szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Felháborodott az MSZP, hogy a párt lapjának tekintett Népszava megállapodott a Fidesz-közeli cégként elkönyvelt Közgép Zrt.-vel, és lehozta a milliárdos közbeszerzéseket zsinórban nyerő építőipari cég reklámját. A főszerkesztő szerint szó sincs arról, hogy „megvették” volna a Népszavát, az MSZP-ben viszont a párttal való szembefordulásként értékelik a döntést.

„Vessenek meg érte, nem ugrottunk félre a pénz elől” – írta szerdán Németh Péter, a Népszava főszerkesztője a keddi lapszámban közölt féloldalas Közgép-hirdetés kiváltotta nagy tiltakozásra reagálva.

A főszerkesztő a nepszava.hu oldalon közölt írásban úgy fogalmaz, jól tudja, hogy a Közgép gyarapodik, és nyeri el sorra a különböző pályázatokat, és ezt a lap sokszor meg is írta, ennek ellenére most „a Népszavában költött el egy kis pénzt a Fidesz-kormány favoritja”.

„Csak Simicska nyer”

A hvg.hu-nak több MSZP-s forrás is azt mondta, a párt parlamenti frakciójában nagy a felháborodás a keddi hirdetés miatt, többen az elnökséghez fordultak azt kérve, hogy ne hagyják következmények nélkül a hirdetés megjelenését. Németh szerdán a nepszava.hu-n megjelent rövid írásában már azt közölte, hogy a tiltakozással „csak Simicska nyer”, „nem nálunk költi el a pénzét”.

Közgép hirdetés a Népszavában
©

Az egyik neve elhallgatását kérő szocialista forrás szerint a képviselők lényegében a párt lapjának tekintik a Népszavát, ezért a hirdetést úgy értékelték, hogy a Közgép megpróbálta lefizetni az újságot a hirdetésekkel. „Ha a Népszava azt állítja magáról, hogy szociáldemokrata napilap, akkor megengedhetetlen, hogy fideszes oligarchákkal bármilyen kapcsolatban álljon” – mondta a hvg.hu-nak Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes. A politikus szerint a lap vezetésének el kellene gondolkoznia azon, hogy milyen irányvonalat képviselnek.

„És mi, vessenek meg érte, nem ugrottunk félre a pénz elől” – írta szerdán Németh, aki szerint a hirdetésekkel nem lehet „megvenni a Népszavát”. Információink szerint a főszerkesztő a hétfői értekezleten jelentette be, ne lepődjenek meg a lap munkatársai, megállapodást írt alá a Közgép Zrt.-vel, a napokban három hirdetést is közzé fognak tenni.

A főszerkesztő a hvg.hu-nak azt mondta, „a Simicska-cég egy hirdetést rendelt meg, de elképzelhető, hogy több reklámra is igényt tartott volna”. Úgy tudjuk, a lap tulajdonosai az első hirdetés láttán letiltották a többi közlését. Azzal kapcsolatban, hogy a szerződést pontosan ki kötötte és melyik fél bontotta fel, Németh annyit mondott, „mivel egy hirdetést rendeltek meg, nem volt mit felmondani”. Azt biztosra vette a főszerkesztő, hogy a Közgép többet nem reklámoz az MSZP-s lapban, a közleményében pedig arra utalt, hogy az együttműködés már meg is szakadt.

Népszavás dolgozóktól úgy tudjuk, a reklám a stábot is megosztotta. A lap ugyanis anyagi gondokkal küszködik, az újságírók fizetése rendszeresen csúszik, így többen abban reménykedtek, hogy a közgépes hirdetéssel rendeződik a helyzetük.

A szocialisták újságja

A napilapot a Népszava Lapkiadó Kft. adja ki, melynek a Svájcban bejegyzett TGD Intermedia SA a többségi tulajdonosa, illetve kisebb részesedése van benne a szerkesztőség dolgozói által alapított egyesületnek. A svájci cég 2008-ban vette meg kft.-t az MSZP-hez több szállal kötődő Editorial Vagyonkezelő és Tanácsadó Kft-től, melyet az ügylet után végelszámolással meg is szüntettek a tulajdonosai.

Az Editorial annak a Simon Dénesnek az érdekeltségébe tartozott, aki a tagja volt az MSZP akkori gazdasági munkacsoportjának, de a cég mögött feltűnt Bodrogi Margaréta is, aki akkoriban Puch László pénztárnok mellett dolgozott titkárnőként. A lap vezetésének egyik tagja Láposi Elza lapigazgató, aki korábban az esztergomi képviselő-testületben volt MSZP-s képviselő.

A svájci tulajdonosnak többször is tőkekiegészítést kellett végrehajtani a folyamatos mínuszban lévő kiadónál, első alkalommal 2010-ben, 73 millió forinttal emelt törzstőkét, majd 2011-ben 28 millió forintos tőkejuttatással segítette ki a Népszava Lapkiadó Kft.-t. A lap kiadója ennek ellenére három éve folyamatosan negatív mérleggel zár, 2009-ben 171,6 millió, 2010-ben 150,6 millió, tavaly pedig 13,6 millió forintos mínuszt könyvelt, miközben árbevétele is csökkent.

Összeérnek

Nem a Népszava-Közgép együttműködés az egyetlen ügy, melyben a két nagyobbik párt gazdasági holdudvara összeért. A hvg.hu két hete írta arról, hogy közvetett úton, de a gazdasági holdudvarban van érintkezés.

A 2009-ben alakult Logal-Grad Kft.-ben – amely tavaly 4 ezer forint vesztességet termelt – tag a Simicska Lajos fideszes gazdasági potentát tulajdonában álló udvari beszállító, a Közgép Zrt., illetve az MSZP háttéremberként ismert egykori Bábolna-elnök, Velez Zoltán (a Puch Lászlót idén váltó új MSZP-s pártigazgató, Velez Árpád édesapja) családi érdekeltsége, a székesfehérvári Ózon Kft.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dezső András-Kósa András Itthon

Simicska politikus, a Közgép egyetem

A sajtó és a politika Simicska Lajos és a Közgép nevétől hangos. De vajon mi csapódik le mindebből a választópolgároknál? Videó.

hvg.hu/MTI Bűnügy

Feljelenti a láncos LMP-seket a Közgép

Feljelentést tesz a cég székhelyénél demonstráló LMP-sek ellen a Közgép - jelentette be jogi képviselőjük. Futó Barnabás, szerdán délután a Közgép épülete előtt újságíróknak azt mondta, hogy véleményük szerint megvalósult a közérdekű üzem működésének megzavarása, a személyi szabadság megsértése és a magánlaksértés is. A rendőrség 26 embert állított elő, ellenük szabálysértési eljárás indult.

Megegyezett a világ két legnagyobb szénkibocsátó országa a kibocsátáscsökkentésről

Megegyezett a világ két legnagyobb szénkibocsátó országa a kibocsátáscsökkentésről

Strandon szállt le egy II. világháborús repülő – videó

Strandon szállt le egy II. világháborús repülő – videó

Csúnyán végződött egy autós üldözés Kaliforniában: felüljáró alá ékelődött be egy Maserati

Csúnyán végződött egy autós üldözés Kaliforniában: felüljáró alá ékelődött be egy Maserati