szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az utolsó percig lehetne kampányolni, a kereskedelmi rádiókban, tévékben, újságokban megtiltanák a kampányhirdetéseket, és a pártok helyett a jelöltek kapnák az állami támogatást, amely akár 2-3 millió is lehet – ezeket tartalmazza a Fidesz új pártfinanszírozási javaslata. Bár a milliós összeg ígérete tömeges jelöltállításhoz vezethet – amely a választók döntését nehezítheti –, a beterjesztő, Lázár János szerint a szigorú büntetés belengetése majd elriasztja a kamu indulókat.

Minden, az országgyűlési választáson induló jelölt kaphat az államtól a kampányára támogatást – számolt be a Fidesz még kidolgozás alatt álló kampányfinanszírozási törvényjavaslatáról Lázár János hétfőn, egy a választási eljárási szabályokról újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen. A nagyobbik kormánypárt volt frakcióvezetője, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár – aki parlamenti képviselőként foglalkozik a kérdéskörrel – szerint önálló büntetőjogi tényállás terveznek a kampánypénzekkel visszaélésekre, melyről úgy vélte, hogy képes lenne visszatartani az állami támogatásokra utazó áljelölteket.

Lázár János a múlt heti sárvári kormánypárti frakcióülés csütörtöki napján számolt be arról, hogy a Fidesz és a KDNP képviselő elfogadták a választási eljárásról szóló törvénytervezet alapelveit, melynek egyik alapeleme az előzetes regisztráció bevezetése és a kampányolás szabályainak átalakítása lesz. Akkro azt mondta, szeptember 17-ig egyéni képviselői indítványként nyújtja be a javaslatát, melyet az év végéig el fog fogadni a parlament, és 2013. január 1-én hatályba is léptetik. A választási eljárásról szóló tervezet vitájával egy időben a kormánypártok tervei szerint az Országgyűlés megtárgyalja a párt- és kampányfinanszírozás átalakítását is.

A volt frakcióvezető hétfőn azt mondta, a Fidesz rövid és olcsó kampányt szeretne, amelyet a tervek szerint jelentős részben az állam fog finanszírozni, illetve a további jogkörökkel felruházandó Állami Számvevőszék ellenőrizhet már 2014-ben is.

A pártoknak semmit, minden pénzt a jelölteknek

A Lázár által ismertetett tervek szerint nem a pártok, a jelölő szervezetek, hanem a pártok jelöltjei vagy a független indulók kaphatják meg az állami támogatást. A fideszes képviselő szerint ezeket a kérdéseket még a választási eljárási törvény rendezni fogja, melyhez a témába vágó módosító indítványt fognak beterjeszteni a parlamenti vita alatt.

Giró-Szász András és Lázár János bejelenti a regisztráció bevezetését
©

A jelenlegi rendszerben – amelyet az 1989-es párttörvény és az 1997-es választási eljárási törvény szabályoz –, a pártok az éves működésükre az előző választásokon elért eredményük alapján kapnak pénzt a költségvetésből. Ez a Fidesz esetében 1,05 milliárd, a KDNP-nek 232 millió forint jár, az MSZP 521, a Jobbik 448, az LMP 249, a parlamentbe be nem jutott, de egy százaléknál nagyobb eredményt elért MDF 42 millió forintot kap. Ezen felül a törvények szerint a pártok a kampányra is kapnak állami pénzt, aminek kiszámításánál az egyéni választókerületi jelöltek számát, illetve a listás jelölteket vették figyelembe. A pártok hivatalosan ebből a pénzből finanszírozzák a kampányaikat, illetve ezen felül a jelöltekre legfeljebb egymillió forintot költhetnek, egy párt maximum 386 milliót – ezt az összeget 1997-ben állapította meg a parlament, azóta nem változott.

A korábbi frakcióvezető által ismertetett elképzelés szerint az állami kampánytámogatást a következő országgyűlési választáson a jelöltek kaphatják meg, ennek összege meghaladhatja az egymilliót. Lázár szerint akár 2-3 millió is lehet ez az összeg, ám egyelőre nem nincs még döntés a törvényt kidolgozó Fidesz vezetőségében. A volt frakcióvezető szerint nem zárható ki, hogy ezen felül több kampánytámogatást nem kaphatnak a pártok, jelöltek, sőt a regisztrációra buzdító kampányra sem járna pénz a politikai szervezeteknek.

