szerző:
Suri Szilvia
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Inter edzői tanítják focira a gyerekeket, a térség legnagyobb gombatermesztő üzeme épül és hamarosan nyit az ország első Roma Kulturális központja Szendrőládon. Az ország harmadik legszegényebb településén a civil szervezetek nem mondanak le a borsodi falu jövőjéről.

Az 1800 fős település nevét először Molnár Oszkár edelényi polgármesterétől hallhatta a nagyközönség, amikor is a politikus azzal vádolta az ott élő roma nőket, hogy szándékosan kárt tesznek gyermekükben, hogy a beteg gyerek után nagyobb segélyt kapjon a család.  A polgármester a kijelentését azóta sem tudta tényekkel igazolni. Ami viszont tény, hogy roma civilek sorra nyerik a különböző uniós pályázatokat, és kezdik megújítani a falut.

A Sajátos Nevelési Igényű (SNI- korábban „kisegítős” ) címkét régebben is könnyen megkapták a roma gyerekek- mondta a hvg.hu-nak Káló Károly a szendrőládi Bhim Rao egyesület elnöke, aki testvérével már több mint 10 éve foglalkozik szegény gyerekek felzárkóztatásával. Az egyesület nevét indiai Bhimrao Ramji Ambedkarról kapta, aki az érinthetetlenek kasztjából küzdötte fel magát az igazságügyminiszteri posztra.

Kastélyból múzeum

Az egyesület öt tanodájába ma már több mint 240 gyerek jár délutánonként különböző foglalkozásokra. Károlyt is kisegítőbe akarták küldeni 6 évesen, de szülei tiltakozására „csupán” fejlesztő csoportba került, az első négy évben csak délután kellett iskolába járnia. „A tanárok örültek, ha nem mentem be” – mondja mosolyogva, az azóta két diplomás fiatal, aki hozzáteszi, hogy ma ő a munkaadója a volt tanárainak. A tanodákban 30 tanárt foglalkoztatnak, és sikerült a környék iskoláinak igazgatóit is bevonni a programba, de érkezik ide oktató Budapestről is.

Szendrőlád az ország egyik leghátrányosabb helyzetű települése, de igyekszik kitörni a szegénységből - kattintson képeinkért!
©

A tanodák mellett uniós pénzből gombaüzem épül a borsodi településen. Ha elkészül, várhatóan 6-8 embernek lesz állandó munkája. Ez nagy szó, hiszen Szendrőládon a Bhim Rao egyesületen kívül az egyedüli foglalkoztató az önkormányzat, a közmunkán kívül pedig nincs más elhelyezkedési lehetőség. A tervek szerint szeptembertől havonta 3-5 tonna gombát tudnak termeszteni a holland mintára épülő üzemben. Ezzel a mennyiséggel el tudnák látni a környék vendéglátósait, szállítanának a miskolci és a budapesti nagybani piacra, sőt távlati célok között szerepel  az export is. Még át se adták az üzemet, de már a következő lépésen gondolkoznak a Káló testvérek, üzleti titokra hivatkozva csupán annyit árultak el, gombaszárító berendezésre pályáznak.

Legszegényebb, legfiatalabb
A borsodi település, az átlagéletkort számítva, az ország legfiatalabb települése, melynek 1800 lakosából közel 1400 fő cigány származású, közel 700 gyermek él a faluban. Ez családonként átlag 5-8 gyermeket jelent. Szendrőlád a leghátrányosabb helyzetű kistérségek közé tartozik, a munkanélküliség aránya eléri a 90%-ot.

Utolsó simításokat végzik, heteken belül nyit az ország első Roma Kulturális központja is Szendrőládon. A Berzeviczy kastélyt már évekkel ezelőtt megvásárolta adományokból a Bhim Rao Egyesület, de a felújításra és hasznosításra még várni kellett egy ideig. Aztán a szervezet bekapcsolódott a História völgy Európai Uniós programba, amelynek 11 kulturális állomása van a csereháti településeken, ezek egyike lett Szendrőlád is. 10 önkormányzattal kellett egyeztetni, egyezkedni, hogy egy civil egyesület is bekerüljön a félmilliárd forintos uniós beruházásba.

