szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Eltörölné a kopogtatócédulák rendszerét a Fidesz; Orbán Viktor bevallása szerint neki és pártjának az LMP javaslata rokonszenves, de számba veszik még a „német példát” is. A világban számos jelöltállítási rendszer létezik: van, ahol bárki elindulhat, van, ahol a pénzét kockáztatja a jelölt, máshol a parlamenti pártok maguknak kedveznek a függetlenekkel és az új erőkkel szemben.

Az LMP „morális kauciót” tartalmazó javaslata rokonszenves a miniszterelnöknek a választási jelöltállítással kapcsolatban, de más országok gyakorlatát is tanulmányozni fogják, és azután döntenek majd, hogy a 2014-es választásokon milyen feltételek mellet kerülhessen fel valaki a szavazólapokra – mondta szokásos péntek reggeli rádióinterjújában a miniszterelnök. Orbán Viktor ezzel a Fidesz választási reformjainak szabott irányt, azután, hogy a sárvári frakcióülésen Lázár János bejelentette: támogatják az előzetes választói regisztráció intézményét, ugyanakkor azt is, hogy 2014-ben már ne kelljen kopogtatócédulákat gyűjteni a jelölteknek.

Az már több választás óta nyílt titok, hogy a pártok igyekeznek trükközni a kopogtatócédulákkal, és szinte minden választás esetében előfordult rendőrségi nyomozás is a jelölőszelvényekkel történt visszaélések miatt. A nagy pártok egy-egy választókörzetben már a jelöltállítás elején annyi cédulát gyűjtenek be, amennyit csak lehet, gyakran a jelöltté váláshoz szükséges többszörösét, csak azért, hogy a kis pártoknak megnehezítsék az indulást. A begyűjtött cédulákkal kapcsolatban aztán gyakran felmerül, hogy egy-egy párt „kisegít” más indulókat is, leginkább azért, hogy olyan politikai erőket segítsen, akik szavazatokat vehetnek el a riválistól. A kopogtató cédulák gyűjtése ráadásul a legjobb terepe volt a különböző – illegális – választói adatbázisok készítésének, ilyen volt például az úgynevezett „Kubatov-listák” ügye is.

Minden pártnak maga felé...

Az LMP javaslata szerint egyébként az válhatna jelöltté, aki programmal rendelkezik, emellett vállalja az úgynevezett „morális kauciót”, vagyis teljesen átláthatóvá teszi múltját, vagyoni helyzetét a szavazók számára. Így az illetőnek vállalnia kell az ingatlan-nyilvántartásban, a cégnyilvántartásban, a bűntettesek nyilvántartásában és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában az elmúlt rendszer titkosszolgálati beszervezéseivel kapcsolatos rá vonatkozó adatok nyilvánossá tételét. Tóth Zoltán választási szakértő szerint ugyanakkor ez „még tovább szűkítené az állampolgárok beleszólását abba, hogy kik legyenek a pártok jelöltjei, még inkább a pártközpontokban dőlne el, hogy egy adott választókerületet ki képviseljen”.

Szerinte ugyanis a legfontosabb az lenne, hogy már a jelöltállítás is demokratikus körülmények között menjen végbe – legalább a pártokon belül. „Ehhez képest Orbán Viktor Felcsúton dönti el, hogy a lehívott párttagok közül ki legyen képviselő, és a jövő héten Mesterházy Attila teszi majd ugyanezt az MSZP-ben”. Tóth Zoltán ismét a brit és a francia példára hivatkozva azt mondta, Franciaországban például pártszavazást tartottak Francois Hollande kormányfőjelöltségéről, a képviselők kiválasztása a választókerületi pártszervezetek döntésén alapul, Nagy Britanniában helyben hasonló a rendszer, míg David Cameron a toryk – hagyományos – kibővített kongresszusán lett a miniszterelnöki cím aspiránsa.

A választási rendszer változhat, a politikai kultúra valószínűleg nem fog
©

Orbán Viktor kormányfő a pénteki interjúban a lehetséges alternatívák között a német modellt is megemlítette, amelyik sajátos átmenetet képvisel: itt ugyanis azoknak a pártoknak, amelyek a választást megelőző két ciklusban már a Bundestag tagjai voltak, semmilyen „lécet” nem kell megugraniuk a jelöltállításhoz, a függetleneknek, és a többi pártnak azonban jelölőcédulát kell gyűjteniük. Arra a kérdésünkre, hogy ezt nem tartja-e diszkriminatívnak, Tóth Zoltán úgy válaszolt, hogy ez természetesen felmerül ebben az esetben, de Németországban átment az Alkotmánybíróság szűrőjén, „egyébként pedig a nagy pártok általában úgy módosítják a választási rendszereket, hogy az nekik kedvezzen a többiekkel szemben”.

