szerző:
MTI / hvg.hu

Jövőre 95 ezerrel emeli a közmunkások számát a kormány – mondta a kormányfő a Vas Népének. Orbán Viktor az interjúban azt mondta, el kell ismerni, hogy a piaci alapon elérhető munkalehetőségek száma országos szinten a kelleténél lassabban bővül.

Jövőre a jelenlegi 205 ezerről 300 ezerre emelik a közmunkások számát, a cél pedig változatlan: tíz év alatt egymillió munkahelyet létrehozva ötmillió, de inkább öt és fél millió ember dolgozzon Magyarországon – mondta Orbán a Vas Népe interjújában.

A kormányfő a legnagyobb ügynek jelenleg a Munkahelyvédelmi Akcióterv végrehajtását tekinti, szerinte ugyanis a magyar gazdaság sikerének kulcskérdése, hogy a fiatalokat, az 55 év felettieket, a gyermeknevelésből visszatérőket, valamint a tartós munkanélkülieket alkalmazó vállalkozások a mainál jóval kisebb járulékot fizessenek. A kisvállalkozásoknak könnyített adózást vezetnek be, az áfaigénylést pedig úgy alakítják át, hogy az "fair legyen".

Az akcióterv végrehajtására 300 milliárd forintra van szükség. "Nagy vitáink vannak az ellenzékkel, néhány gazdasági szakértővel, és persze az IMF-fel is, hogy képesek leszünk-e olyan költségvetést megalkotni, hogy a Munkavédelmi Akciótervnek meglegyen a fedezete. Én szeretném megnyerni ezt a küzdelmet. Azt tartom az ősz legfontosabb feladatának, hogy olyan költségvetésünk legyen, mely az egész világ előtt nyilvánvalóvá teszi, hogy Magyarország képes végrehajtani az akciótervet" – mondta a kormányfő.

"Ugyanakkor azt is el kell ismerni, hogy az eredmények ellenére a piaci alapon elérhető munkalehetőségek száma országos szinten a kelleténél lassabban bővül" – tette hozzá Orbán, aki szerint ez részben annak köszönhető, hogy a belső fogyasztásra termelő cégek helyzete egyre nehezebb, mert az emberek egyre óvatosabbak, tartanak attól, hogy hitelt vegyenek fel, majd abból vásároljanak, építkezzenek.

A hitelválság hatásai miatt ez érthető, hiszen "aki egyszer már megégette a száját forró tejjel, az a hideg vizet is fújva issza" – fogalmazott.

A miniszterelnök szerint az agráriumban vannak kedvező változások: meghirdették a 2020-ig szóló Nemzeti Vidékstratégiát és az annak végrehajtására szolgáló 300 milliárd forintos forrással rendelkező Darányi Ignác-tervet, amely elősegíti a vidéki munkahelyteremtést és a foglalkoztatás bővítését.

Orbán Viktor szerint az emberek biztonságérzete mindennél fontosabb, ezért a kormány gátat szabott a rezsiköltségek emelésének, gondoskodott a nyugdíjak reálértékének megőrzéséről, a közrend és közbiztonság területén pedig már eltűnt az az érzés, hogy a kormány és a rendőrség nem ura a helyzetnek.

Az utóbbi években több ezer rendőrt sikerült felvenni, megkezdték a korrupció kiszorítását a rendőrségből, és kizárják a lehetőségét a bűnözőkkel való összefonódásnak – közölte a kormányfő.

A köznevelés és felsőoktatás átalakításával kapcsolatban kijelentette: a Diákhitel 2. mindenkinek lehetővé teszi, hogy anyagi helyzetétől függetlenül folytasson felsőfokú tanulmányokat. Szerinte az, hogy a többen külföldön vállalnak munkát a magasabb fizetés reményében, szintén azt mutatja, a magyar ember hajlandó dolgozni a boldogulásáért.

Az nem probléma, hogy valaki kimegy, és egy, két, három országban is kipróbálja magát, aztán pedig hazajön, mert ettől csak megerősödik az ország. A gond az, ha nem szabad választásból, hanem kényszerből mennek külföldre az emberek – mondta a miniszterelnök.

Azt kellene elérni, hogy megőrizzék mozgékonyságukat, bátorságukat, nyitottságukat, és ha kimennek is dolgozni, megmaradjanak magyarországi kötődéseik, és ne vesszen el a hazatérés lehetősége – tette hozzá.

Orbán Viktor az interjúban a régiót érintő kérdésekről szólva elmondta: a 86-os főút Csorna-Szombathely közötti szakaszának szélesítési munkálatai 2016 végéig befejeződnek. Az M86-os autóút ügyében elkötelezett a kormányzat, mert nem tartható, hogy az ország legfontosabb gazdasági övezetében, Győr és Szombathely között rosszabbak az utak, mint Kelet-Magyarországon – jelentette ki a miniszterelnök.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Feltűnik a Sesame Street vicces bábja a Trónok Harcában, és megoldja a trónviszályt

Feltűnik a Sesame Street vicces bábja a Trónok Harcában, és megoldja a trónviszályt

Vámpírok, boszorkák és egyéb élőlények – itt a "pécsi Radiohead" új nagylemeze

Vámpírok, boszorkák és egyéb élőlények – itt a "pécsi Radiohead" új nagylemeze

Harry herceg és Meghan Markle Afrikába költözhet

Harry herceg és Meghan Markle Afrikába költözhet

Hónapokkal többet kell várni Észak-Magyarországon egyes műtétekre

Hónapokkal többet kell várni Észak-Magyarországon egyes műtétekre

Annyi bevétele lett a felcsúti akadémiának, mint egy évvel korábban a teljes NB I.-nek

Annyi bevétele lett a felcsúti akadémiának, mint egy évvel korábban a teljes NB I.-nek

Világháborús hajóroncsra bukkantak 700 méter mélyen Ausztrália partjainál

Világháborús hajóroncsra bukkantak 700 méter mélyen Ausztrália partjainál