A Fidesz eddig ismertetett választási eljárási törvénytervezete szerint a regisztráció bevezetésével egy időben eltörölnék az ajánlócédulák rendszerét is. Lázár nem tartja támogathatónak a kaució ötletét (azaz, hogy a jelölt egy letétbe helyezzen egy előre meghatározott összeget), így nem zárható ki, hogy pár száz támogató aláírásának összegyűjtése után bárki elindulhat a választásokon, és részesülhet a milliós állami kampánytámogatásból.

A volt frakcióvezető szerint bele lehetne írni egy új, a kampánytámogatással való visszaélésre vonatkozó tényállást a Büntető törvénykönyvbe, az ÁSZ pedig a választások után megvizsgálhatná, hogy a jelölt szabályosan költötte-e el az összeget, törvénytelenség esetén pedig az ügyészség felléphetne a jogszabályt megszegő jelölttel szemben. Lázár szerint egy új büntetőjogi tényállás kellő visszatartó erővel rendelkezne, és kizártnak nevezte, hogy a milliós állami támogatás jelentette vonzerő hatására tömegek jelöltetnék magukat a választásokon. (Az ajánlószelvény-gyűjtés során korábban számos visszaélés történt, gyakorta fordult elő, hogy egy-egy párt több kopogtatócédulát adott le a kampány alatt, mint ahány szavazatot végül kapott – ellenfeleik ezért azzal vádolták ezeket a szervezeteket, hogy más párttól kapták a cédulákat, esetleg pénzt fizettek értük.)

A kopogtatócédula intézményét az LMP is szeretne megszüntetni, amit most a Fidesz is felkarolt: a hvg.hu korábbi információ szerint a kormánypárt meg is kereste az ellenzéki pártot és felajánlotta, hogy a regisztráció megszavazásáért cserében támogatnák az LMP felvetését, de a párt elzárkozott ettől. Könnyen belátható, ha semmi korlátja nem lesz az indulásnak - a jelöltnek nem kell bizonyítania, hogy valós a társadalmi támogatottsága -, ráadásul jelentős állami pénzre számíthatnak - amit nem egy szervezeten keresztül biztosít számukra a költségvetés -, az sokakat fog megmozgatni, sokan elindulnak. Amennyiben a 106 kerület mindegyikében több tucat induló lesz, az ÁSZ-nak komoly erőfeszítésekbe kerül majd mindegyikük számláját ellenőrizni. Így viszont annak a pártnak lesz nagyobb esélye, amely kellő mozgosítóerővel bír, segít a választóknak eligazódni a jelöltek között.

Nem akarnak gumiszabályokat

A tervek szerint a Fidesz eltörölné a kampánycsendet – jelenleg a szavazás napján tilos kampányolni. Korábban rendszeresek voltak a visszaélések, így a már az előző ciklusban is felvetődött, hogy nincs értelme a tiltásnak, mert lehetetlen betartani az előírást.

A Fidesz polgármester-jelöltjei 2010-ben - a pártoknak nem járna pénz
©

Beszüntetné viszont a nagyobbik kormánypárt a politikai reklámokat a kereskedelmi médiumokban, a közmédiában pedig ingyen felületet biztosítanának a pártoknak, jelölteknek, a kampány hosszát pedig lerövidítenék. Lázár szerint így nem kéne emelni a pártoknak jutó állami támogatás összegét, mert jóval kevesebbet kellene költsenek a politikai szervezetek a választások előtt. Orbán Viktor a pártja választmányi ülésén májusban felvetette, hogy 2013-ban és 2014-ben a nehéz költségvetési helyzetre való tekintettel vonják meg a pártok állami támogatását. Lázár egy májusi sajtótájékoztatóján azt mondta, nem támogatja az ötletet, a 2013-as költségvetés tervezetében pedig továbbra is szerepel a politikai szervezetek állami támogatása.

A hvg.hu kérdésére a volt frakcióvezető azt válaszolta, várhatóan a Fidesz tervezete nem fogja tiltani az önkormányzatoknak és az állami szerveknek, hogy kampányban számoljanak be a választások előtt az addigi tevékenységükről. Az éppen regnáló kormánypártok korábban így használtak újabb állami pénzeket a maguk (illetve az általuk támogatott kabinet) népszerűsítésére. Ezt az ötletet az előző parlamenti ciklusban az ellenzéki Fidesz szorgalmazta, most viszont nem támogatja: Lázár szerint nehéz meghatározni, hogy mi minősül kampánynak, legfeljebb gumiszabályokat lehetne alkotni, amiket nem lehetne viszont betartatni.