Kattintson képeinkért!
©

A múzeumban roma képzőművészek műveiből szerveznek kiállításokat, zenével, tánccal, helyi mesterségekkel, tárgyi emlékekkel és a hagyományos roma konyhával ismerkedhetnek meg a vendégek. Ki lehet próbálni a hangszereket, és lesz karaoke is – vezetnek körbe a házigazdák a teljesen felújított kastélyban.

Profi foci

A dimbes-dombos focipálya mellett elhaladva mintegy mellesleg említi meg a házigazda, hogy az olasz Internazionale edzői járnak ide a gyerekekkel foglalkozni. Mintha teljesen természetes lenne, hogy az olasz sztárcsapat munkatársai Borsodba járnak edzést tartani. Most nyáron gyakrabban van foci, jönnek, tanítják a srácokat és az edzőket, és kaptak már mezt is a gyerekek.

Profi foci
Az FC Internazionale és a Szeretet a Válasz Közhasznú Egyesület gyermekprogramjának, az Inter Campusnak második magyarországi programja Szendrőládon indult. A világ 25 országában futó Inter Campus célja nem az utánpótlás nevelés vagy a tehetségkutatás, hanem lehetőség biztosítása gyermekotthonokban élő, vagy szociálisan rászoruló fiúknak és lányoknak sportolásra. Az FC Internazionale és a Szeretet a Válasz Közhasznú Egyesület  2010. májusában indította el az első Inter Campus programot Budapesten a Cseppkő utcai Gyermekotthonban.

Már most sokan megállnak a kastély előtt, nézik a készülődést, gratulálnak a testvéreknek. „A szendrőládiak örülnek és várják a megnyitót, nem volt itt konfliktus abból, hogy Roma Kulturális központot nyitunk” – mondja Káló Károly, aki „gyorsan lekopogja”, hogy most már az önkormányzattal is „elég jó a viszonyuk”, ezért inkább „nem szeretne erről a kényes témáról beszélgetni”.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Karrier

Csökkent a borsodi munkanélküliség

Egy hónap alatt több, mint négyezerrel csökkent a regisztrált munkanélküliek száma Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ám még így is 66 ezer állástalant tartott nyilván április végén a megyei kormányhivatal munkaügyi központja.

Faigl Zoltán Itthon

Egy modern iskola a hencidai nyomor közepén

„Vagy nagyon utálják, vagy nagyon szeretik a cigányokat, de tenni senki nem szeret értük” – így látja a helyzetet az ország egyik legszegényebb településén Bagdi Erzsébet, a Hencidai Általános Iskola nemrég leváltott igazgatója, aki 2005 óta létrehozta a régió legmodernebb eszközökkel felszerelt roma iskoláját. Helyszíni riport.

hvg.hu Itthon

Még majdnem egy hónapot várhatnak pénzükre a borsodi tanárok

Két héten belül megkapja fizetése tavalyi és idén januári elmaradt részét az a közel ezer Borsod-Abaúj-Zemplén megyei pedagógus, akiknek jogos járandóságával hónapok óta tartozik az állam - írja közleményében az MSZP. Lapunk két napja számolt be arról, hogy hónapok óta nem kapnak fizetést a borsodi tanárok.

Mi is kávé és mi is tea? A mormon egyház megmondja

Mi is kávé és mi is tea? A mormon egyház megmondja

2 millió forintos időgép ez a nagykanizsai eladó Wartburg

2 millió forintos időgép ez a nagykanizsai eladó Wartburg

A Bakáts téren rabolt és verekedett, keresi a rendőrség

A Bakáts téren rabolt és verekedett, keresi a rendőrség

Két barlangász rekedt a Lengyel-Tátra legmélyebb barlangjában

Két barlangász rekedt a Lengyel-Tátra legmélyebb barlangjában

A Fertő taviak nem hiszik, hogy az ő családjaik érdekeit szolgálná a kormány gigaberuházása

A Fertő taviak nem hiszik, hogy az ő családjaik érdekeit szolgálná a kormány gigaberuházása

Több százezren tüntettek békésen Hongkongban

Több százezren tüntettek békésen Hongkongban