szerző:
hvg.hu

Titkos beruházás keretében építtetné meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek otthont adó campust a kormány, amely az egyetemi városrész egy 30 milliárdos beruházását nemzetbiztonsági okokra hivatkozva akarta titkosíttatni.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem gigantikus kiterjedésű, kétszázezer négyzetméteres campusát az Orczy-parkba álmodta meg a kabinet, bruttó 30 milliárd forintért. Nemzetbiztonsági okokra hivatkozva most azt szerették volna elérni, hogy a kivitelezőt ne nyílt közbeszerzési eljárásban válasszák ki - írja a mainap.hu.

A titkosításról szóló előterjesztést az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága elé vitték, a jelenlegi állás szerint a beruházás egy töredéke megkaphatja a mentességet a nyílt közbeszerzés alól, a nagyobbik részről azonban később döntenek a képviselők.

Patyi András rektor szerint azért van szükség a titkos beruházásra, mert rendőröket, honvédeket, katasztrófavédőket és többek között a fedett állomány leendő tagjait is a közszolgálati egyetemen képzik majd, az ő adataik tárolása pedig nemzetbiztonságilag érzékeny kérdés. Rejtjeles oktatás is lesz a Ludovika-campuson, titokszobákat alakítanak ki, ezért biztosítani kell, hogy az épületegyüttes ne legyen lehallgatható.

Fürjes Balázs nagyberuházási kormánybiztos a lapnak azt mondta, meghívásos lesz a tender, és csak azok a cégek jöhetnek, amelyek átmentek az Alkotmányvédelmi Hivatal nemzetbiztonsági minősítésén. A kormánybiztos azt ígérte, ennek ellenére lesz verseny. Mint mondta, a szabályok szerint legalább három céget meg kell majd hívniuk pályázatra, amit a tervek szerint a nyár végén hirdetnek meg.

Fürjes a nemzetbiztonsági bizottság ülésésn azt mondta, hogy ha a bizottság mentességet ad a nyílt közbeszerzés alól, akkor nagyobb eséllyel nyerhet a tenderen külföldi helyett magyar vállalkozó.

Az ülésen végül az ellenzéki képviselők lényegében belementek a munkálatok azon részének titkosításába, melyek az előkészítési és tervezési feladatokat foglalják magukba, vagyis az első 5 milliárd forint a jövő héten megkaphatja a nyílt közbeszerzés alóli mentességet, miután a bizottság úgy döntött, a parlament elé kell terjeszteni a kérdést. Az ellenzéki képviselők azonban kijelentették, hogy az 5 milliárd feletti összegre nem adnak mentességet a nyílt közbeszerzés alól, de az ülés után Fürjes Balázs elmondta, továbbra sem tettek le arról, hogy a teljes 30 milliárdos beruházást titkosítsák.

A Kiemelt Budapesti Beruházások Kormánybiztosának Hivatala ezzel kapcsolatban közölte: jogi lehetőség sincs rá, és fel sem merült a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek otthont adó Ludovika Campus beruházás titkosítása. Közlésük szerint a 2015-ig a budapesti Orczy-kertben megvalósuló és a Ludovika épületét is érintő beruházás után itt képzik majd a nemzetbiztonsági szolgálatok és a terrorelhárítás szakembereit. Ennek során rejtjeltevékenységre oktatják őket, valamint olyan információgyűjtő és titkos adatszerző tevékenységre, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vagy a rendvédelmi szervek alkalmaznak.

A kommüniké kitér arra: az oktatás során érzékeny adatokkal foglalkozó informatikai alkalmazásokat is használnak, amelyhez speciális védelmet igénylő, lehallgathatatlan helyiségekre van szükség, emellett ügyelni kell arra, hogy a helyiségek tervei, kivitelezési dokumentációi se kapjanak nyilvánosságot.

Ezért indokolt bizonyos beszerzéseket azon kormányrendelet szabályai szerint bonyolítani, amely az ország nemzetbiztonsági érdekeihez fűződő vagy a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos szabályairól szól - közölték. Ennek alkalmazásához azonban az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának előzetes döntése szükséges.

A beszerzések ebben az esetben is közbeszerzésen, versenypályázaton dőlnek el, azokról minden év végén kell beszámolnia a beruházás megvalósítójának, vagyis "titkosításról nincs szó" - olvasható a tájékoztatójukban.

A kormány májusban, a beruházás első szakaszához, az előkészítő, a tervezési és a rekonstrukciós munkáira 2013-ig 4,7 milliárd forintot bocsátott rendelkezésre. A Nemzetbiztonsági Bizottság azt javasolta, hogy a mentesítés most a forrásként rendelkezésre álló teljes összeg erejéig szülessen meg. A javaslatot Fürjes Balázs kormánybiztos elfogadta. Ha később további beszerzések mentesítése szükséges, újra a bizottság dönt - közölték.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Soros: Orbán szupergonosza lettem

Soros: Orbán szupergonosza lettem

Srí Lanka: már 290 halott, újabb merényletektől tartanak

Srí Lanka: már 290 halott, újabb merényletektől tartanak

Kegyetlen előzetest kapott a Trónok harca 3. része

Kegyetlen előzetest kapott a Trónok harca 3. része

Srí Lanka: Két hete tudták a hatóságok, hogy merénylet várható, de nem tettek semmit

Srí Lanka: Két hete tudták a hatóságok, hogy merénylet várható, de nem tettek semmit

A bencés szerzetesek is megtippelték, ki éli túl a Trónok harcát

A bencés szerzetesek is megtippelték, ki éli túl a Trónok harcát

Sok pénzt keresni kevés munkával? Ez ma már nem megy

Sok pénzt keresni kevés munkával? Ez ma már nem megy