Többször nekifutottak

A pártok gazdálkodásáról és a kampányfinanszírozásról szóló két, több mint 15 éve született törvényt nemcsak rendszeresen bírálják a civil szervezetek. A korrupcióellenes szervezet, a Transparanecy International (TI) és a Freedom House Europe 2010-ben megállapította, hogy a Fidesz és az MSZP közel háromszor, a Jobbik 2,5-szer, a parlamentbe be sem került MDF 1,8-szor többet költött a 2010-es tavaszi választási kampány alatt, mint amennyit a vonatkozó törvények megengednek. A jelenlegi szabályok szerint a gazdálkodásukat ellenőrző Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) nincs joga utánaszámolni a valós költéseknek, csak tudomásul veszi a pártok hivatalos beszámolóit, amit a választások után tesznek közzé.

A kormány reklámja - ez nem tiltják be
©

A parlamenti pártok is elismerik, hogy a régi szabályok elavultak, így a mostani és az előző parlamenti ciklusban is tettek kísérletet az új törvények kidolgozására. Idén tavasszal a TI vállalta magára a közvetítést a kormánypártok és az ellenzék között, de június elején bejelentették, hogy kiszállnak a párt- és kampányfinanszírozási törvényről szóló egyeztetésből, mert május eleje óta nem sikerült a parlamenti pártok képviselőit egy asztalhoz leültetni. A TI szerint azért mondtak le a tárgyalásokról, mert a Fidesz küldöttje harmadszorra sem jelent meg az előre megbeszélt egyeztetésen.

A TI a pártokkal egyeztetve már 2009-ben kidolgozott egy koncepciót, de a civil szervezet még a törvény beterjesztése előtt – az egyeztetések hiábavalóságára hivatkozva – kivonult a pártokkal folytatott tárgyalásokról. A Fideszen a több hónapos egyeztetést követően saját javaslattal állt elő, amely többek között tartalmazta a politikai reklámok tilalmát a kereskedelmi médiumokban – ezt az ötletet most ismét felkarolták.

A Transparency International 2009-ben azért bírálta a Fideszt, mert a civil szervezet szerint a javaslat olyan választójogi és alkotmányossági kérdéseket vetett fel, melyek megvitatására a választásokig hátralevő időben már nem volt lehetőség. A 2009-2010-es esetet megelőzően a kormányon lévő MSZP 2005-ben, 2006-ban és 2007-ben is próbálkozott a törvények átírásával, de minden alkalommal fennakadt valamelyik parlamenti párt ellenkezésén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nehéz-Posony Márton Vélemény

Előzetes regisztráció: megvonják-e Fricz Tamás választójogát?

Az általános választójog bizony azt jelenti, hogy a döntés szabadsága nemhogy a választás napjáig, hanem még a szavazófülkében is megilleti a választót: akinek addig szilárd preferenciája volt, még akár ott is meggondolhatja magát, s a másik pártra szavazhat, vagy akár ott is dönthet úgy, hogy mégsem szavaz egyikre sem.

hvg.hu Itthon

Lázár: "erősíti a demokráciát" az előzetes választási regisztráció

A miniszterelnökséget vezető államtitkár egyéni képviselői indítványként saját maga fogja benyújtani a választási eljárásról szóló törvényjavaslatot. Lázár szerint a feliratkozás bevezetése "erősíti a demokráciát", mert arra számít, hogy a pártok a regisztráció időszakában majd elsősorban a részvételre fognak buzdítani.

hvg.hu Itthon

Regisztráció: a Fidesz eredménytelenül csábítja az LMP-t

Az ajánlószelvény-gyűjtés eltörlésével kapcsolatos engedékenységével a Fidesz egyik célja az lenne, hogy az LMP-t rávegye az előzetes regisztráció támogatására – erősítették meg a Fidesz-frakció sárvári vitáján jelen lévő forrásaink. Az LMP üdvözölné a cédulagyűjtés eltörlését, de kategorikusan elzárkózik a regisztráció támogatásától.