szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Várhatóan két meghatározó témája lesz a főpolgármester és a Nemzetközi Valutaalap mai tárgyalásának: a budapesti tömegközlekedés finanszírozása és a 4-es metró problémái. Tarlós István erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt.

Ma tárgyal az IMF delegációval Tarlós István budapesti főpolgármester, aki az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a találkozóról. Mint mondta, várhatóan két téma lesz: a budapesti tömegközlekedés jövője és finanszírozása, valamint a 4-es metró problémái.

Tarlós István hozzátette: a kettes metró kocsik cseréjének négy éves csúszása miatt folyó pert ugyan felfüggesztették, de az Alstom emiatt többletszerelvényeket szállít. Ezekre a szerelvényekre a 2-es, illetve a majdani 4-es metró vonalán sincs szükség, ellenben nagyon jól hasznosíthatóak lennének a már-már veszélyes 3-as metróvonali szerelvények cseréjénél - tette hozzá.

"A kompenzáció következtében mintegy hét szerelvényt, azaz hozzávetőleg 43 kocsit tudnánk forgalomba állítani" - magyarázta a főpolgármester, aki hozzátette: ehhez arra is szükség van, hogy a 2-es vonal járműcseréjének az Európai Beruházási Bank (EIB) általi finanszírozását megszüntessék, a projekt átkerüljön a Közlekedési Operatív Programba.

©

"A 4-es metrónál az Alstommal még nagyon komoly vitánk lesz" - hangsúlyozta Tarlós István. Emlékeztetett arra, hogy a cég durva késedelemben van, de az előző városvezetéssel olyan szerződést kötött, amely ebből a csávából kiengedné - miközben a biztonsági berendezéseket és automatikát gyártó Siemensszel kötött szerződés szerint a késedelemből eredő kár- és kötbérigényt a főváros átvállalta.

Így a Siemensnek most körülbelül hetven millió eurós követelése van a várossal szemben, amelyet megpróbálnak a kormánnyal együtt lealkudni, de a 4-es metró üzembe helyezésének és határidőre való átadásának pillanatnyilag ez a Siemens-szerződés és az egyezkedés a céggel képezi a legfőbb akadályát - jelentette ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már több mint 100 ezer koronavírusos beteg halt meg Nagy-Britanniában

Már több mint 100 ezer koronavírusos beteg halt meg Nagy-Britanniában

Messenger, WhatsApp, iMessage: 15 csevegőt használhat egy appból PC-n és Androidon is

Messenger, WhatsApp, iMessage: 15 csevegőt használhat egy appból PC-n és Androidon is

Seres: A Facebook, a Twitter és az intoleráns cukrászda

Seres: A Facebook, a Twitter és az intoleráns cukrászda