szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jenson Button látogatását valószínűleg nem csak a Forma 1-es pilóta május 1-jei száguldozását végignézők nem fogják elfelejteni, hanem a Budapesti Rendőr-főkapitányság felmentett vezetői sem. Úgy tudjuk ugyanis, hogy a visszaélések napvilágra kerüléséhez az autóversenyző autójának koccanása vezethetett; a rendőri intézkedés során olyan hibákat találtak, amelyek miatt a testület vezetője ellenőrzést rendelt el. A felmentettek ügyével kapcsolatban büntetőeljárás indult a Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Osztályán.

Újabb részletek jutottak a hvg.hu tudomására a Budapesti Rendőr-főkapitányság felmentett vezetőivel kapcsolatban. A korábbiakhoz képest kiderült, nem csak három vezetőről van szó, hanem két beosztottjukról is. Egyikük, Csörget Zoltán, a Biztosítási Osztály kiemelt főreferense az Év budapesti rendőre lett közlekedésrendészeti kategóriában.

Mint megírtuk, Hatala József országos rendőrfőkapitány fegyelmi vizsgálatot kezdeményezett – vezetői beosztásukból való felmentésük mellett – a budapesti főkapitány rendészeti helyettese, Markó Attila, a Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője, Jánosik István és a Biztosítási Osztály irányítója, Ács Emese ellen. Felmerült a gyanú ugyanis, hogy több túlórát írtak-e be maguknak, jelentős összeget vettek-e fel utánuk.

Jenson Button Budapesten
©

Továbbá úgy tudjuk, ellenőrzik azt is, hogy a három vezető feladatköréhez tartozó, különböző rendezvények biztosításával kapcsolatos szerződésekkel minden rendben volt-e; valamint megnézhetik azt is, hogy a felmentettek vagy beosztottaik trükközhettek-e túlméretezett szállítmányok közlekedésének engedélyeztetésével. Ezeknek a járműveknek ugyanis a nagy teher miatt nem mindenhová lehet behajtaniuk, illetve a szállítmányok közlekedését engedélyeztetni kell a rendőrségen.

Kis koccanásból hatalmas balhé

Az ügyek a BRFK ellenőrzési főosztálya által megtartott vizsgálódás révén derültek ki. Az ellenőrzést pedig – információink szerint – egy koccanásos balesetet követően rendelték el. A baleset résztvevője nem is akárki volt. Tudomásunk szerint Jenson Button Forma-1-es autóversenyzőről van szó. A Vodafone McLaren Mercedes csapat pilótája május elsején három ízben is végigszáguldott a Bazilika és a Parlament között a külön erre az alkalomra kialakított 1,6 kilométer hosszú "versenypályán". Az F1-es gépet szállító teherautó azonban a repülőtérre tartva ütközött egy másik járművel.

Nagy baj nem történt, de a rendőri intézkedés során kiderült, hogy a BRFK egyenruhásai olyan gépkocsi közlekedését biztosították, amelynek rendszáma a magyar nyilvántartásban nem szerepel. Ezt egyébként előre ellenőrizhették volna, mert a rendőri kíséret engedélyezése szerződés alapján történik, amelyben meg kell jelölni, milyen rendszámú jármű haladásának biztosítását kérik a testülettől.

Más teljesült a szerződésekhez képest?

Ez a mulasztás vezetett információink alapján ahhoz, hogy Közlekedésrendészeti Főosztályon átfogó ellenőrzést rendeltek el 2011-re és az idei évre vonatkozóan. A vizsgálat eredményeként többek között azt állapították meg, hogy a szerződésekben foglaltakhoz képest a feladatok végrehajtása eltért. A hvg.hu úgy tudja, hogy az ügyben érintett rendőrök között a legmagasabb beosztásból, a rendészeti igazgatói székből felmentett Markó Attila bűne tudomásunk szerint az, hogy munkatársait nem felügyelte alaposan, hagyta, hogy saját ügyleteiket bonyolítsák. Ő és Jánosik István rendelkezési állományba kerültek.

Az elrendelt fegyelmi vizsgálat mellett büntetőeljárás is indult. A Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Osztályának szóvivője, Balogh Zoltán a hvg.hu-nak elmondta, hogy május 14-én rendelték el a nyomozást szolgálati tekintély megsértésének bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt. Kérdésünkre, hogy milyen más ügyekről lehet szó, Balogh Zoltán azt felelte, ezt fogja tisztázni a nyomozás. A történtek újabb részleteivel kapcsolatban megkérdeztük a BRFK-t és az ORFK-t is, az előbbi részéről azt a tájékoztatást kaptuk, hogy jelenleg három személlyel szemben folyik fegyelmi vizsgálat, amelyekről a vizsgálatok befejezését követően adnak tájékoztatást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Leváltottak két budapesti rendőri vezetőt

A belügyminiszter kedden indoklás nélkül visszavonta a budapesti rendőrfőkapitány rendészeti helyettesének vezetői megbízatását, az országos főkapitány pedig a közlekedésrendészeti főosztály vezetőjéét - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

hvg.hu Itthon

Magukat pénzelték a felmentett rendőri vezetők?

A rendezvények biztosításánál foghatott vastagon a ceruzájuk, valamint túlméretes járművek engedélyeztetésével trükközhettek azok a budapesti rendőri vezetők, akiket kedden mentettek fel. Az ORFK az üggyel kapcsolatban a hvg.hu-val csak annyit közölt, fegyelmi vizsgálatot rendeltek el.

„Kossuth Rádió, 16 óra, gong” – Szilágyi, Rangos, Sváby is mesél rádiós élményeiről

„Kossuth Rádió, 16 óra, gong” – Szilágyi, Rangos, Sváby is mesél rádiós élményeiről

A franciák szerint az EU sorsa forog kockán a lengyelek és a magyarok miatt

A franciák szerint az EU sorsa forog kockán a lengyelek és a magyarok miatt

Újabb bozóttüzektől rettegnek Ausztráliában

Újabb bozóttüzektől rettegnek Ausztráliában