szerző:
hvg.hu

A kormány szeptember 1-jétől egyszerűsíti a „Jövedelemigazolás az egészségbiztosítási ellátás megállapításához” elnevezésű nyomtatvánnyal kapcsolatos szabályokat, hogy az emberek mielőbb hozzájussanak az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaihoz (táppénzhez, terhességi-gyermekágyi segélyhez vagy a gyermekgondozási díjhoz) - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az új szabályok szerint annak, aki szeptember 1-jétől helyezkedik el (például munkaszerződést köt) a biztosítási jogviszony létesítésekor, az új munkáltató részére köteles átadni az előző foglalkoztatójától kapott jövedelemigazolását - olvasható az NGM közleményében.

A hatályos jogszabályok szerint a munkavállalók a munkaviszony megszűnésekor a többi igazolással együtt megkapják a jövedelemigazolást, ezért az ügyfél szempontjából egyszerűbb, hogy az új munkáltatónál történő belépéskor az összes igazolással együtt a jövedelemigazolást is átadja az új munkáltatója részére.

Ezzel az ügyfél részére jelentősen egyszerűsödik az eljárás, mert pénzbeli ellátás iránti kérelem esetében az új szabályok értelmében nem neki kell gondoskodnia a jövedelemigazolás egészségbiztosítási szerv vagy a kifizetőhely felé történő beküldéséről. Ha az ügyfél pénzbeli ellátást igényel, akkor a jövedelemigazolást nem az ügyfél, hanem a foglalkoztató köteles majd továbbítani - a többi igazolással együtt - az illetékes egészségbiztosítási szervhez vagy a kifizetőhelyhez - tették hozzá a minisztériumnál.

Amennyiben az ügyfél nem adja át a jövedelemigazolását, akkor erről nyilatkoznia kell a munkáltatójának. Ebben az esetben azonban, amikor az ügyfél egészségbiztosítási pénzbeli ellátást kér, akkor a foglalkoztató közli az egészségbiztosítóval, hogy a jövedelemigazolást az ügyfél nem adta át részére.

Ilyen esetben az ügyfélnek a jövedelemigazolást külön kell majd megküldenie az ellátási kérelmét elbíráló egészségbiztosítási szakigazgatási szervnek vagy a kifizetőhelynek. Tehát kizárólag abban az esetben kerül sor az ügyfél hiánypótoltatására, ha nem adja át a jövedelemigazolását a munkáltatója részére.

Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások összegének megállapításához szükséges jövedelemigazolás kiállítása is egyszerűsödött, ezzel segítve a foglalkoztatók munkáját. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által készített és térítésmentesen hozzáférhető OEP-B/2. számú „Jövedelemigazolás az egészségbiztosítási ellátás megállapításához” elnevezésű nyomtatványon kell a nem rendszeres jövedelmeket is közölni.

Az előző OEP-B/1. számú nyomtatvány nem volt alkalmas a nem rendszeres jövedelmek közlésére, ezért ezeket a jövedelmeket külön pótlapon kellett közölnie a foglalkoztatónak. Az új nyomtatvány használata következtében az ügyfél részére kiadott igazolások száma, valamint a foglalkoztatók adminisztrációs terhe is csökken, mert az ügyfél részére elegendő egy nyomtatvány kiadása.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az egész országban razziázik a NAV húsvét előtt

Az egész országban razziázik a NAV húsvét előtt

Macron megígérte: öt éven belül újjáépítenék a Notre-Dame-ot

Macron megígérte: öt éven belül újjáépítenék a Notre-Dame-ot

A multikat szidják a szabolcsi almások, de most kitaláltak valamit a túlélésre

A multikat szidják a szabolcsi almások, de most kitaláltak valamit a túlélésre

Telekocsival hozta a drogot Magyarországra egy nő

Telekocsival hozta a drogot Magyarországra egy nő

Háromszáz ingyenmese a tavaszi szünetre

Háromszáz ingyenmese a tavaszi szünetre

Megvan a biztosító, amelyik fizethet a Notre-Dame leégéséért

Megvan a biztosító, amelyik fizethet a Notre-Dame leégéséért