szerző:
Csikász Brigitta

Az óbudai polgármester a zajos diszkói miatt tárgyalt "az éjszaka császárával", Tarlós István Orbánnal együtt beszédet mondott a rendezvénycsarnokában, a Fidelitas nála ünnepelte 15 éves szülinapját, az MSZP-közeli vállalkozók neki adták el becsődölt partihelyeiket. Megnéztük, milyen volt V. László kapcsolata a szórakozóhelyeit ellenőrző önkormányzatokkal és politikusokkal. Partihelyei gyakran okoztak gondokat, néhányat be is zártak, de mostanáig különösebb problémái V. Lászlónak nem voltak.

Rendszeresen hencegett a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő V. László azzal, hogy befolyásos kapcsolatai révén mindent el tud intézni - mondta a hvg.hu-nak adott interjújában a nyomozást vezető rendőr, Bolcsik Zoltán, a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgatója. A fővárosi "éjszaka császáraként" emlegetett férfi tavalyi rádióinterjújában szintén nagy dobra verte, hogy negyven szórakozóhely tartozik az érdekeltségébe.

Június 1-jén korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt indított eljárást a Központi Nyomozó Főügyészség vezető beosztású rendőrökkel és az éjszakai életben ismert vállalkozóval, valamint bizalmi emberével szemben. Mint megírtuk, a gyanúsítottakat, köztük Kalmár Tamást, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi Osztályának vezetőjét, illetve a testület egyik felderítő nyomozóját, valamint a Nemzeti Nyomozó Iroda két vezető beosztású rendőrét előzetes letartóztatásba helyezték. Az ügyészség szerint a hivatásosok havonta több százezer forintot tettek zsebre azért, hogy időben értesítsék V. Lászlót, ha valamelyik szórakozóhelye ellen razzia készült, illetve ellenőrzésekkel intézzék el az "éjszaka császárának" konkurenseit.

Az üggyel kapcsolatban felvetődött, miként lehetett, hogy éveken át nem szúrt szemet ez a mindent elintézni tudás a rendőröknek, az ő munkájukat ellenőrző szerveknek. Azt sem tudni, hogy a rendőrség és más hatóságok miért hunytak szemet az fölött az, hogy a vállalkozó érdekeltségei kábítószert árusító helyekként voltak elkönyvelve az éjszakai életben.

A polgármesterrel a zajról tárgyaltak

Bús Balázs óbudai polgármester személyesen is találkozott V. Lászlóval és a vállalkozó érdekeltségébe tartozó Dokk Bistro Kft. képviselőivel - közölte a hvg.hu-val Óbuda jegyzője. Kiss Anita szerint a szigeti zajhatások miatt „különösen a nyári időszakban kellett eljárnunk és méréseket végeznünk a lakossági panaszbejelentések alapján”. Dátumot ugyan a jegyző nem jelölt meg, de a válaszlevelében azt írta, hogy az egyeztetésre azért volt szükség, hogy megelőzzék a Sláger terasz szórakozóhely túlzott zajosságára vonatkozó lakossági panaszokat.

Bús Balázs túl zajosnak találta a bulihelyeket
©

Kiss hangsúlyozta, a kerület ritkán érintkezett a városrészben - ezen belül a szigeten található - szórakozóhelyekkel, ugyanis az engedélyzetetési eljárásoknál szűk a mozgásterük. Óbuda jegyzője azt írta, a jegyző a szórakozóhelyek engedélyeivel kapcsolatban elsőfokú kereskedelmi hatóságként járnak el, ugyanis a működési engedély kiadásában nincs mérlegelési jogkörük, ha a szakhatóságok -– rendőrség, a tűzvédelmi hatóság, az építésügyi hatóság, a népegészségügyi intézet, kulturális örökségvédelmi hivatal – hozzájárulnak a tevékenység gyakorlásához, az engedélyt ki kell adni. A kerület jár el viszont, ha a zaj miatt panaszokat kapnak a lakosoktól, ebben az ügyben egyeztetett korábban Bús és V. László.