A politikai kultúra a lényeg

Tóth Zoltán egyébként azt vallja, a választási rendszer milyensége másodlagos, mert abból nagyon sokféle létezik a világban, a lényeg egyrészt a tágabb jogszabályi környezet, másrészt az a politikai, társadalmi kultúra, amiben a pártok működnek. „Három fő rendszer van, mindegyik teljesen elfogadott és beágyazottan működik a maga környezetében, de az ezekre hivatkozó magyar politikusok gyakran esnek abba a hibába, hogy csak a konkrét jogszabályt nézik, amelyik nekik rokonszenves, de nem gondolnak bele, hogy az hazai környezetben hozná-e a várt eredményeket” – mondta Tóth Zoltán.

A legegyszerűbben Kanadában lehet valaki képviselőjelölt: ott elég annyi, hogy az illető bemegy a területileg illetékes választási irodába, és jelöltként regisztrálja magát: ha kanadai állampolgár, nagykorú, és nem áll a jelöltséget kizáró büntetés hatálya alatt, már regisztrálják is, innentől kezdve a neve akár akkor is felkerül a szavazólapokra, ha semmi mást nem tesz. „Csakhogy Kanadában nagyon jól beágyazott pártrendszer működik, az ’önjelöltek’ közül soha senkit nem választottak meg, így nincs is tömeges (ön)jelöltállítási hullám” – mondta Tóth Zoltán, aki szerint „bárki könnyen elképzelheti, mi történne, ha adott esetben ezt a rendszer vezetnék be idehaza: rengeteg teljesen komolytalan jelölt nevével lennének tele a szavazócédulák”.

Fizess, ha indulsz

Több országban pénzügyi kauciót kell letenni a jelölteknek, a legjobb európai példa erre Franciaország és Nagy Britannia. Mindkét helyen hathavi átlagfizetésnek megfelelő kauciót az összeg, amit az illető akkor kap vissza, ha legalább a szavazatok 3 százalékát megszerezte. Ezzel próbálják kiküszöbölni azt, hogy a pénzzel igen, komolyan vehető politikai programmal nem rendelkező önjelöltek elinduljanak.

Végül a harmadik a rendszerváltás után idehaza is meghonosított jelölőcédulás rendszer. „Ez alapjában véve egy jó módszer lett volna, hiszen a választókat is bevonja a jelöltállítás folyamatába, szerintem álságosak azok az érvek, amiket a kormányfő is hangoztat most, hogy ez úgymond ’adminisztratív terheket’ ró a választókra. Az a baj a kopogtatócédulákkal Magyarországon, hogy széles körű csalásrendszer épült ki a pártok részéről” – mondta Tóth Zoltán, aki szerint „hiába mutogatnak minden választás idején a televíziók előszeretettel képeket néhány kopogtatócédulákért feltört postaládáról, hiába hallani híreket ’kocsmában vásárolt cédulákról’, ez elenyésző ahhoz képest, amit maguk a pártok művelnek”.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Kiakadt az MSZP Orbán Viktor "sárvári listáján"

Az MSZP arra szólítja fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy "fejezze be a hazudozást és az országot nyomorba döntő, megszorító politikáját" – közölte az ellenzéki párt szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagálva, hogy a Magyar Nemzet csütörtöki számában arról írt: tájékoztatást kaptak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) követeléseiről a kormánypárti képviselők szerdán a sárvári frakcióülésen.

hvg.hu Itthon

Lázár: "erősíti a demokráciát" az előzetes választási regisztráció

A miniszterelnökséget vezető államtitkár egyéni képviselői indítványként saját maga fogja benyújtani a választási eljárásról szóló törvényjavaslatot. Lázár szerint a feliratkozás bevezetése "erősíti a demokráciát", mert arra számít, hogy a pártok a regisztráció időszakában majd elsősorban a részvételre fognak buzdítani.

M. László Ferenc Itthon

Orbánt az elbocsátások miatt is aggódó fideszesek várják Sárváron

Ismét fajsúlyos kérdéseket vitat meg a két kormánypárt a szezonnyitó kihelyezett frakcióülésén: a Sárváron gyülekező képviselők a gazdasági helyzetről, a választási regisztráció bevezetéséről, a rendőrség átszervezéséről, az esetleges elbocsátásokról fognak tanácskozni. Forrásaink szerint a párt mégsem fog elveszni a részletkérdésekben, a Fidesz a múltértékelés helyett a jövőbe tekint, és már most elkezdi a felkészülést a 2014-es választásokra.

130-cal döngető szerb autóbuszt videóztak az M5-ösön

130-cal döngető szerb autóbuszt videóztak az M5-ösön

Majkának nem nagyon van hangja

Majkának nem nagyon van hangja

Tizenhárman meghaltak, amikor felgyújtottak egy kiotói filmstúdiót

Tizenhárman meghaltak, amikor felgyújtottak egy kiotói filmstúdiót

Olvad az Északi-sark, és ez nagy baj

Olvad az Északi-sark, és ez nagy baj

Kicsi az 1,4 literes motor? De 480 lóerő talán azért elég lesz belőle

Kicsi az 1,4 literes motor? De 480 lóerő talán azért elég lesz belőle

Egy rakás új emoji költözik a telefonjába – mutatjuk, mik jönnek

Egy rakás új emoji költözik a telefonjába – mutatjuk, mik jönnek