szerző:
Rádi Antónia
Tetszett a cikk?

Cégeik révén jelenlegi MSZP-s és egykori SZDSZ-es gazdasági háttéremberek is a Simicska–Nyerges-klán üzleti partnerei.

Néhány százezer forint veszteséget termelt tavaly tulajdonosainak a budai Orom utcába bejegyzett hulladékmentesítő Logal-Grad Kft. A 2009-ben alakult cég nem annyira gazdasági teljesítménye, inkább tulajdonosi szerkezete miatt figyelemre méltó.

Tag benne a Simicska Lajos fideszes gazdasági potentát tulajdonában álló udvari beszállító, a Közgép Zrt., illetve az MSZP háttéremberként ismert egykori Bábolna-elnök, Velez Zoltán (a jelenlegi, pénzügyekben is megkerülhetetlen szocialista pártigazgató, Velez Árpád édesapja) családi érdekeltsége, a székesfehérvári Ózon Kft. Harmadik Logal-Grad-tulajdonos az almásfüzitői timföldgyár vörösiszap-tározóit – a Greenpeace szerint a környezetre veszélyes módon – üzemeltető Tatai Környezetvédelmi Kft.

Utóbbi cég lecsúszott ugyan a 29,2 milliárd forintos Kolontár-devecseri iszaptalanítási tenderről, de a Közgép-csoportnak vigaszágon ott is csurran-cseppen. A fővállalkozónak kiszemelt Mecsekérc Zrt. egyik bejelentett alvállalkozója, a Pentavia Kft. papíron ugyan nem tartozik a birodalomhoz, a szakma azonban oda sorolja, miután tulajdonosa, az exközgépes szolnoki Nagy Zoltán.

A Velez-család és a Fidesz-közeli klán más üzleteken keresztül is – a mindkét politikai oldal befolyásos személyiségeivel jó viszonyt ápoló Szörényi zenészdinasztia bizniszeiben – alapozza az üzleti nagykoalíció legendáját.

Más jelekből is úgy tűnik, a szlogenekben kérlelhetetlen konzervatív Fidesz háttéremberei korántsem finnyásak, ha pénzről van szó. Simicska egyik reklámcége, az Euro Publicity Kft. befektetése az a Patient Media Kft., amely 2007-ben beszállt a vizitdíj-automata üzletbe, mondván, fantáziát lát a szerkezetek reklámfelületként alkalmazásában (az Euro Publicity, amely ekkor a jelenleg is közbeszerzési favorit Viszkei-fivéreké volt, egy évvel később került Simicska-közelbe, ám korábban, pár hónappal az automataüzletet követően lett Patient-tulajdonos).

Az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetben elhelyezett Medsys8 nevű mintaautomata finanszírozása hárult a Patient Mediára, a szofvtert Kóka János volt gazdasági miniszter korábbi cége, a Meditcom Kft. fejlesztette ki.

Építkezés a Margit hídnál. Mindent átível
©

Kóka ellenében Fodor Gábort támogatta pénzzel az SZDSZ 2008-as elnökválasztási kampányában Törő Csaba liberális kötődésű üzletember. Ő a társtulajdonosa a Geohidroterv Kft.-nek, amelyik a Közgép konzorciumi társa. Együtt – illetve hárman a Strabag MML Kft.-vel – végzik a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program rekultivációját 5 milliárd forintért.

A Geohidroterv – amelynek 2011-ig ügyvezetője volt Forró Zoltán, Demszky Gábor egykori budapesti főpolgármester kabinetfőnöke – végzi egyébként minden idők legnagyobb, 24 millió eurós magyarországi környezeti kármentesítését Üröm határában.

Az ürömi Geohidroterv-projekt kommunikációját és uniós pr-jét 2007-ben nyerte el a budapesti Monday Consulting Kft., amely gyakran pályázik a Mahir-csoport cégeivel közösen közbeszerzési tendereken. Legutóbb a ráckevei Duna-ág kotrásának pr-jét kapták meg közösen nettó 44 millió forintért.

A Monday tulajdonosa, Monostori Katalin „az elmúlt nyolc év” egy szakaszában a környezetvédelmi tárca társadalmi kapcsolatok főosztályvezetőjeként dolgozott, férje Tátrai Miklós a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója volt (még korábban környezetvédelmi helyettes államtitkár), MNV-s minőségében pedig jelenleg a Sukoró-ügy fő gyanúsítottja. Monostori Katalin édesanyját, Monostori Lajosnét még rapid módon távolította el az elnökként 1998-ban az APEH-be érkezett Simicska az adóhatóság elnökhelyettesi székéből.

Monostorinét a fél sajtó faggatta ekkoriban a Fidesz-közeli cégek adótartozásának állítólagos köddé válásáról, de ő néma maradt. A 2002-es kormányváltás után a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal élére került Monostoriné idején nem születtek falrengető jelentések az 1998-2002 közötti évek közpénzherdálása – például az országimázs-ügyek, a biztonságpiaci udvari szállító Defend Kft. megbízásai vagy a Közgép-elődnek tekinthető sztrádaépítő Vegyépszer szerződései – miatt.

A Simicska Lajoshoz és Nyerges Zsolthoz köthető cégbirodalomról bővebben a HVG legfrissebb számának vezércikkében olvashatnak!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!