélések napvilágra kerüléséhez az autóversenyző autójának koccanása vezethetett; a rendőri intézkedés során olyan hibákat találtak, amelyek miatt a testület vezetője ellenőrzést rendelt el. A felmentettek ügyével kapcsolatban büntetőeljárás indult a Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Osztályán.

Radar 360: A nap, amikor kitúrnák az állami bérlőket

Radar 360: A nap, amikor kitúrnák az állami bérlőket

A Lukoil a legnagyobb orosz magáncég

A Lukoil a legnagyobb orosz magáncég

Elindult a LOT első Budapest-Szöul járata

Elindult a LOT első Budapest-Szöul járata

Céget alapított az Országos Népbutító Kampány korrupt politikusa

Céget alapított az Országos Népbutító Kampány korrupt politikusa

Gwyneth Paltrow biztosan jól meggondolta ezt a ruhát?

Gwyneth Paltrow biztosan jól meggondolta ezt a ruhát?

Négy városban is ellenőrzésre számíthatnak az autósok a héten

Négy városban is ellenőrzésre számíthatnak az autósok a héten