szerző:
hvg.hu

Megszavazták a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának curriculumában valamint kreditrendszerében azokat a módosításokat, amelyeket a kreditátviteli bizottság és a szakmai felelősök javasoltak – olvasható Mandl József rektori biztos délutáni közleményében. A hvg.hu délelőtt írt arról, hogy a pénteki kari tanácsülés egyik javasolt napirendi pontja Tóth Miklós felfüggesztett dékán eljárásának utólagos, kari tanácsi határozattal történő igazolása a diplomabotrány ügyében.

A TF pénteki kari tanácsülésén Hamar Pál tanulmányi dékánhelyettes előterjesztésében megvitatták a kar kreditátviteli bizottsága és szakmai felelősei által jóváhagyott módosításokat a TF curriculumában és kreditrendszerében. Az előterjesztést a kari tanács szótöbbséggel elfogadta – írják a rektori biztos közleményében, amelyben nem részletezik, pontosan milyen változtatásokról van szó.

Az ígéretek szerint a változtatások felkerülnek a kar intézményi honlapjára, így a jövő héten megkezdődő tanévben a hallgatók tanulmányi kötelezettségükről pontosan tájékozódhatnak.

Mandl József rektori biztos rövid közleményének végén arról is tájékoztattak, hogy „a kari tanácsülésen a kar vezetői virággal és apró ajándékkal köszöntötték a kari tanács azon tagjait, akik a londoni olimpia sikereinek közvetlen vagy közvetett részesei voltak”.

A hvg.hu délelőtt írt arról, hogy a pénteki kari tanácsi ülést Hamar Pál oktatási dékánhelyettes hívta össze. A Kreditátviteli Bizottság előterjesztésében csütörtökön kiküldött kétoldalas levélből arra lehetett következtetni, hogy a kar vezetői Tóth Miklós botrányt kiváltó eljárásának utólagos, kari tanácsi határozattal történő igazolására törekszenek még azelőtt, hogy jövő héten a Semmelweis Egyetem rektora részvételével összoktatói értekezletet tartanának a TF-en.

Plakát a TF épülete előtt
©

A levélben a tanulmányi és vizsgaszabályzat átjárhatóssággal kapcsolatos hiányosságait boncolgatja az előterjesztő Hamar Pál. A szöveg utolsó bekezdése szerint a diplomabotrányban szereplő szakpáron jelenleg érvényes nappali és levelezős "óra- és vizsgaterv értelmezésben oly mértékben különbözik egymástól, hogy egy új, egységes dokumentum készítését teszi szükségessé".

A diplomabotrány előzményei

A testnevelési kar két hallgatója úgy vette át július közepén diplomáját, hogy az államvizsga előtt a két egyetemistának összesen 15 jegye hiányzott az abszolutóriumhoz. Egy harmadik hallgató is hasonló körülmények között abszolvált, mégsem kaphatott diplomát, mert hiányzik a nyelvvizsgája. Az egyik érintett hallgató egy sportügyekben illetékes fideszes politikus, Lasztovicza Jenő fia. Az ügyben befolyással üzérkedés, többrendbeli közokirat-, illetve magánokirat-hamisítás gyanújával tettek feljelentést ismeretlenek a BRFK-n, ahol vizsgálatot indítottak. Az esetről a hvg.hu írt először július második felében.

A hvg.hu értesülései szerint Tóth Miklós dékán saját, frissen szerzett kódja segítségével igazolta a hiányzó krediteket az intézmény elektronikus nyilvántartásában, és Hamar Pál oktatási dékánhelyettes, illetve Hrabacsik Mihály tanulmányi osztályvezető segítségével tette hivatalossá az ügyet. A kormánypárti parlamenti képviselő fia mellett a két másik érintett a fiú kollégiumi szobatársa.

A diplomaosztó ügyében a Semmelweis Egyetemen belső vizsgálatot indítottak, később pedig felfüggesztették posztjáról Tóth Miklós dékánt, valamint helyettesét, Szalma Lászlót.

Tóth Miklós később a kollégáinak küldött levelében azt írta, hogy méltányossági döntést hozott a három hallgató esetében. A Semmelweis Egyetem rektora a héten újabb vizsgálatot rendelt el a diplomabotrány ügyében, pénteken pedig összeült a kari tanács, amelynek rendkívüli ülését a hírek szerint viharos gyorsasággal hívták össze.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megint segítséget kér a NASA, önnek is üzentek: mérjen már meg pár fát

Megint segítséget kér a NASA, önnek is üzentek: mérjen már meg pár fát

Ez is pörgeti a magyar gazdaságot: meglódult az IKT-szektor, de vannak egyenlőtlenségek

Ez is pörgeti a magyar gazdaságot: meglódult az IKT-szektor, de vannak egyenlőtlenségek

A NAV-nak végzett karbantartásért kért kenőpénzt, öt évet kaphat

A NAV-nak végzett karbantartásért kért kenőpénzt, öt évet kaphat

A rossz iroda akár meg is betegíthet. Mire figyeljünk?

A rossz iroda akár meg is betegíthet. Mire figyeljünk?

Jön a húsvét, majdnem minden máshogy jár majd

Jön a húsvét, majdnem minden máshogy jár majd

Teniszcsillag, hajléktalan, börtöntöltelék: az EP-választás legfurcsább jelöltjei

Teniszcsillag, hajléktalan, börtöntöltelék: az EP-választás legfurcsább jelöltjei