szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Lelkiismereti kötelességemnek tartom, hogy amennyi tőkével rendelkezem, azt az alkotmányosság védelmében használjam" - mondta Sólyom László volt köztársasági elnök a Heti Válasznak adott interjújában azzal kapcsolatban, hogy miért állt ki a nyilvánosság elé két hete az aszófői falunapon, ahol kemény kritikát fogalmazott meg a kormánnyal kapcsolatban. Sólyom elmondta, a szervezők csak arra kérték, mondja el, hogyan látja az ország helyzetét.

A volt államfő emlékeztetett rá, korábban több előadásban is elmondta a véleményét, de csak egyetemi vagy szakmai körökben, most azonban teljesen más közönség előtt kellett beszélnie. Mint mondta, bár Aszófő jobboldali falu, mégis meglepően jól fogadták az előadást, így a település "akár a mérsékelt jobboldal szimbóluma is lehetne", mert nem elfogult és képes kritikus lenni a saját oldalával szemben is.

Sólyom elismerte, a beszédével a mérsékelt jobboldalt akarta bátorítani Aszófőn, mert szerinte sok jobboldali elbizonytalanodott, látva az átláthatatlan célokért vitatható eszközökkel vívott, szerény eredményű kormányzást. Véleménye szerint nem "ellenforrdalmár", aki megfogalmazza a kritikát akár jobboldaliként is.

A kormányzati kommunikációról és intézkedésekről Sólyom elmondta, bár szerinte a harc lehet jó jelszó is, de a tényleges háborúzás már tévedés, a háborúban a jogbiztonság hiánya ugyanis megérezhető a gazdaságban is. A kormány politikájában már az alapok is bizonytalanná váltak, sőt az alkotmányból is eszköz lett. Sólyom úgy véli, a szilárd keretek ilyen lerombolása "jóval több, mint járulékos kár".

Mint mondta, véleménye szerint az eredmények nem igazolják a kormány által alkalmazott háborús módszert, sőt valójában nincs is háború. A volt államfő szerit a válságkezeléshez nem kellett volna lerombolni az alkotmányos rendszerünket is, ahogyan Csehország és Lengyelország enélkül is kezelni tudta a válságot.

A választásokhoz bevezetni tervezett előzetes feliratkozásról Sólyom elmondta, az alapján, amit eddig lehet tudni róla, szerinte alkotmányellenes, mert egy alkotmányosan igazolhatatlan közéleti tudatossági cenzust akarna bevezetni. A volt elnök szerint az országgyűlésnek előzetes normakontrollt kellene kérnie az Alkotmánybíróságtól a törvénnyel kapcsolatban, Sólyom azonban nem talált kifogást a választókerületek átszervezésében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!