A Hajógyári-szigeten található szórakozóhelyek közül a Dokk Bistro Kft. 2001-ben kapott működési engedélyt a szakhatóságok (a tűzoltóság, az ÁNTSZ és a Budapest Fővárosi Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás) előzetes állásfoglalásai alapján - derült ki a jegyző leveléből. 

Tarlós nem mond neveket

Az óbudai jegyző által megadott időpont alapján megkerestük Tarlós István főpolgármestert, mit tapasztalt  V. László érdekeltségeivel kapcsolatban. A kerület 1990 és 2006 közötti polgármestere - aki gyakran lépett fel a szigeten rendezett nyári fesztivál ellen, amiért az túl hangos volt -, a hvg.hu-nak e-mailben azt írta: „Diszkó régen működik a Hajógyári-szigeten, nem tudom, hogy jelenleg hány és mióta, ilyen éles problémákra és eltűnésekre azonban egyáltalán nem emlékezem”.

"Az igényes szórakozás fellegvára”
A Heti Válasz e heti számában arról írt, hogy a vállalkozó vette meg az MSZP-közeli Bázis klubhálózat két szórakozóhelyét, 2010-ben pedig segélykoncertet szervezett a vörösiszap-károsultak javára, melynek a Fidesz ifjúsági szervezetét vezető Ágh Péter országgyűlési képviselő volt az egyik védnöke. A Heti Válasz szerint szintén V. László szórakozóhelyén ünnepelte 15-ik születésnapját - komoly botrányt okozott, amikor a Mainap.hu megírta, hogy a buli egy millióba került. A Fidelitas honlapján a "az igényes szórakozás fellegváraként” emlegette a Moulin Rouge-t.

„Tekintettel arra, hogy hat éve jöttem el Óbudáról, nem vagyok abban a helyzetben, hogy vélemény mondhatnék. Olyan panaszról nem tudok  7-8 évről korábbról, ami bejelentési okot szolgáltatott. Akkor a Dokk diszkó működött, ahova annak idején, a hírek szerint közéleti személyek is szíves jártak. Neveket biztosan nem tudok. Megjegyzem, a rend érdekében Óbudán tett korlátozó kísérleteim általában nem túl nagy támogatást élveztek a sajtó részéről” - írta a főpolgármester válaszában.

„A zenés, táncos rendezvények ellenőrzésére jogosult hatóságok éves kötelező ellenőrzési tevékenységét a jegyző hangolja össze” – írta Kiss Anita. Megjegyezte, hogy a jogszabályban előírt ellenőrzési kötelezettségnek eleget tettek és az abba bevont szakhatóságok szabálysértést nem találtak. Kiss Anita beszámolt arról is, hogy az általa 2010. december 20-ától vezetett hivatal munkatársai eddig öt ellenőrzést és helyszíni szemlét tartottak, illetőleg vettek részt azokban.

Tarlós 2007-ben megfordult V. László egyik rendezvénytermében. Az Index blogja, a Képviselő Funky pénteken emlékeztett arra, hogy a Fidesz a Hajógyári-szigeten található Studio csarnokban tartotta az őszödi beszéd kiszivárgásának egy éves évfordulóját, ahol Orbán Viktor és Tarlós István voltak a főszónokok. V. László irodája pár méterre a teremtől található. 

Több bárt is bezártak

Míg Óbudán a zaj, az V. kerületben - ahol V. Lászlónak szintén voltak szórakozóhelyei, éjszakai mulatói - a „túlszámlázások” okoztak problémát. Az elmúlt két évben 23 esetben, két vendéglátóhelyen panaszkodtak a vendégek az általuk fogyasztott termékek magas árai miatt - tudtuk meg a kerület jegyzőjétől. „A jelentések következtében hivatalom a két érintett üzletben nyolc alkalommal tartott ellenőrzést” – írta a hvg.hu-nak válaszlevelében Rónaszéki László jegyző. A panaszok száma és az ellenőrzések közti különbség okát pedig azzal magyarázta, hogy a bejelentések nem egyenként érkeztek, hanem általában egyszerre 3-5 bejelentést kapott. A jegyző egyébként  azt állapította meg, hogy nem sértették meg a szabályokat, ugyanis az üzletekben megfelelően tájékoztatták a vendégeket az árakról.

