szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Várhatóan szeptemberben kezdődnek az egyeztetések a kormánnyal a miniszterelnök ígéretének valóra váltásáról - mondta a Népszabadságnak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke. Orbán Viktor múlt hónapban ajánlotta fel, hogy a kormány késleltetett visszafizetésű kedvezményes hitellel támogatja a gyógyszerészek üzletszerzését - emlékeztetnek a lap szerdai számában.

A kamarai elnök szerint a csomag több tárca hatáskörét érinti majd, mert a kedvezményes hitellehetőség mellett arról is gondoskodni kell, hogy a patikák mostani alacsony jövedelmezősége se akadályozza a gyógyszerészek tulajdonszerzését.

Az Orbán-kormány első intézkedései között számolta fel a patikaliberalizációt, az erről szóló törvény szerint 2017. január 1-jéig minden patikában az ott dolgozó gyógyszerésznek kellene birtokolnia a vállalkozás 51 százalékát, méghozzá oly módon, hogy az első 25 százalékos tulajdonrészt 2014. januárjáig meg kell szerezniük az érintetteknek. E szabályozás szerint egy gyógyszerésznek csak egyetlen patikája lehet a jövőben. Hasonló tulajdonrész-eladásra kényszeríti a jogszabály a patikaláncok tulajdonait is - írja a Népszabadság.

Ha nem történik meg határidőre a tulajdonrész átrendezése, akkor a patikát bezárják. A lap úgy tudja: 600-800 patikavállalkozást - zömében láncban működtetett gyógyszertárat - érinthet a kényszereladás. Köztük sok olyan tulajdonrész is van, amelyet egyszer már az ott dolgozó patikus maga adott el jelenlegi működtetőjének, most viszont ismét visszavásárolhatná a rendszerváltáskor egyszer már ingyenesen megkapott, és egyszer már értékesített üzletrészét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vízbe esett a hajóról és meghalt egy ember a Ráckevei-Dunán

Vízbe esett a hajóról és meghalt egy ember a Ráckevei-Dunán

Viperával akart emberkedni a lengyel sofőr, de nagyon beégett – videó

Viperával akart emberkedni a lengyel sofőr, de nagyon beégett – videó

Hétfő délután érkezik a rossz idő

Hétfő délután érkezik a rossz idő