szerző:
Kovács Áron
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A balatoni érdekeltségek felszámolása után az Akadémia Park Kft. végelszámolásával megkezdődött az SCD-csoport budapesti egységeinek lebontása is. A néhány éve még nagy terveket szövő ingatlanfejlesztő végül csak egy fél beruházást fejezett be, a végelszámolásban az a kerületi önkormányzat is futhat a pénze után, amelynek segítsége nélkül nem szerezhette volna meg Buda egyik legértékesebb telkét.

Még egy napja maradt a II. kerületi Officium irodaházat létrehozó Akadémia Park Kft. hitelezőinek, hogy bejelentkezzenek a végelszámolási eljárásba. A cég június 11-én elhatározott megszüntetése azt jelenti, hogy az SCD-csoport a balatoni érdekeltségeinek tavasszal megindult tömeges felszámolása után Budapesten is megkezdődött a valaha nagy reményekkel induló ingatlanbirodalom lebontása. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egyébként két és fél miliárd forintot, és annak kamatait akarja peres úton behajtani az SCD-től, mert álláspontja szerint ennyivel a valós piaci ár alatt jutott az értékes balatoni ingatlanokhoz a cégcsoport.

Bár a hitelezők listáját csak 15 nappal a keddi határidő után kell összeállítania a végelszámolással megbízott Cash&Limes Zrt.-nek, azt biztosan lehet tudni, hogy az ingatlanfejlesztést hitelező két bank, az OTP és az MKB mellett lesz még egy jelentkező: a II. kerületi önkormányzat. A képviselő-testület augusztus 3-án rendkívüli ülésen hatalmazta fel a polgármestert, hogy bejelentse igényét az Akadémia Parkra, amelynek egyébként – igaz, csak 5 százalékban – az önkormányzat is tulajdonosa.

Ezt az ötszázalékos tulajdonrészt az önkormányzat korábban még – a céggel kötött szerződés alapján – eladhatta volna 342,5 millió forintért az SCD-nek, de ha megszűnik a kft., akkor valószínűtlen, hogy egy forintot is látna belőle. Másrészt az Akadémia Park egy sor infrastrukturális beruházást – például útfelújítást, vagy egy háziorvosi rendelő kialakítását – vállalt magára, összesen 367 millió forint értékben, de ennek az önkormányzat csak a 20 százalékát, mintegy 73 millió forintot követelhet kötbérként.

A hadapródiskolából irodaház lett
©

A kerület mint ingatlanközvetítő

A most a pénze után futó II. kerület 2008 őszén, a Gyurcsány-kormány végnapjaiban még főszerepet játszott abban, hogy az SCD-csoport megszerezhette az egykor HM III. objektumként emlegetett, 12,7 hektáros budai ingatlant. Az önkormányzat ugyanis gyakorlatilag közvetítőként állt be az SCD és az állam közé, kihasználva az állami vagyonról szóló, 2007-ben elfogadott törvénynek azt a rendelkezését, hogy nem kell versenyeztetni az eladásra szánt ingatlant, ha a vevő egy helyi önkormányzat.

A kerület elővásárlási jogával élve jelentkezett be az eladásra szánt ingatlanért, a ma már nem létező Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) 2008. szeptember 3-án pedig hozzájárulását adta a Magyar Honvédség által már 2007 óta nem használt egykori Katonai Akadémia területének versenyeztetés nélküli értékesítéséhez. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. korábban a hvg.hu munkatársával azt közölte: ekkor még „semmilyen jel nem utalt arra, hogy az önkormányzat nem a saját részére vásárolta meg az ingatlant”.

Pedig a II. kerületi képviselő-testület hat nappal korábban, augusztus 28-án határozott arról, hogy zártkörű pályázatot ír ki az akkor még a tulajdonában nem lévő telek továbbértékesítésére. A zárt ülésen jóváhagyott, zárkörű pályázatra három céget hívtak meg, de csak két ajánlat érkezett: a Biggeorges-nv Zrt. érdekeltségében álló PRO-VENTI Ingatlanfejlesztő Kft., és az egy héttel az NVT döntése után létrehozott SCD Pasarét Kft. (ezt a céget hívják ma Akadémia Parknak). A képviselők – a többségi Fidesz és az ellenzéki MSZP egyetértésével – az SCD ajánlata mellett döntöttek 2008. december 22-én.

Nagy terveik voltak

Az önkormányzat még aznap megkötötte a szerződést a Honvédelmi Minisztériummal a vételről, és az SCD Pasaréttel az eladásról. A kerület 30 napos határidővel fizetett 6 milliárd 819 millió forintot az államnak, míg az SCD Pasarét 15 napos határidővel 6 milliárd 851 milliót az önkormányzatnak. Az önkormányzat tehát nyert mintegy 32 millió forintot, plusz egy ötszázalékos üzletrészt a projektcégként létrehozott kft.-ben. Az SCD 99 évre használati jogot biztosított az önkormányzatnak a telken álló lovardára.

A Pasaréti út és a Hűvösvölgyi út közötti területen végül csak az akadémia főépületének felújításával kialakított Officium és a jóval kisebb Trafó irodaház beruházás valósult meg. Pedig a budai telekre egy komplett, modern városközpontot álmodtak a tervezők, és még ez is csak az első lépése lett volna az SCD nagyszabású budapesti terjeszkedésének. A cégcsoport vételi jogot szerzett például az V. kerületi déli Klotild Palotára és a Párizsi udvarra is, igaz, ezek szerződését egy peres ügy miatt máig nem írták alá.