Itt bulizott a Fidelitas
©

Korábban beszámoltunk arról, hogy az elmúlt években több eljárás indult éjszakai szórakozóhelyeken elkövetett emberrablás miatt Budapesten, mivel túl magas számla fizetésére kényszerítettek erőszakkal külföldieket, akiknek szabadon bocsátását feltételekhez kötötték. Rónaszéki László a hvg.hu-nak azt írta, ezkeről a bejelentésekről tájékoztatta a rendőrséget és felhívta a nyomozóhatóság figyelmét arra, hogy a szervezett bűnözés elleni fellépés szabályairól, illetve a vonatkozó törvények szerint a jegyző bezárathatja a szórakozóhelyeket, ha közbiztonság szempontjából problémát jelentenek, vagy ha az üzlet üzemeltetőjével vagy foglalkoztatottjával szemben önbíráskodás, csalás, rablás, kifosztás vagy zsarolás miatt büntető-, illetve szabálysértési eljárás indult.

A jegyző szerint több szórakozóhely esetében is kapott visszajelzést a rendőrségtől, ami alapján egy időre be is záratta azokat. Rónaszéki azt írta, iIylen volt a Bécsi u. 1-3. szám alatt található „Galaxia Bár”, a Kecskeméti u. 17. szám alatt található „Aphrodite Bár”, a Váci u. 32. szám alatt található „Madame Pompadour’s Bár” és a körúton található „Milady Bár”.

A kerületet vezető Rogán Antal sajtófőnöke, Puka Zsófia a hvg.hu megkeresésére azt nyilatkozta, hogy a városrészben „egy 2000-ben született bizottsági jegyzőkönyv alapján olyan információk terjedtek, miszerint a Belváros Közbiztonságáért Közalapítványnak köze volt V. László tevékenységéhez". A sajtófőnök általi hivatkozás a Papa néven ismert Sándor István, volt főnyomozóhoz kötődik. Megírtuk, a volt rendőr az olajügyeket vizsgáló parlamenti bizottság előtt a belvárosban terjeszkedő V. László szerepéről, kapcsolatairól, illetve ezeknek az illetőknek a beépülésükről önkormányzatokba azt mondta, hogy „a mai magyar közigazgatásban bárki bármikor, bárhol megvehető, és ha pénze van az embernek, bármi elérhető. Bármi.”

Puka viszont azt írta, "az bizonyos, 2006 óta az említett közalapítvány gyakorlatilag kizárólag az önkormányzattól kapott támogatást, és semmilyen kapcsolatba nem került V. Lászlóval és cégeivel”. A sajtófőnök azt is közölte, hogy az V. kerületben található ismertebb szórakozóhelyeket üzemeltető gazdasági társaságoknak nyilvántartásaik szerint nincs V. László nevű tagja, illetve képviselője.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Csikász Brigitta Itthon

Bilincsben vittek el egy főrendőrt

Korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt indított eljárást az ügyészség vezető beosztású rendőrökkel és civilekkel szemben. A hvg.hu úgy tudja, az egyik gyanúsított a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi Osztályának vezetője. A rendőrség egyelőre nem adott tájékoztatást a példátlan ügyben.

Csikász Brigitta Itthon

Rendőri korrupció: őrizetben újabb két rendőr

Újabb két rendőrt állítottak elő a Központi Nyomozó Ügyészség (KNYF) munkatársai a napokban kibukott korrupció gyanús ügyekkel kapcsolatban - tudta meg a hvg.hu. Információink szerint egyikük az a Nemzeti Nyomozó Irodán dolgozó Gulyás Imre, akinek vezetői megbízatását hétfőn vonta vissza az országos rendőrfőkapitány. A másikuk pedig a BRFK egyik nyomozója. Az ügyészség mindkettőjüket őrizetbe vette.

Csikász Brigitta Itthon

Korrupciós ügy: miért most bukott meg az éjszaka császára?

Valaminek történnie kellett, ami miatt az éjszaka császára mára „kilőhetővé” vált, vagyis eljárás indulhatott vele szemben – vélekedtek a hvg.hu-nak egyformán rendőrök és V. László ismerősei is. A megkérdezettek leginkább terület-újraosztási terveket látnak a letartóztatások mögött.

MTI Itthon

Tagadtak a korrupcióval gyanúsított főrendőrök

Tagadta bűnösségét az a két vezető beosztású rendőr és két civil, akiket a múlt héten korrupció gyanújával vettek őrizetbe, majd vasárnap elrendelték előzetes letartóztatásukat - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn.

MTI/Népszabadság Bűnügy

A korrupcióval gyanúsított főrendőrök is átestek a C típusú átvilágításon

Minden esetben indul belső vizsgálat, amikor olyan embert gyanúsítanak meg bűncselekménnyel, akiről biztonsági szakvélemény, C típusú átvilágítás készült; a felettes azonban nem köteles figyelembe venni a biztonsági véleményt, amikor a kinevezésről dönt - tudta meg a Népszabadság a Belügyminisztériumtól a rendőrségi korrupciós ügy kapcsán.

Csikász Brigitta Itthon

Korrupciós ügy: izzik a levegő a BRFK-n, vegzálják a kisrendőröket?

Őrült ellenőrzésbe kezdtek a BRFK-n a két hete kirobbant rendőri korrupciós botrány nyomán, amit a szolgálati állomány tagjai vegzálásként élnek meg – mondták a hvg.hu-nak rendőrök. Megkérdeztünk két egykori BRFK-s vezetőt is a V. László szórakozóhelyein folytatott razziákról.

hvg.hu Itthon

Rendőrök bilincsben: újabb két ember a gyanú árnyékában?

Újabb két embert vehettek őrizetbe azután, hogy pénteken két főrendőrt és két civilt is bilincsbe kísértek el – értesült a hvg.hu. A Magyar Nemzet arról ír, hogy az alvilág egyik ismert szereplője vesztegethette meg a rendőröket.

Csikász Brigitta Itthon

Kilenc éve kergették hiába V. Lászlót - interjú a nyomozást vezető rendőrrel

A rendőri korrupciós ügy kipattanása óta nem szólalt meg az ügyet felderítő, és több rendőri vezetőt rács mögé küldő Nemzeti Védelmi Szolgálat vezetője, Bolcsik Zoltán, aki 2004 és 2007 között a botrányban érintett egyik szervezet, a Nemzeti Nyomozó Iroda főigazgatója volt. Elsőként a hvg.hu-nak beszél a történtekről, az éjszakai élet ismert alakjával, V. László vállalkozóval kapcsolatos rendőri megállapodásról és a másfél éve működő testület munkájáról. Interjú.

Újra utcán a belgrádiak

Újra utcán a belgrádiak

Egyelőre mégsem költözik Jeruzsálembe Románia izraeli nagykövetsége

Egyelőre mégsem költözik Jeruzsálembe Románia izraeli nagykövetsége

Orbán Viktor, a három nyugati bölcs, meg egy tanmese

Orbán Viktor, a három nyugati bölcs, meg egy tanmese

Marad a tavaszias idő, kis kockázattal

Marad a tavaszias idő, kis kockázattal

Csunderlik Péter: Mindenkihez!

Csunderlik Péter: Mindenkihez!

A szupersztárok sincsenek biztonságban a gálán, ahol gyerekek döntenek a nyertesekről

A szupersztárok sincsenek biztonságban a gálán, ahol gyerekek döntenek a nyertesekről