Az Officium mögött még rendezetlen a terület
©

Tavaly augusztusban aztán a néhány hónappal korábban még a fél Balaton uraként emlegetett Jászai Gellért, az SCD-csoport alapítója egy interjúban bejelentette: megválik a balatoni ingatlanoktól és a sármelléki Fly Balaton reptér üzemeltetési jogától, a cégcsoport pedig a jövőben Budapestre koncentrál. Ez sem tartott azonban sokáig, hiszen idén márciusban közölte: kiszáll a budapesti ingatlanbefektetésből is, az ingatlanokat pedig eladja Nobilis Kristóf üzletember egyik érdekeltségének.

Elpárolog a birodalom

Ennek az üzletnek viszont nincs nyoma sem az ingatlan-nyilvántartásban, sem a magyar, sem a luxembourgi cégnyilvántartásban. Utóbbi azért érdekes, mert az Akadémia Park többségi tulajdonosa, a BP Property Gamma Kft., amely a nagyhercegségben bejegyzett SCD Group S.A. tulajdonában van. A hvg.hu megkereste az Akadémia Park végelszámolás előtti utolsó ügyvezetőjét, hogy megtudjuk, milyen sorsot szánnak az időközben négy külön telekké szétválasztott ingatlannak, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Valószínű, hogy a végelszámolás során értékesíteni fogják az ingatlanokat, hiszen csak ebből lehet kifizetni – a 2011-es beszámolója szerint – a céget terhelő több mint hétmilliárd forintnyi kötelezettséget, amiből 4,5 milliárd a banki hitel. A beszámoló szerint a cég tulajdonában lévő ingatlanok értéke 11,8 milliárd forint, de ez a könyv szerinti értékük, a jelenlegi ingatlanpiaci helyzetben nem biztos, hogy ennyit kapnak is érte. Szerettük volna megkérdezni a végelszámolót a jelenlegi helyzetről, de jelenleg szabadságon van, és a cégnél azt közölték, senki más nem nyilatkozhat helyette.

Az Akadémia Park végelszámolásával pedig nem ér véget az SCD-csoport története, hiszen a cég  tulajdonosának, a BP Property Gamma Kft.-nek is anyagi gondjai vannak: a 2011-es beszámoló mellékletében is azt írták: „jelentős kétségek merülhetnek fel” azzal kapcsolatban, hogy képesek lesznek-e folytatni a vállalkozást. Már 2011 májusában lejárt ugyanis egy hitel, amelyet az MKB és az OTP nyújtott a cégcsoport egy másik tagjának, és amely miatt jelzálogot jegyeztek be a BP Property Gamma üzletrészére. Bár „a vezetőség új befektető bevonását tervezte”, nincs jele, hogy sikerrel jártak volna.

Természetesen elküldtük kérdéseinket a II. kerületnek is (Láng Zsolt polgármester szabadságon van), válaszaikat közölni fogjuk.

Az önkormányzat reakciója

"Valóban ritkán fordul elő, hogy egy önkormányzat a közösségi érdekek érvényesítése céljából kvázi piaci szereplőként lép fel, ám bizonyos esetekben azzal követ el mulasztást, ha nem így tesz" - írta cikkünk megjelenése után négy nappal Dankó Virág alpolgármester, aki szerint nem örülnek ugyan az Akadémia Park végelszámolásának, de az önkormányzatot "a kialakult helyzetben sem érheti kár".

Az alpolgármester szerint az önkormányzat csak akkor adhatta volna el a tulajdonrészét az SCD-nek 342,5 millió forintért, ha már megvannak a jogerős építési engedélyek, de "ez a feltétel nem állt be". Dankó azt írta: a vállalt fejlesztések ugyan időben eltolódnak, de a településrendezési szerződésben rögzített kötelezettségek az ingatlan mindenkori tulajdonosát terhelik, tehát az Akadémiapark Kft. megszűnése nem jelenti azok végleges meghiúsulását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Ingatlan

Eltűnhet a süllyesztőben 16 egykori SCD-cég

Az SCD Csoport balatoni kempingeket tartalmazó érdekeltségeit tavaly megvásároló Turisztika Hungária Kft. (TH) projektcégei közül 16 ellen indult eddig felszámolási eljárás, a korábbi tulajdonos által vállalt 16,4 milliárd forintos fejlesztési kötelezettségről még folynak az egyeztetések.

MTI Itthon

SCD-ügy: több projekttársaságot is perelne az állam

Két és fél milliárd forintot, s annak kamatait követeli a Magyar Állam az SCD Balaton Holding Ingatlanfejlesztő és Befektetési Zrt.-től a Siotour eladása kapcsán; a per pénteken kezdődött meg a Kaposvári Törvényszék gazdasági bíróságán.

Autót lopott születésnapjára egy 15 éves fiú, az árokban kötött ki - videó

Autót lopott születésnapjára egy 15 éves fiú, az árokban kötött ki - videó

Berobbant egy lőszerraktár Egyenlítői-Guineában, csaknem 100-an meghaltak

Berobbant egy lőszerraktár Egyenlítői-Guineában, csaknem 100-an meghaltak

47 magyar író- és költőnő művének címét festették fel egy vízivárosi lépcsősorra

47 magyar író- és költőnő művének címét festették fel egy vízivárosi lépcsősorra